, ,

Kenapa Harga Emas Naik Bila Inflasi Tinggi?

Apa kaitan emas dengan inflasi? Dan kenapa harga emas biasanya akan naik bila berlaku inflasi? Artikel ini explain dalam ayat mudah.

emas inflasi

Inflasi Adalah Masalah Serius Bagi Mana-Mana Ekonomi

Inflasi bukan hanya soal mempunyai lebih banyak wang untuk dibelanjakan. Walaupun ia akan membawa kepada peningkatan dalam jumlah keseluruhan wang yang beredar dalam ekonomi, ia bukanlah sesuatu yang menggembirakan. Inflasi juga bermakna harga barangan dan perkhidmatan akan meningkat, kadangkala dalam cara yang agak drastik.

Akibatnya, mata wang negara sesebuah negara akan kehilangan nilai dengan cepat. Bukan sahaja berbanding mata wang lain, tetapi juga dalam kuasa beli keseluruhan. Pengguna akan dapat membeli lebih sedikit dengan jumlah wang yang sama seperti sebelumnya. Ia jauh daripada situasi yang ideal, dan satu yang mendorong orang ramai kepada bentuk pelaburan alternatif. Dalam kebanyakan kes, ini bermakna ramai akan beralih kepada simpanan yang lebih kukuh seperti emas, perak dan platinum.

Kelebihan Emas Semasa Berlaku Inflasi

Formula mudah: Inflasi tinggi -> Permintaan aset kukuh seperti emas naik, oleh itu, harga emas naik

Korelasi langsung ini mengakibatkan harga emas meningkat semasa keadaan ekonomi yang tidak stabil. Orang ramai ingin mengekalkan kuasa beli mereka. Melakukannya memerlukan memiliki aset yang bukan sahaja mengekalkan nilai semasanya, tetapi juga berpotensi untuk meningkat pada masa hadapan. Logam berharga sangat sesuai dalam hal ini, kerana ia sering dilihat sebagai aset selamat.

Sebenarnya, seseorang boleh berhujah bagaimana emas, perak, dan logam lain adalah pelindung nilai yang sempurna terhadap inflasi. Memandangkan kestabilan harga relatif mereka, ia adalah satu-satunya cara untuk tidak kehilangan wang dalam jangka panjang. Menyimpan wang biasa dalam dompet atau akaun bank hanya akan memaksa pengguna membelanjakan lebih banyak wang untuk mengikuti harga semasa.

Oleh itu, bank pusat adalah pemangkin tidak langsung harga emas menaik. Apabila bank pusat mengumumkan akan berlaku inflasi, atau memutuskan untuk menggunakan pelonggaran kuantitatif, harga emas selalunya akan bertindak balas dengan cara yang menaik. Bank pusat lebih mampu untuk membuat wang dalam mana-mana ekonomi bernilai kurang, atau bahkan tidak bernilai. Perlahan tetapi pasti, beberapa negara sedang menuju ke wilayah “tidak bernilai” pada kadar yang membimbangkan.

Belajar sesuatu?


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com