,

Simpanan Emas Fizikal Atau Akaun Simpanan?

Antara soalan yang paling kerap ditanya, yang mana lebih baik, simpanan emas fizikal atau akaun simpanan? Ini penjelasan mudah.

Emas2U – Antara soalan yang paling kerap ditanya, yang mana lebih baik, simpanan emas fizikal atau akaun simpanan? Ini penjelasan mudah.

simpanan emas

Sebagai penyimpan emas especially beginner, anda wajib faham beza simpanan emas fizikal dan akaun emas. Beza paling ketara ialah (1) harga yang dikenakan dan (2) cara penyimpanan. Kita akan pergi lebih lanjut tentang ini. Sebelum tu, kita fahamkan dulu maksud kedua-dua terma ini.

Apa Itu Simpanan Emas Fizikal?

Pembelian emas dalam bentuk coin atau bar dan disimpan samada di rumah sendiri atau di safe box.

Beli fizikal jika kita ada bajet besar. Lebih besar gram, lebih rendah harga per gram, lebih rendah % spread bila nak jual semula.

emas public gold
Pelbagai jenis emas fizikal Public Gold

Kalau nak beli emas fizikal, formulanya lebih besar gram yang kita beli lebih baik sebab (1) lebih rendah harga per gram, (2) lebih rendah caj GP per gram dan (3) lebih rendah % spread bila jual semula.

Maksudnya 10g x 10 unit tak sama dengan 100g x 1 unit dari segi nilainya walaupun jumlah berat sama

Tapi ada customer prefer kecil2 sebab senang nak agihkan kepada anak2/famili atau jual sikit2. So lihat keperluan kita, dan ikut kemampuan

emas public gold

Di Public Gold, emas fizikal boleh beli serendah 0.5 gram. Tapi saya tak recommend small bars (0.5g, 1g, 0.5 dinar dan 5g) sebab harga per gram tinggi. Kalau nak beli fizikal, paling kecil yang berbaloi 1 dinar. Baca di sini: Jangan Beli Emas Small Bars Public Gold, Ini Sebabnya

Kalau bajet bawah 1 dinar, saya cadang buka akaun simpanan emas, atau di Public Gold, Akaun Emas Gold Accumulation Program (GAP)

Apa Itu Akaun Simpanan?

Akaun GAP = Gold Accumulation Program. Konsep dia macam bank, tapi instead of simpan duit, kita simpan emas. Patuh syariah (dipantau oleh Amanie Advidors Sdn Bhd), maksudnya Public Gold kena pastikan setiap gram dalam GAP tu ada fizikalnya.

Bajet kecil tapi berterusan. Contoh RM100 setiap bulan. Harga per gram sama walaupun beli banyak. Sesuai jika tak berani simpan sendiri di rumah.

Ni contoh akaun GAP saya. Kita boleh login dan lihat emas terkumpul kita. Boleh beli/jual via sistem. Boleh tonton video tutorial Cara Beli & Jual Emas Public Gold Secara Online

5 Perbezaan Simpanan Emas Fizikal vs Akaun Simpanan

Sekarang kita dah faham maksud simpanan emas fizikal dan akaun simpanan. Mana lebih baik, jom bandingkan.

Emas Fizikal Public Gold

  • Harga berubah setiap 20 minit
  • Harga per gram berubah. Lebih besar gram, lebih rendah harga per gram, lebih jimat per gram
  • Emas simpan sendiri
  • Sesuai jika bajet besar, recommended minimum 1 dinar. Small bars tak recommended sebab harga per gram tinggi
  • Kelebihan emas fizikal

Akaun Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold

  • Harga berubah setiap hari pada jam 12am+
  • Harga per gram sama
  • Emas simpan dalam bentuk akaun
  • Sesuai bajet kecil, boleh simpan menabung sikit2 serendah RM100
  • Kelebihan akaun GAP

Pengiraan Zakat Emas

Apabila simpanan emas kita mencapai 85 gram serta melepasi tempoh masa 12 bulan atau setahun (cukup haul), maka wajib dikeluarkan zakat keatasnya sebanyak 2.5 peratus (%). Baca Cara Kira Zakat Emas.

Semoga bermanfaat! Anda dah bersedia untuk mula menyimpan emas? Follow 2 Cara Mudah Membeli Emas ini. Jika anda perlukan bantuan khidmat nasihat daripada Dealer Muhaimin, boleh call/whatsapp di 0122302158 anytime.

Muhammad Muhaimin Mohd Isa
Dealer Emas Patuh Syariah & Mampu Milik
Founder & CEO www.Emas2U.com
012-230 2158

LIKE | FOLLOW Emas2U

Website: https://emas2u.com
(Baru) FB Group: http://bit.ly/FBEmas
Ebook: https://ebook.emas2u.com
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
Telegram: http://t.me/emas2u_com
App Emas2U: https://app.emas2u.com