, ,

Emas Turun Laju Walaupun Data Inflasi Tinggi. Ini Puncanya.

Harga emas menyaksikan penurunan mendadak walaupun data inflasi Amerika Syarikat papar peratusan tertinggi dalam 39 tahun. Ini disebabkan tindakan pelabur yang berwaspada menjelang mesyuarat FOMC.

emas turun laju

Dengan kurang 24 jam sebelum mesyuarat FOMC menyimpulkan pelabur terus mengambil kira pendirian yang lebih agresif di pihak Rizab Persekutuan untuk memerangi paras inflasi yang semakin meningkat.

Setakat 5:30 PM asas niaga hadapan emas EST, kontrak Februari paling aktif pada masa ini didagangkan turun $16.70, iaitu penurunan bersih sebanyak 0.93% dan tetap pada $1771.50.

Pelabur bertindak balas terhadap kenaikan harga pengeluar di Amerika Syarikat kerana kenaikan harga ini akan menambah kepada paras inflasi semasa. Hari ini Jabatan Buruh A.S. melaporkan bahawa harga pengeluar meningkat sebanyak 0.8% pada bulan November. Ini menjadikan indeks harga pengeluar tahun ke tahun kepada 9.6%. Pada masa yang sama, kadar teras inflasi meningkat sebanyak 0.7%, kepada 6.9% tahun ke tahun. Laporan Jumaat lalu bahawa indeks harga CPI melonjak kepada 6.9% dalam tempoh 12 bulan hingga November, dan merupakan kenaikan tahun ke tahun terbesar sejak Jun 1982.

Secara kolektif laporan terbaru ini menunjukkan bahawa inflasi terus meningkat lebih tinggi dan mungkin akan kekal lebih berterusan daripada Rizab Persekutuan yang diandaikan sebelum ini.

Menurut Reuters, “Harga pengeluar A.S. meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan November kerana kekangan bekalan berterusan, membawa kepada keuntungan tahunan terbesar sejak siri itu dirombak 11 tahun lalu dan menyokong pandangan bahawa inflasi boleh kekal tidak selesa tinggi untuk beberapa waktu.”

Insiden ini telah menyebabkan harga emas turun laju, walaupun data inflasi di paras tinggi. Sebelum ini harga emas dilihat mendatar kerana pertembungan 2 faktor besar.

Kedua-dua kekurangan buruh yang berterusan ditambah dengan kenaikan harga pastinya akan mempercepatkan tahap inflasi semasa yang sangat tinggi dan akan meningkatkan kemungkinan bahawa Rizab Persekutuan akan mempercepatkan garis masa yang meruncing untuk menampung pelepasan apabila mereka mula menaikkan kadar dana Fed lebih awal daripada yang dijangkakan. Esok kita akan mendapat pandangan pertama kita pada “plot titik” yang disemak semula. Ini akan dikemas kini daripada keluaran terakhir “plot titik” pada bulan September yang menunjukkan bahawa hanya akan ada satu kenaikan kadar pada tahun 2022.

Pada masa ini, penganalisis mempunyai pandangan yang bercampur-campur mengenai berapa banyak kenaikan kadar yang akan diambil oleh Rizab Persekutuan pada tahun depan. Anggaran berkisar daripada dua kenaikan kadar pada anggaran rendah kepada empat kenaikan kadar pada anggaran akhir yang lebih tinggi.

graf inflasi as

Menurut ahli ekonomi kanan Sal Guatieri dari Pasaran Modal BMO, “Inflasi A.S. adalah lebih panas daripada jangkaan pada bulan November dan kini berjalan paling pantas dalam hampir empat dekad, dengan sedikit kelegaan jangka pendek dapat dilihat.”

Penganalisis UBS Giovanni Staunovo merumuskan sentimen pasaran dengan berkata, “Peserta pasaran akan menjejaki rapat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan yang akan datang untuk melihat bagaimana bank pusat bertindak balas terhadap inflasi yang tinggi, yang akan mengakibatkan kemungkinan pergerakan harga yang lebih besar.”

Dengan data yang menunjukkan tekanan inflasi terus bergerak lebih tinggi, Rizab Persekutuan kemungkinan besar akan bertindak dalam postur yang sangat tidak akomodatif dan hawkish berhubung dengan dasar monetari mereka yang diselaraskan.

sumber: Kitco

Artikel berkaitan: Kenapa Harga Emas Naik Bila Inflasi Tinggi?


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com