, ,

Harga Emas Turun Hampir $100, Ini Puncanya

Emas2U – Walaupun turun, penganalisis tidak melihat perubahan inflasi dan ketidaktentuan naratif. Baca selanjutnya.

Penurunan harga emas hampir $100 per auns pada hari Isnin 9 November 2020 adalah berpunca daripada berita pengumuman potensi vaksin untuk virus COVID-19 oleh Pfizer dan BioNTech.

Walau bagaimanapun, sebilangan penganalisis memberi amaran bahawa tekanan penjualan nampaknya berlebihan kerana terdapat banyak ketidakpastian dan kecairan di pasaran untuk menyokong aset berhagar itu. Pasaran hadapan emas Disember terakhir diperdagangkan pada $1,855.60 auns, turun 5% pada hari itu.

Robin Bhar, seorang penganalisis bebas komoditi, mengatakan bahawa walaupun berita ini adalah negatif untuk emas, masih ada banyak pelabur yang tidak tahu mengenai potensi vaksin itu.

Bhar menambah bahawa 24 jam akan datang sangat penting bagi pasaran emas untuk melihat apakah harga dapat bertahan di tahap sokongan kritikal. Setakat ini, emas berjaya mengekalkan sokongan pada paras rendah di atas $1,850. Bhar menambah bahawa kawasan sokongan utama seterusnya dia menjangkakan adalah sekitar purata 200 hari pada $ 1,794 per ounce.

Ole Hansen, ketua strategi komoditi di Saxo Bank, mengatakan bahawa dia juga terus menaikkan harga emas dalam waktu terdekat kerana dia menjangkakan ia akan memakan masa lama sebelum vaksin itu tersedia untuk orang awam.

“Virus itu dapat hilang, tetapi itu tidak bererti pertumbuhan ekonomi akan berubah,” katanya. “Banyak kerosakan telah dilakukan yang tidak dapat diperbaiki dengan mudah dan akan memakan masa. “

Hansen menambah bahawa dia tidak terkejut melihat tekanan penjualan harga emas yang signifikan pada pengumuman vaksin itu. Dia menambahkan bahawa berita itu mengurangkan kemungkinan pemerintah akan memberikan lebih banyak rangsangan ke pasar kewangan.

“Pada dasarnya, kita melihat santai perdagangan yang kita bangun selama enam bulan terakhir,” katanya. “Tetapi masih ada banyak ketidakpastian untuk menyokong rejim baru emas. Vaksin adalah berita positif, tetapi ia tidak mengubah naratif. “

Walaupun terdapat harapan yang berubah-ubah mengenai langkah-langkah rangsangan baru, Hansen mengatakan bahawa ekonomi global masih harus menangani trilion dolar yang disuntik ke pasaran kewangan pada musim bunga.

Penganalisis dan ahli ekonomi menyatakan bahawa Federal Reserve mengambil masa hampir satu dekad untuk berehat, dengan kejayaan terhad, langkah-langkah rangsangan yang diperkenalkan semasa Krisis Kewangan 2008.

“Kenyataannya adalah bahawa kadar faedah tidak akan naik dalam waktu dekat, dan itu akan terus baik untuk emas,” kata Hansen. “Jika kita melihat ekonomi global bangkit dengan cepat, maka ada kemungkinan inflasi meningkat dan boleh menyebabkan kadar faedah nyata negatif. “

Melihat gambaran teknikal emas, sementara logam itu telah melihat tekanan penjualan yang ketara, ia tidak merosakkan prospek jangka panjang emas, kata Jim Wyckoff, penganalisis teknikal kanan di Kitco.com.

sumber: kitco.com


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com