,

Inflasi Dijangka Semakin Teruk Pada 2023. Ini 5 Langkah Berjaga-Jaga

Sebuah tinjaun di AS mendapati majoriti menjangka inflasi akan bertambah teruk pada tahun 2023. Ini persediaan yang boleh kita ambil dari sekarang.

Apa Itu Inflasi?

Inflasi ialah penurunan nilai wang dalam kuasa membeli, dikaitkan dengan peningkatan umum dalam harga barang dan perkhidmatan dalam ekonomi.

Inflasi Akan Semakin Teruk? Ini Tinjauan Di Amerika

Kebanyakan rakyat Amerika menjangkakan inflasi akan menjadi lebih teruk pada tahun hadapan dan sedang menyesuaikan tabiat perbelanjaan mereka sebagai tindak balas kepada kenaikan harga, menurut tinjauan yang dijalankan oleh The Washington Post and George Mason University’s Schar School of Policy and Government.

Inflasi, yang menghampiri paras tertinggi sejak 40 tahun, telah menaikkan kos hampir semua perkara, termasuk barangan keperluan seperti gas, barangan runcit dan perumahan. Harga keseluruhan naik 8.3 peratus pada tahun lalu.

Banyak keluarga sedang merasai tekanan. Hampir 9 daripada 10 rakyat Amerika berkata mereka telah mula mencari produk yang lebih murah, dan kira-kira tiga perempat mengurangkan makan luar di restoran dan hiburan, atau menangguhkan pembelian yang dirancang, menurut tinjauan Post-Schar yang dijalankan pada akhir April dan awal Mei.

Penemuan itu datang ketika inflasi menjadi tumpuan utama sebagai halangan ekonomi dan politik utama dalam pentadbiran Joe Biden. Selepas berbulan-bulan menolak kenaikan harga sebagai kejutan jangka pendek, Rizab Persekutuan baru-baru ini mula menaikkan kadar faedah dengan harapan dapat menyejukkan ekonomi untuk meredakan inflasi.

Walaupun begitu, dua pertiga rakyat Amerika (66 peratus) menjangkakan inflasi akan menjadi lebih teruk pada tahun akan datang, manakala 21 peratus menjangkakan ia menjadi lebih baik dan 12 peratus berpendapat ia akan kekal sama.

inflasi teruk

Malaysia juga sudah mula merasai bahang inflasi. Pada bulan Februari 2022, kita dikejutkan dengan kadar inflasi yang naik 2.2 peratus.

Kenaikan inflasi makanan merupakan penyumbang terbesar kepada keseluruhan wajaran Indeks Harga Pengguna, seterusnya menjadi penyumbang utama kepada kenaikan inflasi negara.

Apa yang kita boleh buat dari sekarang?

5 Persediaan Menghadapi Inflasi

  1. Kaji Kadar Hutang. Jika anda berfikir untuk membeli rumah atau kereta, lebih baik anda buat loan semasa kadar lebih rendah, daripada menunggu sehingga ia meningkat bersama dengan inflasi.
  2. Apa yang perlu disimpan sebelum inflasi? Inflasi bermakna kenaikan harga, jadi sediakan barang yang tidak mudah rosak atau barang yang boleh disimpan dalam tempoh lama. Contoh? Tisu, makanan dalam tin, barang elektronik dan barang keperluan harian lain. Beli secara borong untuk dapat harga rendah.
  3. Simpan emas & perak mulai sekarang. Emas dan perak merupakan pelindung nilai inflasi yang baik. Formulanya mudah, apabila inflasi naik, nilai matawang turun, nilai emas naik! Cara mudah mula simpanan emas di sini.
  4. Pertimbangkan pelaburan hartanah. Apabila inflasi melanda, harga hartanah biasanya meningkat juga. Peluang untuk pelabur kecil dan besar untuk melabur dalam hartanah terus berkembang.
  5. Beli saham yang dijangka akan naik dengan inflasi. Pelaburan terbaik semasa inflasi termasuk saham yang akan mendapat manfaat daripada kenaikan harga. Pertimbangkan untuk memilih saham daripada sektor yang biasanya menunjukkan prestasi yang baik semasa zaman inflasi, contohnya komoditi, hartanah, emas dan perak, syarikat material dan syarikat industrial dan transportasi

Nak buat apa pun, pastikan anda mempunyai ilmu ok? Semoga bermanfaat!

sumber: Washington Post via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com