, ,

Baru Naik Tertinggi 2022, Emas Tiba-Tiba Turun Menjunam, Ini Puncanya

Emas tiba-tiba turun menjunam ke paras $1846 per auns ketika artikel ini ditulis, mencatat beza hampir $25 per auns. Dah kenapa?

Emas telah mencatatkan prestasi yang baik dalam beberapa sesi lepas susulan isu geopolitik antara Ukraine dan Rusia menyebabkan permintaan aset selamat (safe-haven) lebih tinggi.

Walaubagaimanapun emas, dan perak melihat tekanan harga dan mula turun menjunam apabila ketegangan geopolitik dilihat mulai reda dan risiko berkurangan.

Harga emas berundur daripada paras tertinggi hampir tiga bulan yang dijaringkan semalaman, kerana risiko dalam pasaran telah meningkat pada hari Selasa apabila ketegangan geopolitik telah reda sedikit sahaja…buat masa ini.

Hasil Perbendaharaan A.S. yang meningkat dan harga minyak yang lebih rendah secara mendadak juga negatif bagi logam kuning pada hari ini. Niaga hadapan emas April terakhir turun $17.20 pada $1,852.40 dan perak Comex Mac terakhir turun $0.528 pada $23.32 seaun.

Namun penganalisis berpendapat, jika terdapat peningkatan dalam konflik Ukraine/Rusia atau Fed menunjukkan pendirian yang kurang memberangsangkan (hawkish) maka gelombang tinggi sebelumnya boleh dimainkan semula.

Stay tuned di Telegram Emas2U untuk lebih berita emas terkini.


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>