, ,

Turki Enggan Tunduk Kepada IMF, Dunia Bersiap Guna Dinar? Ada Video

Tular sebuah video ulasan tentang Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan yang tegas menolak tunduk kepada IMF dan mungkin menggunakan dinar emas untuk bertahan dari sekatan ekonomi.

turki dinar
sumber imej: Channel Youtube Budika Rabbani

Bulan lepas matawang Turki – Lira telah menjunam ke paras terendah dalam sejarah.

turki lira usd
1 Turkish lira bersamaan 0.072 United States Dollar (tarikh 14 Disember 2021)

Krisis itu disebabkan oleh defisit akaun semasa ekonomi Turki yang berlebihan dan sejumlah besar hutang dalam mata wang asing swasta, dalam kombinasi dengan peningkatan autoritarianisme Presiden Recep Tayyip Erdogan dan idea-idea tentang dasar kadar faedah.

Erdogan bertegas bahawa krisis ini mungkin juga disebabkan manipulasi matawang oleh negara barat.

Berdasarkan video youtube oleh channel Budika Rabbani tersebut:

Erdogan telah memerintahkan untuk melakukan penyelidikan atas kemungkinan terjadinya manipulasi mata wang setelah Lira jatuh.

Serangan ekonomi itu dikatakan Erdogan sebagai serangan terhadap ekonomi yang bertujuan membuat negara itu menggunakan emas sebagai senjata untuk bertahan dari embargo ekonomi yang dilancarkan oleh negara barat.

Muslim di seluruh dunia didorong untuk mengubah mata wang kertas mereka menjadi Dinar Islam. Umat Islam harus bangkit secara global ekonomi dan perjuangan ini perlu dilakukan secara holistik.

Memang betul, mata wang fiat ciptaan manusia mempunyai banyak sangat kelemahan, paling ketara ialah nilainya yang tidak dapat bertahan lama. RM100 tahun 2000 dan RM100 hari ini tidak sama kuasa membelinya.

Sedangkan nilai emas 1 dinar pada zaman nabi mampu membeli seekor kambing, sama dengan nilai dinar hari ini yang juga mampu membeli seekor kambing.

Dalam sebuah kongsian oleh Sheikh Emran Hossain, beliau mengatakan “Seseorang telah merompak duitku tanpa ku sedar”

sheikh emran hossain turki

Adalah penting untuk tidak 100% bergantung kepada mata wang fiat semata-mata, sebaliknya mempelbagaikan simpanan dalam aset yang lebih kukuh seperti emas dan perak.

Pakar kewangan menyarankan 10-30% daripada saving yang kita takkan guna dalam masa terdekat ditukar kepada emas.

Dengan cara ini, jika berlaku inflasi ke atas mata wang fiat (di mana sekarang sedang berlaku), nilai simpanan kita terselamat dalam aset lain.

Fikir-fikirkan.

Cara mudah miliki emas, klik sini.


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>