, ,

Harga Emas Turun Mendadak. Ini Puncanya

Harga emas turun mendadak sejak 2 hari lepas, kini lepasi bawah paras $1900. Emas mencatatkan paras terendah dalam tiga minggu. Teruskan membaca

harga emas turun mendadak

Kenapa Harga Emas Turun Mendadak?

Pasaran emas didagangkan pada paras terendah susulan pengumuman laporan pekerjaan A.S. yang dilihat kukuh mengatasi jangkaan pada Januari dan naik lebih tinggi berbanding Disember, menurut data terkini daripada Institute of Supply Management (ISM).

Indeks Pengurus Pembelian Perkhidmatan (PMI) berada pada bacaan 55.2% bulan lepas, meningkat daripada 49.2% pada Disember. Bacaan melebihi 50 dilihat sebagai petanda sihat pertumbuhan ekonomi. Semakin jauh penunjuk berada di atas atau di bawah 50, semakin besar atau lebih kecil kadar perubahan.

Ekonomi A.S. menambah 517,000 pekerjaan pada bulan Januari apabila kadar pengangguran menurun kepada 3.4% — paras terendah sejak 1969. Ini mengejutkan ramai pihak kerana panggilan konsensus pasaran hanya mencari 185,000 jawatan baharu.

Walaubagaimanapun, penganalisis memberi amaran bahawa penurunan emas secara besar-besaran ini hanyalah ‘speed bump’ dalam prospek 2023 tetapi pelabur perlu berhati-hati dengan lebih banyak pengambilan untung minggu depan.

Tinjauan kenaikan harga keseluruhan kekal utuh walaupun aliran sekarang menurun pada jangka pendek, kata penganalisis. “Tidak kira apa yang Fed lakukan, akhirnya emas akan berprestasi baik sepanjang tahun ini. Ini adalah penurunan jangka pendek dan bukannya perubahan asas dalam prospek emas,” katanya.

sumber: Kitco via Emas2U

P/S: Harga emas terjun rendah, ramai ambil peluang mula simpanan emas. Daftar percuma di sini dan dapatkan bimbingan dari pada Cik Ida


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com