, ,

Emas Melonjak Apabila AS Beri Amaran Rusia Boleh Menyerang Ukraine ‘Bila-Bila Masa’

Pasaran emas menyaksikan pergerakan tinggi secara tiba-tiba pada petang Jumaat selepas A.S. berkata bahawa Rusia boleh melancarkan tindakan ketenteraan di Ukraine “bila-bila masa”

emas rusia ukraine

“Mana-mana orang Amerika di Ukraine harus keluar secepat mungkin, dan dalam apa jua keadaan dalam 24 hingga 48 jam akan datang,” kata penasihat keselamatan negara Presiden AS Joe Biden, Jake Sullivan, semasa taklimat akhbar. “[Konflik] boleh bermula semasa Sukan Olimpik walaupun terdapat banyak spekulasi bahawa ia hanya boleh berlaku selepas … Terdapat kemungkinan yang boleh dipercayai bahawa tindakan ketenteraan Rusia akan berlaku walaupun sebelum tamat Sukan Olimpik.”

A.S. tidak tahu sama ada Presiden Rusia Putin telah membuat sebarang arahan rasmi, tetapi “ia mungkin berlaku tidak lama lagi,” menurut Sullivan.

Terdapat beberapa pilihan ketenteraan yang boleh diambil oleh Rusia, menurut A.S.

“Saya tidak dapat meramalkan dengan jelas bentuk atau skop tindakan ketenteraan yang sebenar,” kata Sullivan. “Seperti yang saya katakan sebelum ini, ia boleh mengambil pelbagai bentuk. Ia boleh menjadi lebih terhad, ia boleh menjadi lebih luas, tetapi terdapat kemungkinan yang sangat nyata bahawa ia akan melibatkan rampasan sejumlah besar wilayah di Ukraine dan rampasan bandar-bandar utama termasuk ibu kota.”

Amaran ini telah menyebabkan kenaikan harga emas mendadak susulan kebimbangan ketegangan Rusia dan Ukraine.

emas rusia ukraine

Ketika artikel ini ditulis, harga emas telah mencecah $1859 per auns, mencatatkan paras harga emas tertinggi tahun 2022.

Selain itu, Korea Selatan juga melarang rakyatnya untuk melancong ke Ukranie dan Jepun telah mengarahkan rakyat agar keluar secepat mungkin dari Ukraine.

Kenyataan ni telah memberi isyarat kepada para pelabur untuk tukar aset mereka kepada aset emas. Ini membuatkan harga emas tinggi hujung minggu ini.

Sebelum ini harga emas naik susulan prestasi matawang USD yang hambar serta disokong data inflasi yang semakin meningkat.

Stay tuned di Telegram Emas2U untuk lebih berita emas terkini.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com