, ,

Lelaki Ini Bongkar Cara Pantas Jana Income Dengan Emas

Emas2u.com – Saya berjumpa dengan En Sahalan, kami bertukar ilmu tentang emas. Ini perspektif beliau yang buat saya setuju.

Dia kongsikan satu idea yang membuka mata saya. Sebenarnya idea tu common sense je, tapi personally saya baru sedar.

Nak tahu apa idea dia?

Ianya timbul bila saya bercerita tentang simpanan emas dan menerangkan bila nak jual, ada spread.

Dia kurang bersetuju jika jual ada spread kerana (1) Lambat kita nak untung (mindset dia prefer keuntungan short term), dan (2) Syarikat lagi banyak untung, kita bukan tak dapat untung, tapi kurang.

Dia berpendapat sepatutnya kita as penyimpan/pelabur juga boleh untung dengan kenaikan harga emas walaupun naik sedikit.

Dia melihat dari perspektif ‘tokei kedai emas’ di mana kita tak perlu terikat untuk simpan long term, tetapi kita boleh terus jana income dari kenaikan harga emas.

So, bagaimana caranya?

Jual emas kepada individu instead of kepada kedai, pada harga yang tak perlu tolak spread. Kalau rendahkan sikit dari harga jual di kedai pun, kita masih dapat pulangan lebih besar dan possibly pembeli akan prefer beli dari kita sebab harga lebih rendah.

Faham ke faham?

Ianya juga teknik sama yang digunakan oleh penjual emas ‘harga borong’, mereka jual pada harga lebih rendah dari harga di kedai dan still dapat untung.

Banyak medium online yang kita boleh guna, contohnya FB, IG dan Shopee.

Of course, ada effort, kita kena build trust, kita kena ada database customer, medium marketing yang kuat dan teknik yang betul untuk mula. Tapi, worth the effort.

Apa pandangan anda?

Sekadar berkongsi cabang ilmu emas baru (bagi saya lah) 😊. Sesuai jika anda business minded.

Nak jana pendapatan melalui emas ada 4 cara:

  1. Jual bila harga emas tinggi (biasanya long term, atau bila berlaku fenomena seperti tengah tahun ni, harga emas naik mendadak, siapa yang beli awal tahun 2019, boleh dapat pulangan jika jual sekarang)
  2. Jual emas kepada individu instead of kepada kedai untuk elak tolak spread
  3. Jadi dealer, terima komisyen bila jual/beli emas
  4. Jual secara runcit. Contoh, harga 1 gram fizikal di Public Gold RM290. Kita boleh jual pada harga lebih rendah (contohnya RM250) dgn mengeluarkan GAP tuan yang dibeli pada harga semasa yang lebih rendah.

Saya ada kongsikan dalam kelas online di https://youtu.be/hMYoWIYfa6c

Dealer Muhaimin juga pernah berkongsi cara jana pendapatan melalui emas di https://salam.my/bermula-dengan-minat-kini-lelaki-ini-kongsi-cara-jana-pulangan-tinggi-dengan-simpanan-emas/

LIKE | FOLLOW Emas2U

Website: https://emas2u.com
Ebook: https://ebook.emas2u.com
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
🆕 Telegram: http://t.me/emas2u_com
🆕 App Emas2U: https://app.emas2u.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *