,

Billionaire Beri Amaran Bank Akan Tukar Dolar Kepada Emas. Ini Sebabnya

Billionaire Beri Amaran Bank Pusat Akan Tukar Wang Dolar Dengan Emas. Ini Sebabnya | Emas akan meningkat nilainya manakala dolar AS akan jatuh, kata billionaire John A. Paulson. Beliau ada penjelasan lanjut.Itu adalah tinjauan pengurus dana lindung nilai untuk tahun ini, tiga tahun akan datang, dan lima tahun akan datang.

billionaire dolar emas

“Terdapat peningkatan ketara dalam permintaan daripada bank pusat untuk menggantikan dolar dengan emas, dan kita baru berada di permulaan arah aliran itu. Emas akan naik dan dolar akan turun, jadi lebih baik anda mengekalkan rizab pelaburan dalam emas pada ketika ini,” kata Paulson dalam satu wawancara.

Paulson melihat potensi nilai emas dan mengesyorkan simpanan jangka panjang. Beliau menyerlahkan aliran de-dollarisasi dan menyatakan bahawa dengan kebimbangan inflasi yang kuat dan ketegangan geopolitik baharu, emas akan menarik pelabur baharu.

“Dolar masih sangat dominan dari segi rizab dan perdagangan, tetapi ekonomi AS bukan lagi kuasa besar selepas Perang Dunia Kedua,” kata Paulson. “Negara-negara lain sudah tidak mahu bergantung kepada dolar seperti yang mereka lakukan pada masa lalu, dan AS juga mempunyai defisit yang besar dengan seluruh dunia dari segi imbangan perdagangan dan pelaburan yang dahulunya sangat positif, tetapi kini ia sangat negatif.”

Dolar A.S. juga mengalami susut nilai lebih tinggi berbanding mata wang lain, kata Paulson, menunjuk kepada pencetakan wang secara besar-besaran, perbelanjaan fiskal, pelonggaran kuantitatif sebelumnya, dan inflasi.

“Jika anda mempunyai dolar dan inflasi 9%, tahun ini anda kehilangan 9% daripada wang anda; kadar faedah tidak dapat mengimbangi kerugian itu. Ia akan mendorong pelabur dan bank pusat di seluruh dunia mencari mata wang rizab alternatif, dan emas sebagai aset berharga akan meningkat semula,” katanya.

Emas merupakan alternatif sah kepada dolar AS dan wang fiat lain. Dan dengan ketakutan yang semakin meningkat terhadap sekatan, negara seperti China menyedari bahawa rizab USD boleh dibekukan.

“Jika anda menyimpan wang anda dalam mata wang fiat, anda menghadapi risiko, disebabkan ketegangan geopolitik, rizab anda boleh dirampas. Seperti yang dilakukan oleh bank pusat ke atas Rusia. China mungkin berfikir bahawa kerana mereka mempunyai begitu banyak rizab mereka dalam dolar, Jika mereka terlibat dalam perbalahan geopolitik dengan dunia Barat mengenai Taiwan atau sesuatu yang lain, ada kemungkinan rizab ini akan dibekukan, seperti yang mereka lakukan kepada Rusia,” kata Paulson.

Dengan emas fizikal, tidak ada risiko sedemikian, dan terdapat kemungkinan yang sangat baik bahawa rizab logam berharga akan naik harga, kata billionaire itu.

“Kita berada di permulaan arah aliran yang akan meningkatkan permintaan untuk emas, di mana inflasi dan ketegangan geopolitik akan menentukan kadar kenaikan emas. Tahun ini emas akan meningkat berbanding dolar, dan juga melebihi tiga, lima, dan asas sepuluh tahun,” katanya.

Apabila ditanya mengenai Rizab Persekutuan, Paulson berkata bahawa bank pusat A.S. boleh menaikkan 50-100 mata asas lagi sebelum berhenti seketika.

“Ramai orang menjangkakan bahawa Fed akan mula mereda pada separuh kedua tahun ini, tetapi inflasi akan lebih berterusan daripada yang dilihat pasaran pada masa ini. Mereka mungkin akan menaikkannya lagi 50, 75, 100 mata asas dalam beberapa mesyuarat akan datang dan kemudian tahan di sana sehingga kita mendapat kejutan ekonomi yang teruk,” katanya.

Paulson menggelar mata wang kripto sebagai “gelembung terbesar” yang dibuat oleh Fed melalui percetakan wang secara besar-besaran. “Crypto adalah salah satu daripada kenderaan pelaburan paling tidak masuk akal yang pernah dicipta,” katanya.

Pelabur terkemuka itu berkata tiada nilai intrinsik dan mengunjurkan bahawa pasaran crypto akan kehilangan nilai bakinya dalam tempoh 48 bulan akan datang. “Cryptocurrency dari kemuncaknya kehilangan 70 hingga 75% daripada nilainya, dan dalam tempoh dua tahun akan datang, saya fikir ia akan kehilangan sebahagian besar nilai yang tinggal. Amat malang bahawa begitu ramai orang telah kehilangan begitu banyak wang melabur dalam kripto,” katanya.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com