, ,

Jaga-Jaga, Ini 5 Faktor Penentu Harga Emas Tahun 2022

Take note, faktor-faktor ini besar kemungkinan akan menjadi penentu kepada kenaikan atau penurunan harga emas tahun 2022. Ini pandangan pakar.

faktor harga emas 2022

Terdapat beberapa tanda yang sangat menggalakkan dalam tahun 2021 yang dilihat sebagai ‘tahun perlahan’ untuk emas.

Melihat dari sudut teknikal, terdapat beberapa pencetus pada 2022 yang boleh mendorong emas lebih tinggi. Lebih khusus lagi, faktor yang telah mengekalkan emas pada 2021 boleh memacu harga emas lebih tinggi pada 2022.

5 faktor yang menahan dan melonjak harga emas

1. INFLASI. Dengan inflasi menjadi salah satu kebimbangan utama tahun ini, ramai pelabur menyangka emas akan meningkat berdasarkan sifat lindung nilai inflasinya.

Walaubagaimanapun, terdapat banyak faktor bercanggah lain, termasuk pasaran saham A.S., pemulihan ekonomi yang kukuh, dolar A.S. dan hasil sebenar (real yields).

Di samping masalah ini, naratif inflasi telah dilihat sebagai sementara hanya sehingga beberapa bulan lalu, yang turut membebankan emas. Kenapa harga emas naik bila inflasi tinggi?

2. EKUITI. Banyak wang mengalir ke dalam strategi ekuiti tahun ini sehingga hampir 20 tahun lepas digabungkan. Ia adalah tempoh terbaik dalam rekod ekuiti.

3. USD. Indeks mata wang dolar AS meningkat sekitar 8% tahun ini. Itu adalah ‘masalah semula jadi’ untuk emas.

4. EKONOMI. Jika anda melihat hasil sebenar, hasil pada Perbendaharaan 10 tahun meningkat daripada kira-kira -1.1% kepada -0.6% dalam tempoh masa itu. Dan ekonomi telah menunjukkan prestasi yang jauh lebih baik daripada jangkaan kebanyakan orang

5. COVID-19. Faktor terbesar yang tidak diketahui menjelang tahun baharu ialah COVID-19 dan varian Omicron baharu yang sangat mudah merebak, yang sedang merebak ke seluruh dunia. Beberapa negara sedang meninjau untuk mewujudkan langkah lockdown baharu.

Jika Omicron menjadi masalah besar dan langkah penutupan utama dilaksanakan, maka harga emas dengan mudah boleh kembali kepada $2,000 per auns, kata penganalisis emas

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com