, ,

Pecah Rekod! Turki Membeli Emas Pada Paras Tertinggi 2023

Turki Membeli Emas Pada Paras Tertinggi 2023. Ini 3 Sebabnya | Negara Turki mencatatkan import emas daripada Switzerland paling tinggi dalam sejarah pada Januari 2023, menurut data kastam Switzerland.

Turki mengimport 58.3 tan emas dari Switzerland bernilai $3.6 bilion pada bulan Januari — jumlah terbesar dalam rekod sejak 2012. Data terkini menunjukkan bahawa eksport emas bulanan Switzerland ke Turki tidak pernah lebih tinggi daripada 34 tan sebelum Januari.

Kenapa Turki Membeli Emas Pada Paras Tertinggi Tahun Ini?

Lonjakan dalam permintaan emas meneruskan trend tahun lepas dan menunjukkan minat Turkey yang semakin meningkat terhadap aset emas susulan inflasi yang tinggi, penurunan nilai mata wang dan ketidakstabilan ekonomi.

Switzerland mengeksport 188 tan emas tahun lepas. Sebagai perbandingan, pada tahun 2021, Switzerland mengeksport hanya 11 tan emas ke negara itu.

Turki juga menyaksikan defisit akaun semasanya melebar kepada $48.8 bilion pada 2022 — paras tertinggi sejak pertengahan 2018. Import emas menyumbang $20.4 bilion pada 2022, yang memberi kesan besar kepada defisit.

Pada Januari, Turki mengimport logam berharga itu bernilai $5.1 bilion secara keseluruhan, menurut menteri perdagangan negara itu Mehmet Mus.

Berikutan gempa bumi dahsyat yang melanda negara itu bulan ini, Turki mengambil langkah untuk memperlahankan peningkatan import emas, yang dilihat sebagai beban kewangan. Ia menggantung beberapa import emas dan menyeru pemberi pinjaman tempatan untuk menetapkan spread minimum emas bagi jualan domestik.

Spread minimum yang dirujuk di sini ialah perbezaan antara harga yang diminta dan harga bidaan. Dan bank pusat Turki meminta pemberi pinjaman untuk menetapkannya sekurang-kurangnya 3%, menurut Bloomberg.

Bukan sahaja permintaan runcit yang tinggi mendorong minat Turki terhadap emas. Bank pusat negara itu juga merupakan pembeli rasmi emas yang paling menonjol pada 2022, membeli 148 tan, menurut data World Gold Council (WGC).

Turki menghadapi keadaan ekonomi yang mencabar sepanjang 2022 apabila inflasi meningkat kepada 85% sebelum perlahan kepada 64% pada bulan Disember. Akibatnya, Bank Pusat Republik Turki adalah salah satu daripada segelintir bank pusat dunia lain yang mengurangkan kadar tahun lepas, mengambil kadar faedah utama daripada 14% kepada 9%. Berkemungkinan kemusnahan baru-baru ini yang disebabkan oleh beberapa siri gempa bumi di rantau ini akan meningkatkan lagi kegawatan ekonomi di negara ini.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com