, ,

Harga Emas Naik ‘Garang’ Walaupun USD Kukuh, Ini Punca Utama

harga emas naik garang

Emas melonjak $25 pada hari Jumaat lepas kerana pasaran mula menjangka Federal Reserve yang lebih ‘bersabar’ pada masa hadapan. Niaga hadapan emas Comex Disember terakhir pada $1,818.60, naik 1.40% pada hari itu.

Walaupun memulakan pengurangan pada bulan ini, Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell mengakui ketidaktentuan mengenai inflasi sambil menegaskan ia terlalu awal untuk memulakan kadar hujan.

“Ketidaktentuan intra-hari untuk emas telah meningkat. Pasaran cuba mencerna betapa hawkish Fed sebenarnya. Komen Powell meninggalkan banyak ruang untuk bergerak kembali ke hawkish itu. Bank pusat lebih cenderung untuk terus bersabar untuk membantu ekonomi, yang positif untuk emas. Fed mungkin menunggu lebih lama untuk kenaikan kadar, atau mungkin menghentikan penurunan QEnya,” kata pakar logam berharga Gainesville Coins, Everett Millman kepada Kitco News.

Dari segi data ekonomi, emas meningkat walaupun ekonomi A.S. menambah 531,000 kedudukan yang mengagumkan dan kadar pengangguran menurun kepada 4.6% pada bulan Oktober.

Sebabnya ialah kadar penyertaan yang tidak berubah, yang kekal pada 61.6%, kata ketua strategi global TD Securities, Bart Melek.

“Itu pada asasnya bermakna penyertaan tenaga buruh masih berada pada tahap rendah yang bermasalah, dan kami tidak hampir mendapat pekerjaan penuh,” kata Melek. “Inilah sebabnya mengapa pasaran tidak menetapkan harga dalam kebarangkalian pengetatan Fed yang akan berlaku. Tambahan pula, adalah diragui bahawa kadar pertumbuhan pekerjaan yang kukuh akan berterusan untuk enam bulan atau setahun akan datang.”

Dengan pengumuman pengurangan Fed dan data pekerjaan dalam fikiran, jangkaan kenaikan kadar Jun tidak kelihatan sangat berkemungkinan.

“Fed akan mengekalkan dasar monetari agak mudah untuk tempoh yang berpanjangan kerana kita tidak hampir mendapat pekerjaan penuh. Pandangan Fed ialah mengekalkan ekonomi panas akhirnya akan mencetuskan penyerapan lebih ramai orang ke dalam tenaga buruh. Mereka perlu membalikkan peletakan jawatan beramai-ramai itu, ” kata Melek.

Millman juga menambah bahawa bilangan pekerjaan positif yang tidak memberi kesan kepada emas adalah petanda bahawa pasaran mengharapkan bank pusat bersabar. “Emas, dolar, hasil bergerak ke arah yang sama, yang luar biasa, tetapi ia adalah tindak balas selamat sekiranya Fed tidak dapat menaikkan kadar,” katanya.

Tahap untuk ditonton

Emas boleh melihat beberapa pengambilan untung melebihi $1,800 seauns, kata Melek. “Paras $1,809 adalah rintangan yang cukup kukuh. Sebaik sahaja kami melepasi itu, kami boleh naik lebih tinggi.” Sementara itu, paras $1,786 terus bertindak sebagai sokongan.

Jika emas menembusi melebihi $1,800, ia boleh menyaksikan pergerakan $50 minggu depan, kata Millman. “Pasaran luar utama yang perlu diperhatikan ialah dolar dan pasaran bon. Jika kedua-duanya kekal stabil, emas akan terus tersekat dalam julatnya. Jika kita melihat banyak permintaan untuk dolar dan perbendaharaan, bagi saya, itu akan menunjukkan tindak balas selamat yang akan diikuti oleh emas,” tambahnya.

Turut memihak kepada emas adalah pasaran yang berpotensi menganggap Fed melakukan kesilapan dasar.

“Itu akan menjadi tindak balas kepada ekonomi yang tidak dapat mengendalikan normalisasi dasar monetari. Ia akan memberi isyarat bahawa Fed membuat kesilapan dasar. Dolar AS, hasil, dan emas bergerak ke arah yang sama akan menjadi gambaran bagaimana pasaran percaya bahawa Fed menjalankan tugasnya. Ketiga-tiga mereka dianggap sebagai tempat selamat.”

Data utama

Minggu depan, keluaran data besar akan menjadi angka inflasi hari Rabu, dengan konsensus pasaran meminta CPI Oktober masuk pada 5.8% pada asas tahunan.

“Kos perumahan yang melonjak, kos buruh, kos tenaga dan harga kereta terpakai berkemungkinan bermakna inflasi utama kemudian melonjak melebihi 6% pada Disember, dengan inflasi teras bergerak melebihi 5%,” kata ketua ekonomi Antarabangsa ING James Knightley. “Rizab Persekutuan mengandaikan bahawa inflasi akan jatuh secara mendadak pada S2 dan S3 tahun depan, tetapi kami berhati-hati bahawa kekurangan pasaran buruh, kesesakan pengeluaran dan isu rantaian bekalan boleh bertahan sehingga tahun depan.”

Pasaran juga akan memerhatikan Indeks Harga Pengeluar (PPI) pada hari Selasa dan tuntutan pengangguran awal pada hari Rabu.

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com