, ,

Harga Silver Bakal Melonjak Kerana Faktor Ini – Penganalisis

Harga silver (perak) masih berada di paras rendah ketika ini, namun, penganalisis komoditi di Bank of America menjangkakan permintaan industri logam silver akan meningkat menjelang 2025!

harga silver

Dalam laporan yang diterbitkan Jumaat lepas, penganalisis berkata bahawa permintaan daripada sektor tenaga solar dan kepentingan yang semakin meningkat dalam sektor auto akan menjadi dua faktor kritikal yang memacu harga silver untuk tiga tahun akan datang.

Bank itu melihat harga silver mengakhiri tahun pada kira-kira $32.50 seauns apabila pasaran menjangkakan bekalan logam itu akan jatuh dan permintaan industri yang semakin meningkat.

Tinjauan kenaikan harga jangka panjang datang apabila harga silver mencapai paras antara $24 dan $25 seauns. Niaga hadapan perak Mei terakhir didagangkan pada $25.81 satu auns, meningkat 0.30% pada hari itu.

“Permintaan silver telah beransur-ansur berkurangan (pada ketika ini), dan penggunaan silver dalam panel solar dijangka akan meningkat lagi apabila lebih banyak fotovoltaik (PV) dipasang,” kata penganalisis dalam laporan itu.

“Yang penting, sehingga 2025, pemasangan PV baharu di GW berkemungkinan akan mengatasi sebarang penjimatan daripada kesan pembelajaran yang mungkin mengurangkan pemuatan silver dalam panel. Kami menganggap 19t silver setiap GW kapasiti yang dipasang pada masa ini.”

Melihat melangkaui sektor suria, Bank of America menjangkakan kenderaan elektrik menjadi sumber penting permintaan industri ke atas silver. Mereka berkata bahawa setiap kereta elektrik menggunakan kira-kira 38 gram silver, meningkat 72% berbanding enjin pembakaran dalaman konvensional.

“Dengan jumlah pengeluaran EV yang dijangkakan, kami percaya penggunaan perak boleh meningkat kepada 3,522t menjelang 2025, daripada sekitar 2,000t dalam dekad yang lalu,” kata penganalisis itu.

“Pengeluaran perak harus kekal lemah dan tidak mungkin kembali ke paras yang dilihat sedekad lalu. Sudah tentu, kekurangan pertumbuhan keluaran telah dipengaruhi oleh sebut harga perak yang rendah dalam dekad yang lalu, yang mendorong pelombong untuk mengurangkan belanjawan,” kata penganalisis itu.

Harga silver di Malaysia ketika artikel ini ditulis adalah RM411 per 100 gram.

Mula simpanan silver (perak)? Dapatkan bimbingan admin di sini.

Artikel berkaitan:

  1. “Beli Perak Sekarang Untuk Pelaburan 1 Dekad Akan Datang” – Robert Kiyosaki
  2. 5 Kelebihan Perak Yang Ramai Tak Tahu

sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com