, , ,

Emas Kalis Inflasi, Tapi Kenapa Harga Turun Bila Inflasi Naik?

Emas Kalis Inflasi? Tahun ini menyaksikan banyak siri penurunan harga emas yang dikaitkan dengan inflasi. Eh, kata emas kalis inflasi tapi kenapa harga emas turun bila inflasi naik? Ini jawapan pakar.

emas kalis inflasi

Reputasi emas sebagai pelindung nilai terhadap inflasi dilihat berada dalam bahaya kerana pelabur beralih ke pasaran lain dalam mencari perlindungan daripada peningkatan kos.

Emas telah lama dianggap sebagai salah satu pelaburan paling berkesan untuk melindungi kekayaan seseorang daripada pelbagai kemungkinan kesan kewangan yang buruk.

Pasaran saham yang menjunam dan peningkatan inflasi adalah dua contoh bahaya ini.

Pada masa ini, inflasi berada pada tahap yang sangat tinggi, namun harga emas tidak menunjukkan prestasi yang baik.

Matawang dolar A.S. telah menurun lebih 10% setakat tahun ini, fakta ini bercanggah dengan persepsi menyeluruh terhadap emas sebagai pelindung nilai inflasi.

Emas Kalis Inflasi

Untuk mengurangkan pendedahan risiko mereka, peniaga dan pelabur dalam pasaran kewangan sering menggunakan strategi yang dikenali sebagai pelindung nilai (hedge). Pelindung nilai ini dapat mengimbangi sebarang kerugian yang mereka alami.

Perumpamaan pelindung nilai ini seperti membeli polisi insurans. Apabila kita bercakap tentang melindung nilai terhadap inflasi, kita merujuk kepada proses memelihara modal daripada kesan inflasi yang menyusut. Oleh itu, untuk melindung nilai terhadap inflasi, pelabur mahukan aset yang tidak terjejas oleh inflasi yang semakin meningkat.

Emas sentiasa dilihat sebagai lindung nilai terhadap inflasi sepanjang masa. Emas adalah aset pilihan bagi pelabur yang ingin memastikan wang mereka akan terus mempunyai kuasa beli yang sama pada masa hadapan sambil meminimumkan jumlah risiko yang mereka hadapi.

Apabila terdapat peningkatan dalam inflasi yang dikawal, bank pusat tidak semestinya akan bertindak menaikkan kadar faedah utama mereka secara automatik. Ini menunjukkan bahawa kadar faedah sebenar, dikira dengan menolak kadar faedah nominal daripada kadar inflasi, akan menjadi negatif untuk aset seperti bon kerajaan.

Apabila kadar faedah berada pada tahap yang rendah dari segi sejarah, keupayaan emas untuk beralih ke cara yang bertentangan dengan kadar faedah sebenar menjadikannya pelindung nilai yang cekap terhadap inflasi. Oleh sebab itu, pelabur boleh melindungi nilai dana mereka daripada mengalami penurunan yang ketara.

Kemerosotan emas sepanjang 2022

Pada bulan Mac 2022, berikutan konflik antara Ukraine dan Rusia, harga emas telah mencapai paras tertinggi melebihi $2,000 per auns. Namun walaupun inflasi telah mencapai rekod tertinggi, harga emas telah jatuh sejak beberapa bulan lalu.

Apabila kadar faedah terus meningkat, sesetengah pelabur mempertimbangkan untuk menjual emas, kerana emas tidak membayar faedah, dengan tujuan untuk membeli aset yang membayar faedah. Tarikan muncul dalam bentuk pulangan yang lebih besar, yang kini boleh diakses dalam bon, harta atau bahkan saham. Tarikan lain datang dalam bentuk kadar faedah yang lebih tinggi ke atas wang tunai.

harga emas 2022
Graf harga emas 2022 setakat ini

Kedudukan emas berbanding dengan kelas aset lain — seperti saham, mata wang dan bon — baru-baru ini menyaksikan perubahan ketara disebabkan perkembangan ini. Semua kelas aset berfungsi secara bebas antara satu sama lain atas pelbagai sebab, termasuk perubahan dalam cara ekonomi beroperasi, pengubahsuaian kepada dasar monetari dan fiskal dan banyak faktor lain.

Oleh kerana setiap kelas aset ini mengalami tindakan harga yang berbeza bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk penawaran dan permintaan, rejim kadar faedah semasa, inflasi, keluaran dalam negara kasar dan faktor lain, pelabur harus melihat setiap kelas aset ini mempunyai kepentingan yang sama. .

Pada masa kini, reputasi emas sebagai pelindung nilai yang boleh dipercayai terhadap inflasi berada dalam bahaya apabila pelabur beralih ke pasaran lain di mana mereka mungkin mencari perlindungan daripada peningkatan kos.

Mengapa emas tidak menunjukkan prestasi yang lebih baik?

Sesetengah penganalisis menganggap emas adalah kaedah yang baik untuk melindungi diri daripada inflasi sebelum ia berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan berubah secara drastik apabila terdapat inflasi harga yang ketara — dengan mengandaikan bahawa Fed berjaya mengawal inflasi.

Apabila inflasi telah mencapai tahap yang tinggi, pada dasarnya sudah terlambat untuk “melindung nilai” terhadap inflasi yang telah berlaku, dan harga emas sering ditekan apabila dolar A.S juga lebih kukuh. Ini kerana harga emas dinyatakan dalam dolar A.S..

Emas melindungi kuasa beli dan kalis inflasi dalam tempoh yang panjang tetapi memberikan perlindungan yang sangat sedikit terhadap inflasi jangka pendek.

sumber: Entrepreneur via Emas2U.com


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>