, ,

Kenaikan Harga Emas Akan Berterusan Dalam 2023, Ini 3 Sebabnya

Kenaikan Harga Emas Akan Berterusan Dalam 2023, Ini 3 Sebabnya | Walaupun prestasi harga emas kurang memberangsangkan pada tahun 2022 (baca laporan 2022 di sini), emas di awal tahun 2023 menyaksikan kenaikan mengejut, dengan harganya meningkat 16.9 peratus sejak tiga bulan lepas.

Kenaikan harga emas akan berterusan dalam tahun 2023, menurut penganalisis Alain Corbani, Pengurus Portfolio di Gold & Precious Fund. Ini 3 indikator penting yang dikongsi.

kenaikan harga emas

Corbani, yang mempunyai pengalaman selama tiga dekad sebagai pegawai kewangan kanan, termasuk sebagai Pengarah RBC Capital Markets, berkata bahawa ada tiga faktor mempengaruhi harga emas pada masa ini.

Ini adalah (1) inflasi, (2) kekuatan dolar A.S., dan (3) kadar Federal Funds. Memandangkan ketiga-tiga indikator ini sedang melemah atau menurun, harga emas bergerak naik, katanya.

“Kesemua tiga data utama ini telah bergerak menurun,” katanya. “Mereka berhenti memuncak dan menuju ke bawah… Kita sedang menyaksikan lantunan semula dalam harga emas kerana data hadapan yang datang dari inflasi, kelemahan dolar AS, dan penurunan kadar faedah, semuanya mencetuskan permintaan dalam aset emas.”

Emas kini didagangkan sekitar $1,930 per auns.

Kadar Faedah Sebenar vs Emas

Selain tiga faktor yang disebutnya, Corbani berkata, harga emas juga dipengaruhi oleh kadar faedah sebenar. Kadar faedah sebenar ialah perbezaan antara kadar faedah nominal dan inflasi.

“Dua pembolehubah yang sangat berkorelasi negatif dengan harga emas ialah kadar faedah sebenar dan dolar AS,” dakwanya. “Jika saya mempunyai visi yang jelas tentang arah kadar sebenar, dan arah mata wang A.S., maka saya boleh membuat panggilan pada harga emas.”

Kadar faedah yang meningkat menjadikan emas kurang menarik kepada pelabur berbanding aset berkupon seperti bon. Beliau juga membayangkan bahawa inflasi melemahkan dolar A.S., yang secara tradisinya dianggap sebagai aset selamat. Jika pelabur mengelak dolar sebagai lindung nilai, mereka beralih kepada emas.

“Apabila keadaan pergi ke arah yang salah, biasanya aset selamat adalah dolar AS, dan sebaliknya ia adalah emas,” katanya.

Sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com