, ,

Rupanya Pembeli Emas Misteri Ini Punca Harga Melonjak 2023

Pembeli Emas Misteri Punca Harga Emas Naik Awal 2023? | Harga emas melonjak naik pada paras tertinggi dalam tujuh bulan, naik sekitar 2.5% sejak permulaan tahun baharu. Tetapi siapa di sebalik kenaikan harga emas ini? Ada pembeli misteri rupanya!

pembeli emas misteri

Beberapa penganalisis menjelaskan punca kenaikan baru-baru ini disebabkan penentuan harga emas secara pivot oleh Federal Reserve (Fed) dan pelabur yang beralih kepada aset yang lebih selamat sebagai persediaan kepada kemelesetan yang akan datang.

Walau bagaimanapun, TD Securities tidak melihat prospek makro sebagai berubah untuk emas. Dan bank percaya ada pembeli misteri yang bertanggungjawab terhadap kenaikan harga emas.

Siapa Pembeli Emas Misteri?

Menurut analisis TD, beberapa bank pusat, terutamanya bank pusat China, merupakan punca harga emas melonjak pada masa ini.

Pada hujung minggu lepas, China dilaporkan membeli sebanyak 30 tan emas pada bulan Disember. Sebelu itu pada November China telah membeli sebanyak 32 tan emas. Ini merupakan pembelian pertama Bank Rakyat China yang direkodkan secara rasmi sejak September 2019.

Rizab emas China kini berjumlah 2,010 tan!

Bank pusat di seluruh dunia membeli emas dengan rekod tertinggi pada suku ketiga 2022, menurut Majlis Emas Dunia (WGC). Dan ramai penganalisis melihat trend itu akan berterusan pada 2023.

Sejumlah hampir 400 tan dibeli oleh bank pusat pada suku ketiga, yang menandakan lonjakan 300% daripada tempoh yang sama tahun lalu. Setakat ini, bank pusat telah membeli 673 tan, lebih daripada jumlah tahunan lain sejak 1967 – ketika dolar A.S. masih disokong oleh emas.

Penganalisis menambah bahawa terdapat spekulasi mengenai pembelian rahsia besar-besaran dari Rusia dan China.

Mengapa China membeli terlalu banyak aset emas? Adakah ini petanda keretakan dalam sistem kewangan fiat?

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com