, ,

Harga Emas Akan Cecah $10k Tahun 2028?

Benarkah harga emas tahun 2028 akan melambung setinggi ini? Ikuti analisa pakar di Kitco.

harga emas 2028

Ini akan menjadi “dekad kekurangan” yang ditakrifkan oleh inflasi yang tinggi dan percubaan yang gagal untuk menaikkan kadar – kombo sempurna untuk mencetuskan kenaikan besar-besaran dalam emas, kata rakan kongsi pengurusan Goehring & Rozencwajg Associates, Leigh Goehring.

Tahun depan, inflasi sudah boleh melonjak 9%, dan ia boleh menjadi lebih teruk, Goehring memberitahu Kitco News dalam temu bual.

“Kami semakin menghampiri letupan harga emas ke atas. Saya sangat percaya bahawa inflasi tidak akan hilang. Ia akan terus menjadi masalah. Kita mungkin melihat peristiwa angsa hitam dalam inflasi. Ia boleh menjadi kejutan minyak, kejutan gas asli atau kejutan pertanian,” kata Goehring.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell telah mengejutkan pasaran minggu ini dengan menggugurkan ungkapan bahawa “inflasi adalah sementara” dan menyatakan bahawa bank pusat A.S. akan membincangkan mempercepatkan kadar penurunan pada mesyuarat Disember akan datang.

Peristiwa angsa hitam inflasi boleh memulakan psikologi inflasi itu, yang telah hilang walaupun inflasi tahunan AS meningkat pada 6.2%.

“Ia akan memaksa Fed untuk menaikkan kadar. Bank pusat akan bermula, tetapi itu akan menimbulkan kekacauan sehingga Fed perlu berhenti. Sebagai tindak balas, emas akan mula menarik balik. Tetapi itu akan menjadi pengunduran terakhir sebelum pasaran emas besar-besaran,” jelas Goehring.

Terdapat terlalu banyak persamaan antara sekarang dan akhir 1960-an dan awal 1970-an, dan ia tidak boleh diabaikan. Pada masa itu, inflasi meningkat kira-kira 5%-6% setahun — sama seperti sekarang. Dan kemudian, pada tahun 1973, terdapat acara angsa hitam – sekatan minyak.

“Minyak naik daripada $4 setong sehingga $15 setong secara harfiah semalaman. Dan itu mencetuskan lonjakan besar psikologi inflasi. Dan Fed menaikkan kadar secara agresif. Emas menghabiskan dua tahun akan datang turun, jatuh pada 1975,” kata Goehring. “Kali ini, bagaimanapun, Fed perlu berputus asa untuk menaikkan kadar kerana ia akan menjadi terlalu menyakitkan untuk semua orang.”

Dan itu akan menjadi senario yang sempurna untuk emas, tambah Goehring. “Apabila logam berharga berada di bawah daripada tindakan mengetatkan Fed, ia akan memulakan pasaran kenaikan besarnya.”

Apabila Pengerusi Fed Jerome Powell memulakan penggal pertamanya, beliau cuba menaikkan kadar, yang menjadi bumerang dalam pasaran Perbendaharaan. “Itulah sebabnya saya fikir Powell perlu berputus asa untuk menaikkan kadar seperti yang dia lakukan pada Oktober 2018. Dan apabila dia menyerah, pasaran emas yang hebat akan bermula,” kata Goehring.

Harga emas $10k dan perak $500 tahun 2028?

Seberapa besar pasaran kenaikan harga itu? Goehring menjangkakan emas akan mencecah $10,000 seaun menjelang akhir dekad ini. Dan untuk perak akhirnya mengejar dan berdagang sekitar $500 seauns.

“Menjelang 2028, harga emas boleh melebihi $10,000. Jika emas melebihi $10,000 dan kita kembali kepada nisbah emas-perak 20:1. Itu $500 perak,” katanya. “Ia akan menjadi dekad kekurangan, dan semua orang akan menjadi lebih miskin kecuali mereka yang memiliki emas dan perak fizikal.”

Perak adalah satu lagi logam inflasi yang penting untuk dibeli dan dipegang dalam dekad yang akan datang. “Saya yakin bahawa dalam pasaran lembu ini, akan ada satu lagi sudut cubaan di pasaran perak,” kata Goehring.

Inflasi akan menjadi lebih teruk semasa dekad kekurangan ini. Dan kekurangan pelaburan dalam sektor sumber akan memainkan peranan yang besar.

“Apabila kita melihat kembali pada dekad ini dan bertanya apa yang berlaku. Ia akan dilihat sebagai kekurangan dekad. Ia akan menjadi kekurangan segala-galanya. Sepanjang sepuluh tahun kebelakangan ini, kami telah kurang melabur secara radikal dalam ruang sumber kami berbanding dengan permintaan. Lihat apa yang berlaku dengan Exxon dan Chevron serta kebimbangan ESG. Mereka tidak bercakap tentang menggantikan pangkalan sumber mereka,” kata Goehring.

Pelaburan yang kurang dalam sektor sumber ini akan nyata dan ia akan menjadi sangat inflasi, kata rakan kongsi pengurusan Goehring & Rozencwajg itu. “Tahun ini, inflasi meningkat daripada bawah 3% kepada lebih 6%. Pada satu ketika pada 2022, kita boleh menghampiri 9%,” katanya.

Dan satu metrik utama untuk diperhatikan ialah pasaran bon, yang setakat ini sebahagian besarnya menolak tekanan harga yang meningkat.

“Kami mempunyai inflasi sekarang, tetapi kami tidak mempunyai psikologi inflasi. Dan itulah yang dikatakan oleh pasaran bon. Bagaimanapun, apa yang berlaku jika pasaran bon berubah fikiran? Kami boleh melihat jualan panik secara besar-besaran. Dan itu akan menjadi masalah besar bagi ekuiti. Pada 2022, pasaran bon akhirnya boleh menggabungkan jangkaan inflasi,” jelas Goehring.

Pada bulan terakhir 2021, emas masih dalam fasa pembetulan selepas mencapai rekod tertinggi baharu tahun lepas, tetapi pelabur jangka panjang telah menggunakan peluang ini untuk membeli.

“Emas tidak menjadi tempat untuk sebab prestasi tahun ini. Dan saya fikir perbezaan prestasi akan berterusan selama enam bulan lagi. Tetapi bagi mereka yang ingin membeli emas untuk jangka panjang, mereka membeli sekarang. Saham emas juga. Mereka adalah yang paling murah pernah mereka miliki.”

Satu lagi pemenang besar untuk tahun depan ialah sektor pertanian, terutamanya stok baja, menurut Goehring.

“Satu-satunya perkara yang dilakukan lebih baik daripada harga baja pada tahun 2021 ialah harga gas asli. Terdapat peningkatan asas dalam pasaran baja global. Baja tenaga sangat intensif tenaga. China telah pun menyekat pengeluaran baja. Permintaan yang meningkat memandangkan kekangan dari segi penawaran boleh menjadikan saham ini sebagai pemenang hebat 2022,” tambahnya.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com