, , ,

5 Sebab Ramai Pelabur Pilih Emas. No #3 Berlaku Di Malaysia

Kenapa ramai pelabur pilih simpanan emas? Ketika artikel ini ditulis (Mac 2024), harga emas dalam bulan ini mencecah rekod tertinggi baru dalam sejarah iaitu $2195.15 per aus. Penganalisis menggariskan 5 sebab kenapa ramai pelabur memilih emas sebagai aset selamat.

pelabur pilih emas

Mengapa pelabur pilih membeli emas sekarang?

Terdapat beberapa sebab pelabur menambah emas pada portfolio mereka sekarang. Ini termasuk:

#1 Untuk mempelbagaikan portfolio

Apabila pasaran berkembang, pelabur bijak akan cenderung untuk mengiktiraf kepentingan kepelbagaian portfolio bagi mengurangkan risiko kerugian. Oleh itu, mereka akan mencari aset yang lebih selamat untuk ditambah dalam portfolio mereka, contohnya aset yang boleh membantu mengimbangi risiko pulangan pelaburan yang tidak menentu, seperti saham.

Itulah sebahagian daripada daya tarikan emas — ia cenderung untuk bergerak berlawanan dengan pasaran saham, jadi ini adalah cara terbaik untuk mempelbagaikan portfolio anda.

Lonjakan harga emas baru-baru ini menandakan bahawa terdapat peningkatan permintaan kerana peranannya sebagai aset yang tidak berkorelasi. Mula simpanan emas serendah RM100, klik sini.

#2 Sebagai simpanan kekayaan yang boleh dipercayai

Pada masa ini, banyak ketidaktentuan memberi kesan kepada ekonomi, yang mungkin juga memainkan peranan dalam peningkatan permintaan emas. Ini kerana emas secara sejarah telah diiktiraf sebagai simpanan kekayaan yang dipercayai. Ini bermakna apabila mata wang kehilangan nilai, nilai emas cenderung untuk meningkat.

Sebaliknya, emas adalah pilihan utama bagi mereka yang ingin melindungi kekayaan mereka apabila sistem kewangan dunia menjadi huru-hara. Memandangkan kita sedang menghadapi pelbagai cabaran dalam ekonomi global hari ini, ramai pelabur kini menambah logam berharga ini.

#3 Bagi melindungi nilai terhadap inflasi

Hampir setiap tahun inflasi berlaku. Apa maksudnya? Nilai RM100 5 tahun lalu tidak mampu membeli barangan yang sama dengan nilai RM100 hari ini. Nilai wang ringgit semakin lemah setiap tahun.

Laporan inflasi di AS pula biasanya akan membantu memacu kenaikan harga emas. Ini kerana emas boleh bertindak sebagai lindung nilai semula jadi terhadap kesan terhakis kenaikan harga akibat inflasi.

Tidak seperti mata wang kertas tradisional, yang mungkin kehilangan nilai dari semasa ke semasa dalam tempoh inflasi yang tinggi, kekurangan emas dan peranan sejarah sebagai penyimpan nilai membantunya mengekalkan atau meningkatkan nilai dalam tempoh inflasi.

Dan pelabur yang berhati-hati dengan potensi kesan inflasi terhadap kuasa beli mereka cenderung beralih kepada emas sebagai perlindungan untuk mengekalkan nilai aset mereka.

Oleh itu, dengan isu inflasi yang berterusan masih memberi kesan kepada ekonomi hari ini, kemungkinan beberapa kenaikan harga emas baru-baru ini adalah disebabkan oleh pelabur membeli untuk melindung nilai terhadap inflasi.

#4 Bagi melindungi daripada kerugian akibat ketidakpastian geopolitik

Ketegangan geopolitik pada masa ini memberi kesan kepada ekonomi global, yang mungkin juga membantu menaikkan harga emas.

Apabila terdapat ketidakpastian akibat konflik antara negara atau isu politik utama, pelabur cenderung untuk berpusu-pusu kepada emas kerana kualitinya sebagai aset selamat.

Dalam erti kata lain, emas menjadi aset yang selamat untuk pelabur semasa tempoh ketidaktentuan geopolitik, kerana ia berfungsi sebagai bentuk kekayaan yang ketara dan diterima secara universal. Peningkatan permintaan dalam tempoh ini akan membantu menaikkan harga.

#5 Bagi mendapatkan manfaat lain

Selain daripada peranannya dalam kepelbagaian portfolio, pemeliharaan kekayaan dan perlindungan nilai terhadap inflasi dan risiko geopolitik, emas mempunyai kualiti unik yang menjadikannya aset yang menonjol.

Sebagai contoh, nilai intrinsiknya, ketahanan dan kekurangan pergantungan pada obligasi pihak ketiga menyumbang kepada daya tarikannya yang tahan lama. Emas juga tidak tertakluk kepada risiko yang sama seperti pelaburan lain, seperti default atau muflis. Ini menjadikannya aset ketara dan selamat dalam masa yang tidak menentu.

Kesimpulan

Lonjakan harga emas baru-baru ini berkemungkinan disebabkan oleh beberapa faktor berbeza — daripada pelabur yang mencari kepelbagaian, pemeliharaan kekayaan atau perlindungan terhadap inflasi dan risiko geopolitik kepada pelabur hanya mencari ketenangan dalam kesederhanaan dan kestabilan yang ditawarkan oleh emas.

Emas bukan sahaja berharga dalam situasi ekonomi yang luar biasa hari ini; penggunaannya boleh bertahan lama melebihi tempoh ketidakpastian. Jadi, jika anda masih belum menambah emas pada portfolio anda, anda boleh mempertimbangkan sekarang untuk mengambil kesempatan daripada banyak faedah unik yang ditawarkannya. Mula simpanan emas di sini atau dapatkan bimbingan admin Emas2U.

Sumber: CBC via Emas2U.com


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com