, , ,

5 Waktu Terbaik Beli Emas

Ramai yang tanya saya, bila waktu terbaik membeli emas? Ada yang nak tunggu harga rendah, tapi bila akan rendah? Ini 5 waktu terbaik beli emas

Jika dilihat kembali data sejarah, sekitar tahun 2000-2006 adalah tahun yang sesuai membeli emas, tempoh sebelum kenaikan berterusan apabila harga emas hanya mencecah USD 635.70 per ounce (sumber macrotrends.net).

Kemudian, pada tahun 2007/08 harga mula melonjak naik dan mencecah USD 1,104.00 pada tahun 2009.

Banyak pelabur melihat tanda-tanda kenaikan luar biasa ini lebih awal dan memanfaatkan sepenuhnya peluang itu, dan sejak itu melihat pelaburan emas mereka berkembang, dengan harga emas meningkat dua kali ganda dalam dekad terakhir.

Pandemik global dan krisis ekonomi berikutnya pada tahun 2020 juga menawarkan masa yang baik kepada para pelabur untuk membeli emas, naik sehingga hampir 40% dalam setahun!

Dua soalan yang paling biasa didengar sekarang setiap hari adalah “adakah sudah terlambat untuk membeli emas?” dan “berapa lama lagi harga emas boleh terus meningkat?”

Sayangnya, tidak ada sains yang tepat untuk mengetahui bila waktu terbaik membeli emas, tetapi terdapat banyak teknik dan petunjuk yang berkesan yang digunakan oleh kebanyakan pelabur yang berjaya untuk membantu mereka memilih masa terbaik untuk membeli emas.

Kami kongsikan 5 waktu terbaik beli emas seperti yang ditulis oleh Bullion By Post.

5 Waktu Terbaik Beli Emas

#1 Kenalpasti trend menaik jangka panjang

Apabila ingin membeli emas, penting untuk mengetahui bahawa emas berada dalam trend menaik jangka panjang, di mana harga telah meningkat hampir setiap tahun.

Apabila anda membeli emas, berhati-hatilah untuk tidak panik jika harga emas turun 5% sebulan kemudian.

Pergerakan seperti ini biasa dan harga emas didasarkan pada sejumlah kecil penurunan dan kenaikan.

Oleh itu, membeli emas tidak boleh dilihat sebagai pelaburan jangka pendek, kami menasihatkan anda untuk melihat emas anda sekurang-kurangnya enam bulan, idealnya lebih lama – bertahun-tahun atau beberapa dekad dalam banyak kes.

Sekiranya anda memperoleh keuntungan yang sihat dalam jangka masa yang singkat, maka itu adalah hak anda untuk menjual atau mungkin ingin melabur semula emas apabila anda mendapat peluang seterusnya di pasaran.

Dengan memahami emas akan menjadi pelaburan jangka panjang maka sebenaranya bila-bila masa adalah masa terbaik untuk membeli emas.

#2 Beli emas pada waktu yang tidak menentu

Semasa ingin membeli emas, kerap ikuti berita dan pengumuman utama yang datang dari institusi termasuk bank, bursa saham, Wall Street, kerajaan dan lain-lain. Saya sendiri recommend Kitco.

Mesej negatif berkaitan ekonomi dan politik mengenai kredit, mata wang, saham, hutang, harta tanah, pengangguran dan pelonggaran kuantitatif menimbulkan keresahan, lebih-lebih lagi ekonomi yang lebih berpengaruh seperti AS, China dan Eropah.

Biasanya apabila pelaburan lain seperti harta tanah dan saham berprestasi rendah, harga emas dan perak akan meningkat kerana dipercayai banyak pelabur utama dan syarikat menggunakan emas sebagai polisi insurans untuk menampung kerugian yang terkumpul di tempat lain.

#3 Beli emas bila anda mampu

Masa terbaik untuk membeli emas adalah ketika ia tepat untuk anda – menggunakan lebihan kekayaan yang akan ditinggalkan dalam akaun simpanan.

Point #3 ini sama seperti nasihat daripada saya sendiri kepada penyimpan Emas2U. Rujuk sini.

#4 Perhatikan harga emas

Membeli emas adalah pilihan anda. Penting untuk memerhatikan harga emas. Harga emas dunia berubah setiap dua minit jadi memperhatikan pergerakan terkini dalam talian melalui PC, telefon pintar atau tablet anda akan membantu anda memilih masa untuk membeli. Di Public Gold, harga berubah setiap 20 minit.

Harga emas yang sesuai dibeli adalah subjektif; sebilangan pelabur sangat senang membeli emas ketika harganya berada di tengah-tengah tempoh yang sangat kuat, ada yang suka membeli semasa tempoh stabil atau semasa penurunan, tetapi dengan cara apa sekalipun anda pasti ingin membeli emas hanya apabila anda berfikir harga emas terasa sesuai.

#5 Fahami kekuatan nilai emas

Penting untuk difahami bahawa memiliki emas adalah memiliki aset yang selamat, selamat dan abadi. Ianya bukan semata-mata untuk membuat keuntungan besar pada akhir bulan atau tahun.

Sekiranya anda kebetulan membeli emas pada masa yang tepat dan anda mendapat keuntungan besar maka alhamdulillah, rezeki anda.

Pelaburan emas adalah untuk memelihara kekayaan anda dan melindungi diri anda daripada krisis kewangan dengan mengawal kekayaan anda, dan tidak menyerahkannya ke tangan bank.

Sejarah trend harga emas menggambarkan bagaimana emas lebih cenderung memberikan pulangan yang lebih baik berbanding pelaburan aset atau komoditi lain dalam dekad terakhir.

Semoga bermanfaat!


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>