,

Jika Rusia Terima Emas Dari Jualan Minyak, Harga Emas Cecah $3,600

rusia emas minyak

Mulai Isnin lepas, penetapan had harga minyak Rusia sudah berkuatkuasa. Ia merupakan tindakan oleh negara-negara G7, Kesatuan Eropah, dan Australia yang bertujuan melemahkan ekonomi Rusia.

Rusia, yang merupakan pengeksport minyak kedua terbesar di dunia, menjawab bahawa ia tidak akan menerima had harga, walaupun ia terpaksa mengurangkan pengeluaran.

Zoltan Pozsar dari syarikat pelaburan Credit Suisse berkata tidak mustahil harga emas boleh meningkat dua kali ganda kepada $3,600 per auns jika Rusia bertindak balas terhadap harga siling minyak yang ditetapkan oleh negara G7 dengan menerima emas untuk minyak mentah.

Walaupun jangkaan ini mungkin tidak masuk akal, ia tidak mustahil memandangkan berlakunya beberapa kejutan geopolitik dan makroekonomi tahun ini, Pozsar berkata dalam nota bertajuk ‘Oil, Gold, and LCLo(SP)R.’

“Gila? Ya. Mustahil? Tidak.

Ini adalah tahun senario makro yang tidak dapat difikirkan dan kembalinya ‘statecraft’ sebagai kuasa dominan yang memacu keputusan monetari & fiskal,” tulis Pozsar pada hari Isnin.

Dalam senario ini, Presiden Rusia Vladimir Putin bertindak balas terhadap had harga minyak $60 setong yang diperkenalkan baru-baru ini dengan meminta satu gram emas untuk dua tong minyak mentah.

Pada harga pasaran semasa, had $60 setong bagi minyak Rusia bersamaan dengan harga segram emas, kata Pozsar. Apa yang berlaku di sini ialah AS menambat eksport Rusia pada harga ini, dan Rusia, sebagai balasan, menambatnya pada satu gram emas.

Dalam contoh ini, “dolar A.S. akan ‘dinilai semula’ berbanding minyak Rusia,” kata Pozsar. “Tetapi jika Barat hendak buat tawaran, satu tindakan Rusia yang Barat tidak boleh tolak: ‘satu gram untuk lebih.’ Jika Rusia mengatasi tambatan harga $60 dengan menawarkan dua tong minyak pada tambatan untuk satu gram emas, harga emas akan berganda,” jelas Pozsar.

Inilah cara emas boleh mencapai $3,600 seauns daripada paras semasa $1,794 seauns (ketika artikel ini ditulis).

“Rusia tidak akan mengeluarkan lebih banyak minyak, tetapi akan memastikan terdapat permintaan yang mencukupi supaya pengeluaran tidak ditutup. Dan ia juga akan memastikan bahawa lebih banyak minyak pergi ke Eropah daripada ke A.S. melalui India.”

“Dan yang paling penting, emas pergi dari $1,800 hingga menghampiri $3,600 akan meningkatkan nilai rizab emas Rusia dan pengeluaran emasnya di dalam negeri dan di pelbagai negara di Afrika,” kata Pozsar.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com