, ,

Harga Emas Naik Tertinggi Tahun 2023. Ini Puncanya

Emas Tertinggi 2023 | Aset emas mendapat kelebihan dan melonjak ke paras tertinggi tahun ini susulan krisis keruntuhan bank-bank besar di AS. Baca laporan penuh.

harga emas tertinggi 2023

Kegagalan bank kedua terbesar dalam sejarah A.S., iaitu Silicon Valley Bank (SVB), pada 10 Mac, telah memberi kesan kepada pasaran A.S. dan antarabangsa.

Selain itu, bank lain, Signature, yang mempunyai $118 bilion dalam aset di bawah pengurusan juga telah gagal. Keruntuhan SVB telah dicetuskan oleh pengeluaran pendeposit yang ketara, yang memaksa bank itu untuk menjual aset dengan kerugian untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Dalam usaha mengawal inflasi yang tinggi, Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell sebelum ini memberi isyarat kenaikan 25 kepada 50 mata asas pada Mac.

Walau bagaimanapun, kebimbangan mengenai kesan penularan kejatuhan SVB akan memaksa Fed untuk menghentikan kenaikan kadarnya, menurut pakar.

“Saya tidak menjangkakan kenaikan kadar pada 22 Mac,” katanya. “Powell tidak akan mempunyai pilihan sekarang. Dia telah melanggar sesuatu.”

Kejatuhan SVB sebahagian besarnya disebabkan pengurusan risiko kadar faedah yang lemah apabila Rizab Persekutuan menaikkan kadar sebanyak 450 mata asas sepanjang tahun lalu. Ini meningkatkan kos peluang untuk memegang deposit bank apabila pendeposit boleh memperoleh hasil yang lebih baik dan selamat dengan memegang Perbendaharaan A.S.

Ia juga menjejaskan kunci kira-kira SVB, kerana bon yang dipegang bank itu berkurangan nilainya apabila kadar faedah meningkat.

Apabila pendeposit ini mula mengeluarkan wang mereka, bank seperti SVB atau Silvergate terpaksa menjual aset untuk memenuhi permintaan pendeposit.

Ini telah menyebabkan ramai pelabur menukar halatuju kepada pasaran emas dalam kebimbangan penularan perbankan yang semakin meningkat dengan cepat. Permintaan kukuh untuk logam berharga mengekalkan harga pada paras tertinggi tahun ini.

Harga emas tertinggi tahun 2023

Sektor perbankan pula bergelora apabila saham Credit Suisse – sebuah bank Switzerland dengan operasi A.S. dan global yang meluas – jatuh 31% sebelum penurunan kembali kepada 20%. Ini adalah penjualan sehari terbesar dalam rekod dan telah mengheret saham Eropah dan A.S. ke bawah.

Permintaan ke atas aset emas semakin meningkat, dengan lebih daripada 300,000 auns ditambah kepada ETF emas yang disokong secara fizikal pada sesi dagangan lepas, menurut data Bloomberg. Ini merupakan peningkatan terbesar sejak Jun.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com