, ,

Pasaran Emas Terperangkap Kerana 2 Faktor Ini

Pasaran emas terperangkap di antara dua kuasa yang bertentangan, menyebabkan julat dagangan logam berharga itu hanya beredar antara $1,750 dan $1,850 seauns.

pasaran emas terperangkap

Teka-teki terkini pasaran emas melibatkan faktor kebimbangan omicron bercampur dengan (1) pasaran fizikal yang menurun dan (2) Rizab Persekutuan yang lebih agresif, kata penganalisis logam kuning.

“Emas telah terperangkap antara jangkaan kenaikan kadar Fed yang sederhana (dicetuskan oleh berita Omicron) dan permintaan tempat selamat di tengah-tengah risiko stagflasi di satu pihak; dan pasaran fizikal yang juga sederhana (atas permintaan bermusim yang semakin pudar) dan kebimbangan kenaikan kadar yang dipercepatkan pada perspektif lain,”

Memandangkan pasaran ekuiti kekal tidak menentu, emas telah beralih daripada dagangan dalam hubungan songsang dengan dolar A.S. ke arah mengikuti naratif inflasi dan hasil sebenar dengan lebih dekat, kata penganalisis logam berharga itu.

“Emas telah beralih sejak akhir-akhir ini untuk menjejak hasil sebenar lebih dekat daripada USD. Walaupun ini sepatutnya memberikan risiko peningkatan yang lebih besar kepada emas dalam jangka sederhana, sebaliknya rendah dalam jangka terdekat,” katanya.

Pertama, pelabur melihat emas membina sedikit momentum kenaikan harga berikutan mesyuarat Fed pada bulan November. Bagaimanapun, aliran positif itu menjadi hambar selepas Pengerusi Fed Powell dinamakan semula dan bercakap mengenai jadual pengurangan yang lebih agresif untuk dibincangkan pada mesyuarat Disember akan datang.

Turut memberi kesan emas dalam jangka pendek adalah kedudukan taktikal, jelas Cooper. “Harga emas berada di bawah tekanan sebelum varian Omicron muncul, dan pelabur mula mencairkan kedudukan beli yang tinggi,” katanya.

Dari segi fizikal, permintaan menurun sedikit pada bulan Disember selepas menyaksikan pemulihan pada musim luruh. Walau bagaimanapun, permintaan Tahun Baru Cina akan menjadi rangsangan pada musim sejuk.

“Permintaan emas pada November turut disertai dengan permintaan bermusim, menawarkan tahap yang kukuh untuk harga meningkat. Pada bulan Disember, bagaimanapun, permintaan itu akan mula berkurangan. Data perdagangan terkini dari India, China, Hong Kong dan Switzerland menggariskan kekuatan pasaran fizikal pada bulan Oktober, dan data awal menunjukkan bahawa permintaan India kekal kukuh pada November. Tetapi premium tempatan India telah berkurangan pada awal Disember (walaupun harga menurun), manakala premium China telah mengukuh. Tahun Baharu Lunar jatuh pada 1 Februari 2022, dan permintaan China biasanya meningkat enam minggu lebih awal daripada tahun baharu; ini menunjukkan tahap yang sederhana pada awal Disember.”

Harga emas ditutup tahun 2021 pada sekitar paras $1,825 seauns dan kemudian meningkat kepada $1,875 seauns pada suku pertama tahun depan.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com