, ,

Aduh! Harga Emas, Perak Menjunam Kerana Kenyataan Ini

Harga emas dan perak turun menjunam dalam dagangan AS hari Selasa (waktu AS). Rupanya ini puncanya. Baca laporan penuh.

harga emas perak menjunam

Harga Emas & Perak Menjunam Kerana Kenyataan Ini

Harga emas dan perak lebih rendah secara mendadak dalam dagangan A.S. tengah hari Selasa, berikutan tekanan oleh bank pusat A.S. yang masih sangat ‘hawkish’.

graf harga emas

Harga emas ‘menjunam’ selepas kenyataan Powell yang memberi gambaran bahawa aktiviti ekonomi yang kukuh tahun ini mungkin menyebabkan bank pusat menaikkan kadar faedah lebih daripada jangkaan, untuk memerangi inflasi yang tinggi.

Pasaran menganggap kenyataannya sebagai lebih hawkish daripada mantan ketua bank pusat itu. Powell berkata Fed berkemungkinan perlu mengekalkan kadar faedah AS lebih lama untuk memenangi perang menentang inflasi harga.

Dolar A.S. naik mendadak selepas kenyataan Powell dan mencecah paras tertinggi sejak tiga bulan. Walau bagaimanapun, hasil Perbendaharaan A.S. tidak banyak bertindak balas terhadap komen Powell. Indeks saham A.S. dijual secara mendadak pada kenyataannya, begitu juga minyak mentah.

Kenyataan Powell ini seterusnya menyebabkan harga emas menurun kerana implikasi permintaan pengguna dan komersial menurun apabila dasar bank pusat diketatkan.

Peniaga dan pelabur juga menantikan laporan situasi pekerjaan A.S. Februari dari Jabatan Buruh pada pagi Jumaat ini. Komponen Non Farm Payment (NFP) utama dalam laporan itu dijangka menunjukkan peningkatan sebanyak 225,000 pekerjaan, berikutan peningkatan besar sebanyak 517,000 dalam laporan Januari.

graf harga perak

Bukan harga emas je turun, silver pun tengah terjun. Sebelum ni Min beli 1kg silver RM3.8k+, sekarang RM3.5k+, jimat sekitar RM300.

Peluang tambah aset silver. Robert Kiyosaki pun pesan tambah aset silver sekarang untuk pelaburan sedekad akan datang.

Harga berubah setiap 20 minit, harga terkini di sini.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com