, , ,

3 Faktor Utama Kenaikan Harga Emas Ke Paras ATH Baru

3 Faktor Kenaikan Harga Emas Ke Paras ATH Baru | Pasaran emas sekali lagi mencatat kenaikan ke paras All-time High (ATH) baru – $2236 per auns pada 28 Mac 2024 (waktu AS). Kami dedah 3 faktor utama kenaikan mendadak harga emas baru-baru ini.

faktor kenaikan harga emas

Fakta: Harga emas GAP bulan Mac naik secara purata sebanyak RM18.41 per gram bersamaan hampir 5.5%. Baca analisis penuh di sini.

3 Faktor Utama Kenaikan Harga Emas

#1 Kebimbangan Inflasi

Beberapa penganalisis bersetuju bahawa emas menarik momentum baharu kerana bacaan inflasi adalah kurang ancaman daripada sebelumnya.

Kenaikan emas adalah isyarat bahawa pelabur bimbang bahawa Rizab Persekutuan tidak akan dapat mengawal inflasi kerana ia mula mengurangkan kadar faedah.

#2 Risiko Geopolitik

Penganalisis juga melihat emas disokong dengan baik sebagai pelindung nilai risiko geopolitik.

Katanya “Kebimbangan geopolitik masih berlaku di luar sana dan dijangka akan terus meningkat apabila kita menghampiri pilihan raya A.S. November. Jika Fed mula mengurangkan kadar, hasil bon akan jatuh, dan ini akan meningkatkan permintaan emas sebagai aset selamat”.

Bank pusat China juga telah membuat pembelian besar-besaran sehingga terdapat laporan menyatakan, jumlah rizab emas China sebenar jauh lebih besar daripada angka yang diumumkan secara rasmi. Laporan penuh di sini.

#3 Kekuatan Matawang Dolar AS

Pada masa yang sama, beberapa penganalisis menyatakan bahawa dolar AS mula kehilangan cengkamannya dalam pasaran emas kerana hutang kerajaan AS yang terus meningkat tinggi.

“Emas tidak mahal. Sebenarnya, dolar AS yang murah kerana kerajaan membanjiri ekonomi global dengannya”.

Walaupun Rizab Persekutuan telah mengetatkan kunci kira-kiranya sebagai sebahagian daripada dasar monetarinya yang agresif, beberapa penganalisis telah menyatakan bahawa bekalan wang negara terus berkembang.

“Emas menghidu program pencetakan wang besar-besaran yang akan datang pada satu ketika. Malah, cetakan wang gred rendah telah pun berlaku,” katanya.

Walaupun emas mengakhiri minggu dagangan dengan kukuh, minggu depan emas berdepan dengan risiko baharu. Kalendar ekonomi minggu depan akan memberi tumpuan kepada pasaran buruh AS dengan laporan senarai gaji bukan pertanian (NFP) Mac pada hari Jumaat sebagai kemuncak.

Data ekonomi untuk minggu depan:

Isnin: ISM Manufacturing PMI
Selasa: Pembukaan kerja JOLTS
Rabu: Perubahan pekerjaan bukan pertanian ADP, PMI Sektor Perkhidmatan ISM, Powell untuk bercakap
Khamis: Tuntutan pengangguran mingguan
Jumaat: Non Farm Payroll (NFP)

Sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com