, ,

Inflasi AS Tertinggi Sejak 30 Tahun Punca Harga Emas Naik

Satu lagi minggu positif untuk emas selepas berbulan-bulan dilihat hambar dan mendatar. Momentum telah menjadikan harga $40 lebih tinggi pada minggu ini apabila emas melepasi tahap rintangan utama $1,835 dan $1,850 seaun.

inflasi as tertinggi
sumber imej: WSJ

Inflasi AS tertinggi sejak 30 tahun

Dalam artikel yang lepas, ada 5 faktor utama yang mungkin akan melonjakkan harga emas dalam masa terdekat.

Salah satu daripadanya, kadar inflasi Amerika Syarikat (AS) yang meningkat mendadak, tertinggi sejak 30 tahun!

Harga emas tidak menentu, jatuh dan kemudian naik mendadak apabila CPI A.S. meningkat 6.2% untuk tahun ini

Naratif emas telah beralih selepas pusingan terkini data inflasi AS yang panas, menurut MKS PAMP GROUP. Dan inilah yang perlu ditonton dengan lonjakan terkini yang lebih tinggi.

“Terdapat perubahan asas daripada ‘pemikiran’ sebelumnya (CPI kukuh = jadual pengurangan Fed yang lebih cepat = emas lebih rendah) kepada CPI kukuh = sedikit ketakutan, bukan penerimaan inflasi = emas lebih tinggi,” kata ketua strategi logam MKS PAMP GROUP Nicky Shiels.

Pendek kata, kadar infalsi yang tinggi akan mendorong kepada kenaikan harga emas.

Emas ditutup di atas paras $1,835 satu auns pada hari Rabu. Sehari selepas itu, niaga hadapan emas Comex Disember didagangkan pada $1,864.00, naik 0.85% pada hari selepas meningkat $35 minggu ini.

Peralihan dalam asas berlaku selepas kadar inflasi di A.S. meningkat kepada paras tertinggi lebih 30 tahun pada bulan Oktober. “Tindakan harga melalui titik infleksi teknikal utama apabila CPI mengatasi jangkaan dengan baik – menyerlahkan anjakan dalam naratif,” Shiels menegaskan.

Ini disokong oleh dua pemacu utama lain selain daripada angka inflasi Oktober 6.2% yang lebih teruk daripada jangkaan.

Yang pertama ialah pengumuman pengurangan Rizab Persekutuan kini tidak dapat dielakkan. Dan yang kedua ialah tumpuan Fed untuk mencapai pekerjaan penuh sementara menunggu inflasi keluar, kata Shiels.

“Powell meletakkan tanggungjawab pada kadar buruh & penyertaan, membeli masa tetapi dengan mengorbankan keyakinan mereka semakin berkurangan (risiko kesilapan dasar Fed semakin meningkat),” katanya.

Ini hanyalah permulaan perdagangan inflasi untuk emas, yang telah menunggu di luar pasaran sejak beberapa bulan lalu.

“Naratif emas teras kami – ‘puncak rangsangan berada dalam ($2000+ pada 20 Ogos’), puncak inflasi belum masuk lagi’ – mula diisi,” kata Shiels. “Emas (adakah?) ‘terperangkap’ antara pemikiran tradisional (normalisasi Fed) berbanding dinamik dalam inflasi / kadar sebenar & pemacu struktur.”

Juga memihak kepada emas adalah hakikat bahawa logam kuning agak murah sebagai lindung nilai inflasi berbanding aset alternatif seperti bitcoin.

“Ia masih merupakan lindung nilai inflasi yang murah, kurang berat dan tidak menentu berbanding aset kripto/alternatif,” jelas Shiels. “Gajah di dalam bilik perlu ditangani – adakah Emas atau crypto adalah lindung nilai inflasi yang lebih baik, perdebatan yang sangat polarisasi? Korelasi, yang tidak semestinya penyebab, menunjukkan emas adalah lindung nilai inflasi yang OK pada 2020 (+0.42), manakala Crypto telah menjadi yang lebih baik dalam kedua-dua tahun (+0.9).”

Menonton carta harga emas adalah amat penting dalam beberapa minggu akan datang kerana emas beralih daripada dagangan antara $1,700-$1,850 kepada $1,830-$1,900. Penutupan di bawah paras $1,835 satu auns boleh menunjukkan bahawa rali semasa telah berakhir, Shiels memberi amaran.

“Kadar sebenar sepuluh tahun mencecah rekod baharu semalam (TIP 30 tahun & dana Fed sebenar juga mencecah rekod rendah), memberikan sokongan asas dalam membenarkan momentum kenaikan harga disuntik,” katanya. “Kami masih belum melihat susut nilai penuh AS$, tetapi itu akan memacu tahap seterusnya lebih tinggi dalam Emas dan komoditi lain.”

sumber: Kitco.com


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>