, ,

Jumlah Negara Henti Guna Dolar AS, Simpan Emas Meningkat

Jumlah Negara Henti Guna Dolar AS, Simpan Emas Meningkat | Walaupun ramai penganalisis berpendapat bahawa trend kejatuhan dolar AS hanya khabar angin, pengerusi Rockefeller International Ruchir Sharma memberi amaran bahawa banyak negara sedang mempercepatkan pencarian mata wang rizab alternatif. Dan emas sedang menjadi tumpuan.

BRICS henti guna dolar as

“Aset tertua dan paling tradisional, emas, kini menjadi tumpuan bank pusat sebagai alternatif terhadap dolar AS. Pada masa lalu, dolar dan emas dilihat sebagai aset kuat, tetapi kini emas dilihat lebih selamat,” Sharma, yang juga pengasas dan ketua pegawai pelaburan Breakout Capital, berkata dalam ulasan yang diterbitkan oleh FT pada hujung minggu.

Sebab utama peralihan kepada emas ialah peningkatan penggunaan sekatan sebagai senjata oleh A.S. dan sekutunya, kata Sharma.

“Emas [naik] 20 peratus dalam tempoh enam bulan. Permintaan yang melonjak bukan disebabkan pelabur besar dan kecil yang mencari perlindungan terhadap inflasi dan kadar faedah rendah. Sebaliknya, pembeli besar adalah bank pusat, yang mengurangkan pegangan dolar mereka secara mendadak dan mencari alternatif yang selamat,” katanya.

Malah, banyak bank pusat membeli sejumlah besar rekod emas pada 2022. Dan tahun ini juga pembelian bermula dengan kukuh, dengan trend itu tidak mungkin akan perlahan dalam masa terdekat, menurut World Gold Council.

“Ledakan pembelian ini telah membantu melonjakkan harga emas ke paras pecah rekod dan lebih 50 peratus lebih tinggi daripada model berdasarkan kadar faedah sebenar yang akan dicadangkan. Jelas sekali, sesuatu yang baharu sedang memacu harga emas,” jelas Sharma.

Antara pembeli emas terbesar ialah China, Rusia, India, dan Turki. Kebanyakan negara ini juga berminat untuk mencipta mata wang mereka sendiri untuk memintas dolar A.S. apabila berdagang atau meningkatkan rizab mereka.

Isu ini menjadi tumpuan selepas Barat memperkenalkan sekatan bertubi-tubi terhadap Rusia berikutan pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

“AS melihat sekatan sebagai cara bebas kos untuk memerangi Rusia tanpa mempertaruhkan tentera. Tetapi ia membayar harga tinggi terhadap nilai mata wang yang hilang,” tulis Sharma. “Apa yang mengejutkan, 30 peratus daripada semua negara-negara itu kini menghadapi sekatan daripada AS, EU, Jepun dan UK – meningkat daripada 10 peratus pada awal 90-an,” kata Sharma.

Pencarian untuk mata wang digital bank pusat (CBDC) yang betul juga telah dipergiatkan, dengan bilangan negara yang meneliti idea itu meningkat tiga kali ganda dalam tempoh tiga tahun lepas, menandakan satu lagi potensi cabaran kepada dolar AS, tambahnya.

Sharma memberi amaran bahawa risiko besar kepada A.S. adalah “terlalu yakin” dalam idea bahawa tidak ada alternatif yang baik untuk dolar A.S. sebagai mata wang rizab dunia.

“Barisan pertahanan terakhir bagi dolar ialah negeri China… Apabila syarikat gergasi bergantung kepada kelemahan pesaing, sudah tiba masanya untuk melihat dengan teliti di cermin. Apabila ia menghadapi cabaran daripada aset aleternatif seperti emas dan pesaing baharu seperti mata wang digital, ia sepatutnya mencari jalan untuk mengukuhkan kepercayaan terhadap kewangannya, bukan mengambil mudah status kuasa besar kewangannya,” katanya.

Pengaruh BRICS Henti Guna Dolar AS

Sementara itu, sfera pengaruh BRICS berkemungkinan akan terus berkembang. Kumpulan itu ialah blok pasaran baru muncul yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan.

Dan kini terdapat 19 negara yang ingin menyertai kumpulan itu, yang menerima permintaan keahlian baharu menjelang sidang kemuncak tahunannya yang akan diadakan di Afrika Selatan pada 2-3 Jun.

Idea pengembangan akan dibangkitkan semasa mesyuarat tahunan. Anil Sooklal, duta Afrika Selatan berkata kepada kumpulan itu, “Apa yang akan dibincangkan ialah pengembangan BRICS dan kaedah bagaimana ini akan berlaku,” kata Sooklal. “Tiga belas negara telah secara rasmi meminta untuk menyertai dan enam lagi telah meminta secara tidak rasmi. Kami menerima permohonan untuk menyertai setiap hari.”

Topik memperluaskan keahlian telah dibangkitkan oleh China tahun lepas. Dan sejak penubuhan kumpulan itu pada tahun 2006, hanya seorang ahli tambahan telah ditambah – Afrika Selatan lebih sedekad yang lalu.

Beberapa negara yang ingin menyertai BRICS dan henti guna dolar ialah Arab Saudi, Iran, Argentina, Emiriah Arab Bersatu, Algeria, Mesir, Bahrain dan Indonesia.

Pengaruh BRICS telah menjadi topik popular di kalangan penganalisis di tengah-tengah trend penurunan dolar yang semakin meningkat. Bulan lalu, bekas ketua ekonomi Goldman Sachs Jim O’Neill menyeru blok BRICS untuk mengembangkan dan mencabar penguasaan dolar AS.

O’Neill berkata bahawa penguasaan dolar menjejaskan kestabilan dasar monetari negara lain, itulah sebabnya blok itu harus berusaha untuk mengatasinya.

“Dolar A.S. memainkan peranan yang terlalu dominan dalam kewangan global,” tulisnya dalam majalah yang diterbitkan dalam jurnal Global Policy. “Apabila Lembaga Rizab Persekutuan telah memulakan tempoh pengetatan monetari, atau sebaliknya, melonggarkan, akibat ke atas nilai dolar dan kesan ketukan adalah dramatik.”

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com