, ,

Public Gold Scam?

Benarkah terdapat tuduhan yang mengatakan Public Gold ialah scam dan penipu? Artikel ini menjawab persoalan tersebut. Ada video.

Emas2U – Benarkah terdapat tuduhan yang mengatakan Public Gold ialah scam dan penipu? Artikel ini menjawab persoalan tersebut. Ada video.

Apa Itu Scam?

Scam merupakan salah satu penipuan di internet atau medium lain seperti telefon dan surat. Biasanya pemangsa akan mendapatkan kepercayaan dari mangsa dengan janji-janji manis. Scam berlaku ke atas urusan yang melibatkan jual beli. Contohnya anda membeli dalam talian. Di mana anda perlu membayar terlebih dahulu untuk mendapatkan barang tersebut. Tetapi akhirnya anda tidak terima produk atau servis yang dijanjikan. Scam ternyata melibatkan kerugian wang tunai. Di Malaysia khususnya, ramai yang pernah manjadi mangsa scam.

3 Ciri-Ciri Scam Emas

Bagi menjawab persoalan ini, terlebih dahulu kita kaji at least 3 perkara utama yang terdapat pada syarikat scam emas:

#1 Beli Emas Tak Dapat Emas

Confirm scam jika kita beli dan bayar untuk mendapatkan emas, tapi tak dapat emasnya. Kalau jadi kat kita, segera kita buat laporan polis betul? Syarikat juga pasti tak lama bertahan dan dah lingkup sekarang

#2 Menjanjikan Pulangan Tinggi

Yang ni samar-samar. Nampak macam betul, tapi sebenarnya scam dan penipu. Banyak cerita saya dengar sekitar 2010-2013, wujud syarikat pelaburan emas yang seperti ini. Mereka menjanjikan pulangan atau dividen selepas tempoh tertentu, contohnya sebulan atau setahun. Kita pula disebabkan ajakan kawan baik yang dah dapat pulangan, terus decide untuk join. Sudahnya, sesiapa yang join pelaburan tu kemudian, habuk pun tak dapat. Syarikat lesap. Keluar headline berita syarikat scam melibatkan ribuan mangsa. Kawan baik tadi tiba-tiba duduk dalam gua.

#3 Syarikat Sukar Dihubungi

Syarikat yang berkredibiliti tinggi sepatutnya mudah dihubungi, banyak cawangan dan kita boleh terus ke cawangan. Ciri-ciri scam yang ketiga ni, syarikat sukar dihubungi, syarikat baru ditubuhkan beberapa minggu atau bulan, tak pernah dengar nama syarikat tapi menjanjikan macam-macam.

Banyak lagi ciri-ciri scammer, tapi 3 ciri-ciri di atas ni antara yang paling ketara. Kalau wujud salah satu ciri di atas, jangan lah buat pelaburan walaupun janjinya bulan dan bintang.

Alright, so…

Benarkah Public Gold Scam?

Dalam artikel yang lepas, kami pernah kongsikan tentang isu Public Gold Penipu? Boleh baca di sini. Di bawah, kami kongsikan pula jawapan kepada persoalah adakah Public Gold scam?

Harap video di atas menjawab persoalan anda.

Nak mula simpan emas? Hubungi saya anytime!

Muhammad Muhaimin Mohd Isa
Dealer Emas Sah Public Gold | Emas Patuh Syariah | Emas Mampu Milik
Founder & CEO www.Emas2U.com
012-230 2158

LIKE | FOLLOW Emas2U

Website: https://emas2u.com
Ebook: https://ebook.emas2u.com
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
Telegram: http://t.me/emas2u_com
App Emas2U: https://app.emas2u.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *