, , ,

Mengapa Bank Pusat Dunia Membeli Emas Pada Paras Tertinggi?

Bank-bank pusat dunia memborong 1,136 tan emas tahun lepas, peningkatan lebih 150% daripada tahun sebelumnya – paling banyak dalam sejarah, menurut World Gold Council (WGC). Tapi kenapa ya?

bank pusat dunia

Laporan The WGC’s Gold Demand Trends dari Q4 mendedahkan bahawa bank-bank pusat dunia membeli sebanyak 417 tan emas, selepas pembelian besar-besaran pada Q3 sebanyak 445 tan.

Ketidaktentuan geopolitik dan inflasi yang tinggi merupakan sebab utama untuk memiliki emas,” kata WGC dalam laporan yang diterbitkan Selasa.

Bank-bank pusat memberi perhatian kepada emas kerana prestasinya semasa krisis dan peranannya sebagai penyimpan nilai jangka panjang. “Maka tidaklah menghairankan bahawa dalam setahun yang dilanda ketidaktentuan geopolitik dan inflasi yang berleluasa, bank pusat memilih untuk terus menambah emas ke dalam simpanan mereka dan pada kadar tinggi,” kata laporan itu.

Kali terakhir terdapat begitu banyak pembelian emas oleh bank pusat, dolar A.S. masih disokong oleh emas.

“Pembelian bank pusat menonjolkan fakta bahawa emas kekal sebagai aset yang sangat penting dalam sistem monetari. Walaupun emas tidak menyokong mata wang lagi, ia masih digunakan. Mengapa? Kerana ia adalah aset sebenar,” Juan Carlos Artigas, Global Head of Research di WGC.

Sebahagian besar daripada jumlah 1,136 tan sekali lagi “tidak dilaporkan,” kata laporan itu. “Data Q3 untuk suku akhir tahun itu sekali lagi merupakan gabungan pembelian yang dilaporkan dan anggaran yang besar untuk pembelian yang tidak dilaporkan,”.

Turki merupakan pembeli terbesar pada tahun 2022

Bank Pusat Turki membeli emas paling banyak berbanding semua bank pusat pada 2022 kerana ia mencari perlindungan terhadap inflasi yang tidak terkawal. Rizab emas rasmi Turki meningkat sebanyak 148 tan kepada 542 tan, menandakan paras tertinggi dalam sejarah.

Pada musim luruh, inflasi Turki meningkat kepada 85% sebelum menurun kepada 64% pada bulan Disember. Bank pusat Turki bertindak mengurangkan kadar pada 2022, mengambil kadar faedah utama daripada 14% kepada 9%.

China juga merupakan pembeli emas terbesar pada tahun lepas, kerana Bank Rakyat China (PBoC) menyambung semula pembelian emas buat kali pertama sejak 2019 dengan menambah 62 tan pada November dan Disember dan meningkatkan jumlah rizab emasnya kepada lebih 2,000 tan untuk kali pertama .

“Pengumuman ini penting memandangkan kedudukan bersejarah China sebagai pembeli emas yang besar, setelah mengumpul 1,448 tan metrik antara 2002 dan 2019,” tambah laporan itu.

Negara-negara di Timur Tengah juga meningkatkan pembelian, dengan Mesir membeli 47 tan, Qatar 35 tan, Iraq 34 tan, Emiriah Arab Bersatu 25 tan, dan Oman dua tan.

Di Asia Tengah, Uzbekistan menambah 34 tan kepada rizab emasnya pada 2022, diikuti Republik Kyrgyz dengan enam tan dan Tajikistan dengan empat tan.

India membeli 33 tan pada 2022, iaitu 57% lebih rendah daripada tahun sebelumnya. “Campur tangan dalam pasaran FX untuk menyokong rupee pada tahun tersebut menyebabkan kemerosotan rizab FX sebanyak AS$70bn, yang mungkin memberi kesan kepada pembelian emas bank. Rizab emasnya kini berjumlah 787t (8% daripada jumlah rizab),” katanya.

Daripada bank pusat pasaran maju, Ireland adalah satu-satunya yang membeli emas pada 2022, menambah tiga tan kepada rizabnya pada S1.

Walaupun minat yang kuat terhadap emas, terdapat beberapa jualan berlaku tahun itu. Kazakhstan merupakan penjual terbesar, mengurangkan pegangan emasnya sebanyak 51 tan.

Jerman menjual empat tan kerana program pengeluaran syiling yang sedang dijalankan. Sri Lanka mengurangkan pegangannya sebanyak tiga tan, diikuti oleh Poland, Filipina, dan Mongolia, masing-masing menjual dua tan. Penjual lain sekurang-kurangnya satu tan ialah Bosnia dan Herzegovina, Kemboja dan Bhutan.

Rusia mengumumkan akan menyambung semula pembelian emasnya daripada pengeluar domestik tahun lepas. Tetapi tiada kemas kini diberikan sejak bank pusat negara itu menjual tiga tan emas pada Januari 2022.

Tinjauan untuk 2023

WGC mengakui bahawa sukar untuk menandingi permintaan tahun lepas pada 2023, melihat pada saiz sejarah pembelian.

“Permintaan bank pusat pada 2023 mungkin sukar untuk mencapai tahap yang sama tahun lepas,” kata laporan itu. “Pertumbuhan yang perlahan dalam jumlah rizab berkemungkinan memberi tekanan kepada beberapa bank pusat, mengurangkan kapasiti mereka untuk membeli emas. Oleh itu, kami berpendapat kemungkinan pembelian 2023 akan menjadi lebih sederhana.”

WGC juga menyatakan bahawa permintaan bank pusat sukar untuk diramalkan kerana ia selalunya didorong oleh dasar. Ia menambah bahawa “pelaporan yang ketinggalan oleh beberapa bank pusat bermakna kita perlu menggunakan tahap ketidakpastian yang tinggi pada jangkaan kita, terutamanya kepada peningkatan.”

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com