, , ,

“Beli Perak Sekarang Untuk Pelaburan 1 Dekad Akan Datang” – Robert Kiyosaki

Emas2U.com – Apa halatuju pelaburan anda tahun 2020 ini? Tahun ini dilihat lebih mencabar dengan keadaan ekonomi dunia, ketegangan di negara Timur Tengah dan nilai matawang yang tidak stabil. Ini nasihat pakar kewangan antarabangsa, Robert Kiyosaki.

Tahun 2020 dijangka menjadi satu lagi tahun ketidakpastian dan kegawatan ketara. Tetapi persoalannya ialah apa aset yang akan menjadi sangat bernilai susulan dari perang perdagangan global, Brexit, ancaman kemelesetan, hasil bon negatif. Ini adalah gambaran jumlah global, jadi jangan lepaskan semua liputan eksklusif kami tentang bagaimana faktor-faktor ini dapat mempengaruhi keputusan pelaburan 2020.

Soalan-soalan yang ditanya kepada para pelabur sekarang ialah: apa yang ada di pasaran dunia bagi permulaan dekad baru. Apakah risiko dan peluang untuk diperhatikan dalam tempoh 10 tahun ke depan?

Show2020 Kitco News telah meminta panel pakar pemikiran mereka pada dekad yang akan datang dan bagaimana mereka akan melabur $ 100,000 untuk dekad yang akan datang.

Minggu ini kita bercakap dengan Robert Kiyosaki yang mengarahkan orang membeli “wang sebenar,” iaitu emas dan perak, kerana emas dan perak merupakan aset paling bernilai apabila berlaku bencana kewangan.

Pakar: Robert Kiyosaki, penulis buku Rich Dad Poor Dad

Bagaimana anda akan melabur $ 100,000 pada dekad yang akan datang?

Saya akan melabur $ 100,000 dalam perak U.S Eagles hari ini, bukan esok.

Pada pendapat saya, perak adalah pelaburan paling rendah, paling rendah untuk dimiliki, dan terbaik dalam semua kelas aset.

“Mengapa membeli stok dan bon apabila kedua-duanya berada dalam ketidakstabilan?”

Saya telah mengumpulkan syiling perak sejak 1964. Saya telah membeli syiling emas juga, dan menyimpannya secara sah, di luar negara, di luar sistem perbankan.

Pada tahun 1972, ketika terbang untuk Corp Marine Marines di Vietnam, saya membeli syiling emas pertama saya, SA Krugerrand, di Hong Kong, di bawah AS $ 50. Pada tahun 1972, adalah haram bagi rakyat Amerika untuk memiliki emas. Saya masih mempunyai Krugerrand, yang juga disimpan di luar negara. Hari ini, Krugerrand yang sama bernilai kira-kira $ 1,500. Sejat itu saya telah menyimpan duit syiling emas dan perak, bukan A.S. dollar.

Saya akan berhenti mengumpul perak, selepas harga perak melepasi $ 40.00 US auns.

Apakah tren yang paling besar yang anda sedang menonton menuju ke dekad baru?

Saya melihat keruntuhan pencen global. Apabila pencen global mula runtuh, saya akan tunggu dan melihat bagaimana kerajaan dan bank pusat bertindak balas terhadap krisis global yang banyak.

Jika mereka, kerajaan dan bank pusat, mula “mencetak” lebih banyak wang fiat untuk pesara bailout, saya akan menyokong pelaburan emas dan perak.

Apakah ancaman terbesar yang anda lihat dalam 10 tahun ke depan?

Pencen global, kedua-dua DB, (faedah ditakrifkan), dan DC, (sumbangan yang ditentukan) pencen. Wall Street telah merompak pencen selama bertahun-tahun.

Apabila orang bertanya kepada saya: “Bila saya harus membeli emas dan perak?” Saya berkata, “Jika anda tidak mempunyai emas atau perak, mula mengumpul hari ini, dan jangan risau tentang harga.” Saya percaya bahawa apabila panik itu jatuh, emas dan perak akan hilang dari pasaran apabila harga naik.

Saya mengesyorkan bahawa jika anda tidak mempunyai sebarang emas atau perak hari ini, jangan mengukur emas atau perak dalam dolar, mengukur dalam auns.

Apabila saya ditanya: “Adakah anda mengesyorkan stok perlombongan?” Saya berkata: “Saya telah mengambil dua pelombong junior awam di Bursa Saham Toronto. Lombong emas di China dan lombong perak di Argentina.” Saya kemudian berkata: “Jika anda baru bermula, mulailah terlebih dahulu dengan duit syiling emas dan perak yang sebenar. Sekali anda mempunyai pangkalan syiling emas dan perak, maka anda mungkin ingin berspekulasi dalam stok syarikat perlombongan.”

Saya mengakhiri dengan berkata: “Setelah menubuhkan kedua-dua syarikat emas dan perak, saya tahu dari pengalaman peribadi, ia lebih murah dan kurang berisiko untuk membeli duit syiling emas dan perak sebenar, daripada memulakan syarikat perlombongan junior.”

Jelas, Robert Kiyosaki juga menyarankan kita membuat pelaburan dan simpanan emas dan silver yang dinyatakan sebagai matawang sebenar kerana nilainya yang teguh, sentiasa di posisi menaik jangka masa panjang.

Nak mula simpan emas / silver serendah RM100? Tanya saya anytime

Muhammad Muhaimin Mohd Isa
Dealer Emas Sah Public Gold | Emas Patuh Syariah | Emas Mampu Milik 
Founder & CEO www.Emas2U.com
012-230 2158 
https://emas2u.com

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback: