,

Harga Emas Melonjak Naik Tertinggi Januari 2022 Kerana 2 Faktor Ini

Harga emas meningkat melepasi paras $1830, harga perak melonjak lebih daripada 3% apabila ramai pelabur berpusu-pusu beralih arah kepada aset ‘safe-havens. Ini 2 faktornya

harga emas melonjak

Kedua-dua emas dan perak menyaksikan kenaikan yang tidak dijangka, dengan harga melonjak mencecah paras tertinggi sejak dua bulan lepas.

Pelabur berpusu-pusu kepada logam selamat kerana (1) inflasi dan (2) ketegangan geopolitik mencetuskan ketidaktentuan yang meningkat menjelang mesyuarat Rizab Persekutuan minggu depan, kata penganalisis.

Niaga hadapan emas Februari meningkat lebih daripada $30 pada hari Rabu, dagangan terakhir pada $1,842.90 seaun. Sementara itu, niaga hadapan perak Mac melonjak lebih daripada 3%, dagangan terakhir pada $24.21.

Apabila harga mula bergerak, pasaran dicerna lebih banyak tanda-tanda inflasi bermasalah pada skala global. Di Britain, inflasi tahunan meningkat lebih daripada jangkaan, meningkat 5.4% pada bulan Disember — bacaan tertinggi sejak Mac 1992. Kadar inflasi Kanada juga meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh 30 tahun, dengan indeks harga pengguna meningkat kepada 4.8% pada asas tahunan pada bulan Disember .

Ketegangan geopolitik juga mula memihak kepada logam berharga kerana pelabur menjadi lebih berhati-hati. Langkah bertukar kepada emas dan perak bertepatan dengan pentadbiran Biden mengumumkan tambahan $200 juta dalam bantuan ketenteraan pertahanan ke Ukraine, susulan kebimbangan pencerobohan Rusia.

Ini kali kedua dalam Januari 2022 harga emas melonjak disebabkan inflasi. Walaubagaimanapun, penganalisis tampil beri amaran. Baca di sini.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com