, ,

“Kalau Susah Menabung, Belilah Emas” Lelaki Ini Kongsi 4 Tips Penting Sebelum Membeli Emas

Selain menyimpan wang, kita juga digalakkan untuk mengalih sebahagian simpanan kepada aset kukuh seperti emas. Perunding kewangan, Dr Azizul Azli kongsi 4 tips penting sebelum membeli emas.

tips beli emas

Biodata Dr Azizul Azli Ahmad

Siapa yang tak kenal Dr Azizul Azli Ahmad, penulis buku ‘Mudahnya Beli Rumah’. Beliau merupakan seorang yang sangat aktif dalam berkongsi ilmu hartanah, kewangan dan emas.

Terkenal dengan tag Tips Kewangan Orang Muda & Mudahnya Membeli Rumah. Suami Seksi Beli Rumah Untuk Isteri., Dr Azizul Azli mempunyai lebih 300k followers!

Dr Azizul Azli Mamagold Azizah Hassan

Dr Azizul Azli juga merupakan salah seorang penasihat simpanan emas aktif di bawah group AmazinJE24K yang dinaungi oleh Mamagold Azizah Hassan.

Alright, ini 4 tips yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli sebelum kita membeli emas:

Tips Membeli Emas

tips membeli emas
kos simpan emas

1. Kos Menyimpan. Ya risiko simpan emas sama seperti simpan duit, boleh hilang. Anda boleh consider safe box atau simpan dalam bentuk akaun di Public Gold, dengan jaminan keselamatan #1 di Malaysia.

2. Kos Spread. Spread atau susut nilai berbeza-beza mengikut gram. Emas2U juga pernah kongsikan Cara Kira Nilai Susut (Spread Value) Emas.

contoh kira spread
zakat emas

3. Kira Zakat. Penyimpan emas jangan buat-buat lupa :D. Download app Emas2U, ada zakat reminder bila simpanan cukup 85 gram.

jangan rosakkan emas

4. Jangan Rosakkan Emas. Ini penting bila kita nak jual semula emas

sumber: Azizul Azli

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat!


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>