, ,

Harga Emas Turun Menjunam Selepas FOMC. Ini Butirannya

Baru nak meroket, harga emas turun menjunam dalam tempoh seminggu sehingga $35 per auns selepas keputusan FOMC diumumkan. Teruskan membaca.

harga emas fomc

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell menyifatkan keadaan inflasi semasa sebagai “teruk sedikit sahaja” berbanding bulan Disember 2021, menyatakan bahawa terdapat banyak ruang untuk menaikkan kadar tanpa menjejaskan pasaran pekerjaan.

Sebelum ini emas menjadi tumpuan pelabur berikutan data inflasi yang semakin tinggi dan kebimbangan ketegangan geopolitik.

Bagaimanapun, tindakan Fed yang menjurus ke arah kenaikan kadar faedah bagi menangani inflasi telah menyebabkan harga emas turun sekitar $35 per auns.

Powell berkata bahawa keadaan “teruk sedikit sahaja” daripada bulan Disember. “Saya cenderung untuk meningkatkan PCE teras 2022 sebanyak beberapa persepuluh hari ini… Ia tidak menjadi lebih baik. Itulah coraknya. Kami perlu menyesuaikan diri dan bergerak mengikut kesesuaian,” katanya.

Ini akan menjadi tahun di mana bank pusat A.S. akan bergerak “menjauhi dasar yang sangat akomodatif”. Ini akan melibatkan menamatkan pembelian aset pada awal Mac dan menaikkan kadar tidak lama lagi, dengan kenaikan kadar tambahan diperkenalkan mengikut kesesuaian.

Impak daripada keputusan FOMC tersebut, harga emas yang sebelum ini telah mencecah $1850 kini turun semula ke bawah $1820.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com