, , ,

Harga Emas Melonjak Lagi Jika 2 Perkara Ini Berlaku (2024)

Kenaikan harga emas tertinggi dalam sejarah melepasi $2,200 per auns dalam bulan ini mungkin akan dipecahkan lagi. Menurut JP Morgan, harga emas akan terus melonjak ke paras $2,500 dalam tahun 2024 jika 2 perkara ini berlaku. Teruskan membaca.

harga emas melonjak 2024

5 fakta emas dan perak bulan ini. Mari kita mulakan.

📈 JP Morgan Menjangkakan Harga Emas Melonjak Ke Paras $2,500 Tahun 2024

JPMorgan Chase & Co. menyenaraikan emas sebagai pilihan komoditi utamanya, meramalkan potensi lonjakan kepada $2,500 setiap auns tahun ini. Natasha Kaneva, penyelidik komoditi utama bank itu, menekankan kenaikan logam baru-baru ini melebihi $2,200, mencadangkan kenaikan kepada $2,500 boleh dicapai jika (i) inflasi menjadi sederhana dan (ii) pertumbuhan pekerjaan stabil.

💰 Emas Naik Melebihi $2,200 per Auns Buat Pertama Kali Dalam Sejarah

Emas melonjak melebihi $2,200 buat kali pertama apabila ramai pelabur semakin yakin Fed akan mengurangkan kadar tidak lama lagi. Logam berharga meningkat kepada rekod $2,220.89 minggu ini, sebelum mengurangkan keuntungan tersebut. Emas telah meningkat lebih daripada 10% sejak pertengahan Februari.

🤭 Yellen Mengatakan Dia Menyesal Mengatakan Inflasi Adalah ‘Transitori’

Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen telah menyatakan kekesalan kerana sebelum ini melabelkan lonjakan inflasi 2021 sebagai “sementara.” Pada mulanya, istilah ini digunakan oleh pegawai untuk mencadangkan kenaikan harga yang berkaitan dengan pandemik akan segera berlalu. Walau bagaimanapun, dalam temu bual Perniagaan FOX, Yellen mengakui istilah itu mungkin telah mengelirukan orang ramai untuk menjangkakan tempoh inflasi yang lebih pendek daripada apa yang berlaku.

💸 China’s Youth Mula Pelaburan Emas

Apabila emas mencapai kemuncak baharu, ia menarik minat pelabur di seluruh dunia, terutamanya dalam kalangan China’s Youth. Generasi Z di China dilaporkan semakin minat melabur dalam emas (gold beans), setiap satu seberat satu gram dan berharga sekitar $84.50 (600 yuan), untuk memelihara kekayaan.

🏗️ Set Pengeluaran Perak Berkembang 4.1% pada 2024

Pengeluaran perak global bersedia untuk peningkatan yang ketara, diunjurkan melonjak 4.1% kepada 916.1 juta auns pada 2024. Ramalan optimis ini berpunca daripada aktiviti perlombongan yang disambung semula dan diperluas, terutamanya di negara pengeluar perak utama seperti Mexico, AS, China dan Rusia.

Sumber: Gold Silver via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>