, ,

Dalam Diam-Diam Emas Mula Mendaki Ke Paras $1800!

Hati-hati, dalam tak sedar harga emas mula mendaki ke paras $1800 per auns. Ini 3 faktor utama

emas panjat

Tiga faktor utama kenaikan harga emas:

  1. Tekanan inflasi yang semakin tinggi
  2. Matawang USD yang lemah
  3. Hasil perbendaharaan AS lebih rendah selepas mesyuarat FOMC

Menurut Kitco,

Harga emas dan perak mencatatkan kenaikan kukuh dalam dagangan A.S. tengah hari Khamis. Pedagang pasaran logam pada hari ini menganggap prospek inflasi yang meningkat adalah menaik, seperti yang ditunjukkan oleh sejarah pasaran.

Indeks dolar A.S. yang lebih rendah hari ini, harga minyak mentah yang lebih tinggi dan hasil Perbendaharaan A.S. yang stabil juga mesra untuk kenaikan harga logam berharga. Logam selamat naik hari ini walaupun pedagang dan pelabur berminat mengambil risiko lewat minggu ini.

Berdagang dalam pasaran logam minggu ini adalah contoh utama pepatah dagangan lama, “pasaran boleh kekal tidak logik lebih lama daripada peniaga boleh kekal pelarut.” Emas bulan Februari naik $34.00 pada $1,798.50 dan perak Comex Mac terakhir naik $0.955 pada $22.50 seaun.

Pedagang dan pelabur Khamis masih mencerna keputusan mesyuarat FOMC Rizab Persekutuan AS. Kenyataan FOMC agak mengejutkan mengatakan tiga kenaikan kadar faedah berkemungkinan pada 2022, dan bahawa inflasi AS meningkat tetapi mencadangkan ia akan berundur dalam beberapa bulan akan datang.

FOMC mempercepatkan pengurangan pembelian aset bulanannya, yang akan berakhir pada bulan Mac. Pasaran betul-betul menjangkakan kecenderungan hawkish daripada FOMC, tetapi kejelasan yang lebih baik mengenai masa dan tindakan Fed nampaknya meredakan pedagang di banyak pasaran, seperti yang dibuktikan oleh kenaikan indeks saham A.S., hasil bon yang stabil dan indeks dolar A.S. yang lebih lemah.

Pandemik nampaknya tidak pernah tersasar terlalu jauh dari pembakar hadapan pasaran. Bloomberg hari ini melaporkan “mentaliti penguncian yang menjadikan London sebagai bandar hantu mula terasa seperti perkara sebenar apabila Eropah menghidupkan semula kawalan sempadan yang ketat dan satu lagi Krismas nampaknya akan hilang akibat virus itu.”

Sebelum ini harga emas jatuh walaupun kadar inflasi tinggi akibat tindakan pelabur yang berwaspada menjelang mesyuarat FOMC.


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com