,

Kenapa Bank Menaikkan Kadar Untuk Atasi Inflasi? Ini Jawapan Pakar

Kenapa Bank Menaikkan Kadar Untuk Atasi Inflasi? | Kenaikan inflasi merupakan isu hangat yang sering diperkatakan hari ini, seluruh dunia sedang mendepani masalah ini, malah kita di Malaysia juga sudah mula merasai kenaikan harga barangan sejak beberapa bulan lepas.

Antara tindakan bank-bank pusat kebanyakan negara di dunia untuk mengatasi inflasi ialah dengan menaikkan kadar.

Tapi kenapa naikkan kadar? Ini jawapan pakar.

Kenapa Bank Menaikkan Kadar Untuk Atasi Inflasi?

Sebelum itu,

Apa itu inflasi?

Inflasi merupakan kenaikan harga yang berlaku bagi barangan dan perkhidmatan dalam satu tempoh masa tertentu.

Apa Pula Kadar Faedah?

Apabila kadar faedah meningkat atau menurun, anda biasanya mendengar tentang kadar dana persekutuan (federal funds rate). Ini adalah kadar yang digunakan oleh bank untuk pinjaman wang. Ia boleh berubah setiap hari, dan kerana pergerakan kadar ini mempengaruhi semua kadar pinjaman lain, ia digunakan sebagai penunjuk untuk menunjukkan sama ada kadar faedah meningkat atau menurun.

Perubahan ini boleh menjejaskan kedua-dua inflasi dan kemelesetan (atau nama lainnya recession).

Inflasi merujuk kepada kenaikan harga barang dan perkhidmatan dari masa ke semasa. Ia adalah hasil daripada ekonomi yang kukuh dan sihat; namun, jika inflasi dibiarkan tanpa kawalan, ia boleh menyebabkan kehilangan kuasa beli.

Di Amerika Syarikat, untuk membantu mengekalkan inflasi terurus, Fed memantau penunjuk inflasi seperti Indeks Harga Pengguna (CPI) dan Indeks Harga Pengeluar (PPI). Apabila penunjuk ini mula meningkat lebih daripada 2% hingga 3% setahun, Fed akan menaikkan kadar dana persekutuan untuk memastikan kenaikan harga terkawal.

Kadar dana persekutuan mempengaruhi kadar utama, iaitu kadar asas dari mana kadar faedah lain ditentukan, seperti kadar gadai janji dan kadar pinjaman peribadi.

Kenapa Bank Menaikkan Kadar Untuk Atasi Inflasi?

Kenaikan kadar faedah bermakna kos pinjaman menjadi lebih tinggi, orang ramai akhirnya akan mula berbelanja lebih sedikit. Permintaan untuk barangan dan perkhidmatan akan menurun, yang akan menyebabkan inflasi jatuh.

Contoh yang baik tentang ini berlaku antara 1980 dan 1981. Inflasi berada pada 14% dan Fed menaikkan kadar faedah kepada 19%. Ini menyebabkan kemelesetan yang teruk, tetapi ia telah menamatkan inflasi yang semakin meningkat yang sedang dilihat negara.

Begitu juga, untuk memerangi kenaikan inflasi pada 2022, Fed telah meningkatkan kadar sepanjang tahun.

Sebaliknya, penurunan kadar faedah boleh menyebabkan kemelesetan berakhir. Apabila Fed menurunkan kadar dana persekutuan, pinjaman wang menjadi lebih murah; ini menarik orang ramai untuk mula berbelanja semula.

Satu contoh yang baik berlaku pada tahun 2002 apabila Fed mengurangkan kadar dana persekutuan kepada 1.25%.

Ini banyak menyumbang kepada pemulihan ekonomi 2003. Dengan menaikkan dan menurunkan kadar dana persekutuan, Fed boleh menghalang inflasi yang berterusan dan mengurangkan keterukan kemelesetan.

sumber: Investopedia via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com