, ,

Harga Emas Akan Melonjak 3 Kali Ganda Tahun 2025 – Penganalisis

Harga Emas Akan Melonjak Pada Tahun 2025? | Peperangan Presiden Rusia Vladimir Putin di Ukraine telah menyebabkan pergerakan penting dalam komoditi utama. Sejak pencerobohan Ukraine pada 24 Februari 2022, harga minyak, emas, uranium, dan juga komoditi seperti gandum semuanya telah meningkat.

emas melonjak 2025

Walaupun resolusi diplomatik terhadap konflik ini kemungkinan besar akan dicapai, perang itu akan meninggalkan kesan mendalam pada pasaran untuk tahun-tahun akan datang, menurut Rick Rule, pengarah Sprott U.S. Holdings.

Bercakap kepada Michelle Makori, Ketua Pengarang Kitco News, Rule berkata bahawa hanya menunggu masa sebelum Rusia kehabisan sumber untuk meneruskan perang yang berlarutan.

“Saya fikir Putin mungkin percaya bahawa tangannya telah dipaksa ke dalam keadaan itu, dan saya fikir dia telah terkejut dengan kekurangan keupayaan konvensional yang dinikmati oleh tentera Rusia. Saya juga berpendapat bahawa Putin, sebagai ahli politik, tidak cukup faham tentang ekonomi Rusia untuk memahami kesakitan sebenar dan hakikat bahawa dia akan, dalam tempoh terdekat, tidak mampu menanggung perang ini,” kata Rule. “Saya teringat tentang kurang pejuang, iaitu Eritrea dan Ethiopia…perang mereka 15 atau 20 tahun lalu berakhir kerana kedua-dua pihak tidak dapat membayar bil petrol. Mereka benar-benar kehabisan minyak.”

Pelabur bilionair Bill Ackman baru-baru ini berkata bahawa Perang Dunia Ketiga “kemungkinan sudah bermula” dan kita berada di peringkat awal “aspirasi global Putin. Memetik perpindahannya ke Georgia pada 200, diikuti dengan pengambilan Crimea pada 2014, Ackman berkata bahawa dengan setiap ‘kemenangan’, Putin bersemangat untuk mengambil lebih banyak lagi. “Dia menguji kami, dan kami gagal dalam ujian setiap kali.”

Bagaimanapun, Rusia tidak mempunyai cara untuk meningkatkan lagi perang ini, apatah lagi memerangi perang global, kata Rule.

“Saya mengesyaki bahawa pengasingan Rusia daripada sistem SWIFT dan ketidakupayaan untuk melakukan apa yang mereka lakukan dengan baik, menjual bahan mentah kepada dunia maju, bermakna bahawa kehelan ekonomi yang dia hadapi, termasuk keupayaan untuk melancarkan Perang Dunia Ketiga, adalah banyak. lebih terkekang daripada yang mungkin Encik Ackman percaya,” katanya.

Malah, terdapat spekulasi bahawa untuk membiayai perang ini, Presiden Rusia Vladimir Putin perlu menjual rizab emas negara itu.

Rusia kini memegang kira-kira $132 bilion nilai emas, hampir 2,300 tan, menjadikannya rizab emas berdaulat kelima terbesar di dunia, menurut IMF.

Dalam menjangkakan kemungkinan langkah Rusia untuk menjual emas bagi membiayai usaha perang selanjutnya, sekumpulan senator A.S. dwipartisan mengumumkan bahawa mereka akan memperkenalkan rang undang-undang yang akan menyekat keupayaan Putin untuk mencairkan rizab emas negaranya dengan menghalang pembeli berpotensi. Undang-undang itu akan menggunakan sekatan ke atas entiti Amerika yang membuat transaksi emas dengan pegangan bank pusat Rusia.?

Namun, Putin mungkin mempunyai pembeli berpotensi lain termasuk India dan China, sekiranya dia perlu menjual emas untuk membiayai operasi ketenteraannya, dan itu kemungkinan besar akan menyebabkan penurunan harga emas jangka pendek.

“Hakikat bahawa [Putin] dibekukan daripada perdagangan dalam denominasi dolar AS secara global dan dibekukan daripada sistem SWIFT ternyata menjadi bahaya yang lebih besar daripada yang dia fikirkan, tetapi mungkin satu-satunya aset yang boleh digunakan yang dia ada untuk dijual adalah emas. Tanpa mengira kesukaran, itu mungkin satu-satunya perkara yang dia boleh membayar bilnya, dalam hal ini saya akan mengesyaki sama ada dia mahu atau tidak dia perlu menjualnya,” kata Rule .

Di samping itu, sukar untuk benar-benar menguatkuasakan sebarang larangan sedemikian ke atas pembelian emas Rusia, tambah Rule.

“Saya tidak fikir bahawa Kongres Amerika Syarikat mempunyai keupayaan untuk mengekang perdagangan global cair dalam komoditi yang cair dan boleh berfungsi seperti emas. Dalam erti kata lain, mereka boleh mengatakan banyak perkara, saya tidak fikir mereka boleh berbuat banyak,” katanya.

Harga Emas Akan Melonjak Pada Tahun 2025?

Mengenai hala tuju harga emas, Rule menyatakan bahawa dari segi sejarah, apabila emas dan dolar A.S. naik seiring, itu biasanya diikuti oleh harga emas yang lebih kukuh pada masa akan datang.

Rule berkata bahawa dalam kitaran lonjakan harga lalu, emas telah meningkat sekurang-kurangnya tujuh kali ganda, dan kemungkinan besar emas akan naik tiga kali ganda dalam tempoh lima tahun.

sumber: Kitco via Emas2U.com


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com