, ,

Emas vs Bitcoin: Mana Lebih Baik?

Emas dan Bitcoin boleh dijadikan aset pilihan untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan yang dapat melindungi nilai terhadap inflasi mata wang fiat yang dilihat sebagai dasar fiskal dan monetari yang tidak mampan. Tapi, Emas vs Bitcoin, yang mana lebih baik?

emas vs bitcoin

Ramai pelabur menganggap aset simpanan nilai seperti emas dan Bitcoin sebagai cara untuk mengekalkan kekayaan.

Sebagai contoh, emas mempunyai beribu-ribu tahun di belakangnya sebagai aset komoditi selamat dan lindung nilai inflasi yang diiktiraf secara universal.

Tetapi logam berharga itu telah dibandingkan dengan aset baharu, Bitcoin, bersama dengan mata wang kripto lain.

Sepanjang dekad yang lalu Bitcoin telah meroket dalam harga. Kedua-dua aset menjanjikan faedah seperti kepelbagaian tetapi datang dengan kelemahan mereka sendiri juga.

Emas

  • Logam kuning berharga sebagai bahan untuk barangan pengguna seperti perhiasan, dan ia tidak banyak.
  • Tanpa mengira permintaan, bekalan kekal terhad.
  • Emas tidak boleh dicipta dan dimanipulasi. Sebuah syarikat boleh mengeluarkan saham baru, bank persekutuan boleh mencetak bil dolar tetapi tidak ada kes seperti itu dengan emas. Ia mesti digali dari tanah dan diproses.

Bitcoin

  • Bitcoin ialah mata wang kripto berasaskan blockchain yang berkongsi beberapa ciri-ciri dengan emas. Malah, ramai yang memanggil bitcoin sebagai “emas digital” pada masa lalu kerana hubungannya yang lemah dengan semua aset lain-terutamanya saham.
  • Seperti emas, jumlah Bitcoin yang terhad.

9 Perbandingan Emas vs Bitcoin

EmasBitcoin
SejarahEmas telah wujud dan dijadikan wang global sejak lebih 5000 tahun dan terbukti bernilai sehingga hari ini. Disebut dalam al-Qur’an sebagai logam yang sangat bernilai dan jadi perhiasan di syurga.Bitcoin dicipta sebagai sistem tunai peer-to-peer elektronik oleh tokoh tanpa nama pada tahun 2008. Di bawah nama samaran Satoshi Nakamoto, orang (atau kumpulan) ini menerangkan sistem, yang membolehkan dua pihak membuat transaksi secara langsung antara satu sama lain tanpa melibatkan pihak ketiga.
UnsurFizikalDigital
Kesahihan, ketelusan dan keselamatanYa. Emas berada di ‘ranking’ lebih tinggi berbanding mata wang kriptoYa. Bersifat decentralized, pengeluaran tidak dikawal oleh pemerintah
TerhadYaYa
KebolehcairanBolehBoleh
Volatility (Ketidaktentuan)Emas mempunyai sejarah panjang yang kurang ‘volatile’ berbanding kripto.Bitcoin lebih ‘volatile’ berbanding emas
KebolehcapaianEmas mempunyai kebolehcapaian yang tiada tandingan kepada semua orang dari semua kedudukan ekonomi dan pengetahuan teknologi.Belum digunapakai secara global, terdapat sekatan di beberapa negara
PotensiEmas berpotensi tinggi, pelaburan menyimpan nilai yang terbukti berkesan dan time testedBitcoin berpotensi tinggi, semakin banyak organisasi besar sudah pakai mata wang kripto seperti Wells Fargo, Goldman Sachs, institusi sirip konservatif tradisional pun dah pakai BTC.
PlatformBoleh disimpan dalam bentuk fizikal atau akaun. Daftar percuma di sini dan dapatkan bimbingan di sini.Hati-hati bila nak mula pelaburan Bitcoin (atau apa-apa matawang kripto), kerana banyak platform yang scammer style, best is guna exchange yang diluluskan oleh securities commissions

Graf Sepanjang Masa Emas vs Bitcoin

Perbandingan graf harga emas dan bitcoin all time (sehingga 3 Disember 2021). Kedua-dua graf menunjukkan kadar peningkatan ke atas masa.

graf harga emas
Graf harga emas 1971-2021 (sumber Trading View)
graf harga bitcoin
Graf harga Bitcoin 2013-2021 (sumber Trading View)

Apa Kata Pakar?

“Bitcoin menunjukkan peningkatan 100x ganda berbanding emas sebagai simpanan nilai. Dunia menyedari perkara ini dan mula menilai semula mata wang digital dalam masa nyata. Walaupun bitcoin telah meningkat ratusan peratus dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia berkemungkinan akan terus meningkat dalam Terma dolar AS sepanjang tahun akan datang. Saya mengesyaki bahawa paras pasaran bitcoin akan melepasi paras pasaran emas menjelang 2030. Atas sebab ini, saya tidak memiliki emas dan mempunyai peratusan material daripada nilai bersih saya yang dilaburkan dalam bitcoin.”

– Anthony Pompliano dari Pomp Investments dan Morgan Creek Digital Assets

“Undi saya adalah untuk emas kerana ia mempunyai rekod sejarah beribu-ribu tahun sebagai simpanan nilai, mempunyai satu perlima turun naik bitcoin, dan tidak menghadapi risiko persaingan yang sama. Hari Ratu Elizabeth berdagang dalam lima paun emas dalam mahkotanya untuk crypto adalah hari saya akan beralih arah.”

– David Rosenberg dari Rosenberg Research, bekas Ketua Ekonomi dan Ahli Strategi untuk Merrill Lynch Kanada dan Merrill Lynch di New York

“Emas dan perak telah menjadi simpanan nilai dan alat pertukaran selama sekurang-kurangnya 4 milenium dalam setiap tamadun di setiap sudut dunia. Ia mempunyai kebolehcapaian yang tiada tandingan kepada orang dari semua kedudukan ekonomi dan pengetahuan teknologi. Dan emas adalah mata wang utama pusat bank, perak rakyat. Terdapat ruang untuk mata wang kripto juga kerana sifat digital mereka adalah perbezaan asas daripada emas dan perak. Tetapi ciri itu juga memastikan bahawa mata wang kripto tidak akan menggantikan emas dan perak dan akhirnya akan meningkatkan nilai logam itu.”

– Phil Baker, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Syarikat Perlombongan Hecla

“Berdasarkan trajektori laluan emas digital ini dan kes penggunaan di seluruh dunia, kami percaya bitcoin akan menjadi kelas aset arus perdana pada masa hadapan. Walaupun emas mempunyai nilai dan keselamatan yang jelas, peningkatan dalam bitcoin adalah menarik perhatian jika ia kekal pada semasanya kursus sepanjang dekad yang akan datang.”

– Pengarah Urusan Daniel Ives dan Penganalisis Penyelidikan Ekuiti Kanan di Wedbush Securities

“Emas telah lama dianggap sebagai aset selamat pilihan, dan, sementara bitcoin adalah ‘anak baru di blok,’ boleh dipertikaikan bahawa ia akan memakan bahagian pasaran emas atas beberapa sebab. Bitcoin dan emas kedua-duanya mempunyai kelebihan yang ketara berbanding mata wang fiat kerana kedua-duanya tidak boleh dicairkan atau direndahkan. Terdapat kemungkinan bahawa bitcoin suatu hari nanti boleh tidak lagi wujud melalui perundangan yang bermusuhan. Beberapa derivatif bitcoin telah pun diharamkan. Syarikat seperti Facebook yang telah cuba untuk memulakan crypto telah dihalang daripada berbuat demikian. Jadi, sementara bitcoin adalah bentuk pelaburan yang lebih terkini yang pastinya menerima banyak gembar-gembur, emas telah mengekalkan nilainya selama berabad-abad. Sama ada bitcoin akan menawarkan tahap umur panjang yang sama adalah sangat dipersoalkan.”

– Sylvia Carrasco, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas platform pertukaran emas Goldex.

Kesimpulan

  • Bitcoin telah mencatatkan peningkatan 100x ganda berbanding emas sebagai penyimpan nilai. Dunia menyedari perkara ini dan mula menilai semula mata wang digital dalam masa nyata.
  • Walaupun Bitcoin telah melonjak berlipat kali ganda dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia berkemungkinan akan terus meningkat dalam nilai dolar AS pada tahun-tahun akan datang.
  • Mungkin, paras pasaran Bitcoin akan melepasi paras pasaran emas menjelang 2030.
  • Kedua-dua emas dan mata wang kripto mempunyai merit dan kepentingan mereka sendiri.
  • Kedua-dua aset boleh dijadikan pelaburan, wajib ada ilmu untuk mula

P/S: Jika terdapat penambahbaikan info, mohon PM saya untuk pembetulan. Tq!

sumber: Dealer Yong Shuhaida, Finance Yahoo, Business Insider, Trading View


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com