, ,

Harga Emas Turun Mendadak, Ini Punca Utama

Harga emas turun mendadak bermula 16 Jun 2021 berikutan pengumuman Federal Reserve yang optimistik dapat menaikkan kadar pada tahun 2023. Baca laporan penuh.

Harga emas di Public Gold juga menyaksikan penurunan harga emas akaun GAP daripada RM269 ke RM264 per gram yang diselaras pada jam 11:55am 17 Jun 2021.

Pengumuman Federal Reserve

Pasaran emas mengalami penurunan ketika Federal Reserve memberi nada optimistik terhadap kesihatan ekonomi dan memberi isyarat bahawa kadar faedah boleh meningkat menjelang 2023.

Bank Pusat Amerika Syarikat mengatakan bahawa aktiviti ekonomi dan pasaran buruh telah bertambah kukuh kerana sokongan dan kemajuan progres program vaksin.

Sementara itu, Federal Reserve terus mengulangi pandangannya bahawa kenaikan inflasi hanya bersifat sementara.

“Sektor yang paling teruk terjejas oleh pandemik masih lemah tetapi telah menunjukkan peningkatan. Inflasi meningkat, sebahagian besarnya mencerminkan faktor sementara,” kata bank pusat dalam pernyataan dasar monetari.

“Keseluruhan keadaan kewangan tetap akomodatif, sebagian mencerminkan langkah-langkah bijak untuk mendukung ekonomi dan aliran kredit ke isi rumah dan perniagaan AS. Perkembangan ekonomi akan sangat bergantung pada isu virus. Kemajuan vaksinasi kemungkinan akan terus berkurang kesan krisis kesihatan awam terhadap ekonomi, tetapi risiko terhadap prospek ekonomi tetap ada. “

Harga emas turun menjunam hingga mencecah ke kawasan negatif. Harga juga telah meningkat di bawah sokongan awal yang kritikal pada $1,850 per ounce. Niaga hadapan emas Ogos terakhir diperdagangkan pada $1,844.20 satu auns, turun 0.66% pada hari tersebut.

Namun, pasaran yang paling banyak mendapat perhatian adalah jangkaan untuk kadar faedah. Unjuran menunjukkan bahawa bank pusat meramalkan kadar faedah menjadi 0.6% pada tahun 2023, yang akan menunjukkan dua kenaikan kadar faedah sepanjang tahun ini. Pada bulan Mac, unjuran memerlukan kenaikan kadar sehingga 2023.

Ringkasan Projek Ekonomi

Melihat pertumbuhan, Rizab Persekutuan menjangkakan A.S. produk domestik kasar meningkat 7.0% tahun ini, berbanding ramalan sebelumnya sebanyak 6.5%. Menjelang tahun 2022, bank pusat mengunjurkan KDNK akan meningkat 3.3%, tidak berubah dari ramalan Mac. Sementara itu, pada tahun 2023, pertumbuhan KDNK dijangka meningkat 2.4%, naik dari ramalan sebelumnya sebanyak 2.2%.

Bank Pusat Amerika Syarikat juga optimis bahawa pasaran buruh akan terus pulih setelah kehancuran pada tahun 2020 akibat wabak COVID-19. Untuk tahun 2021, kadar pengangguran dijangka turun kepada 4.5%, tidak berubah dari bacaan Mac. Kadar pengangguran dijangka 3.8% untuk tahun depan, turun berbanding dengan anggaran sebelumnya 3.9%. Pada tahun 2023, kadar pengangguran dijangka turun menjadi 3.5%, tidak berubah dari anggaran sebelumnya.

Bank Pusat Amerika Syarikat juga meramalkan tekanan inflasi untuk membangun. Unjuran menunjukkan bahawa Indeks Perbelanjaan Penggunaan Peribadi (PCE) dijangka meningkat 3.4% pada tahun 2021, naik dari unjuran bulan Mac sebanyak 2.4%. Tekanan inflasi dijangka terus meningkat pada tahun 2022, dengan PCE meningkat 2.1%, naik dari anggaran bulan Mac sebanyak 2.0%. Pada tahun 2023, Federal Reserve menjangkakan inflasi akan mencecah 2.2, naik dari ramalan sebelumnya sebanyak 2.1%.

Jangkaan inflasi teras, yang menghilangkan harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, dijangka meningkat 3.0% tahun ini, berbanding dengan anggaran sebelumnya sebanyak 2.2%. Tahun depan, inflasi teras dijangka sederhana, meningkat 2.1%, berbanding ramalan Mac 2.0%. Pada tahun 2023, inflasi dijangka meningkat menjadi 2.1%, tidak berubah dari anggaran sebelumnya.

Avery Shenfeld, ahli ekonomi kanan di CIBC, menggambarkan pernyataan dasar monetari Federal Reserve kerana ia tidak menangani kemungkinan pengurangan dalam program pembelian bon bank pusat.

Bank Kanada juga lebih cenderung pada kadar faedah daripada Federal Reserve.

“Baik lonjakan inflasi atau tingkat pertumbuhan Q2 yang pada pandangan kami dapat mencapai 9% teratas, dapat benar-benar mengguncang Fed dari sikap dovishnya, walaupun berita terbaru dari FOMC memberikan anggukan halus ke arah itu,” kata Shenfeld . “Satu-satunya catatan hawkish adalah bahawa ramalan dana yang diberi makan rata-rata menunjukkan kenaikan 50 bp hingga 0.6% pada tahun 2023, berbanding unjuran tidak ada perubahan dalam ramalan terakhir. Itu adalah langkah dalam pandangan kami ke arah penilaian yang lebih realistik mengenai apa yang boleh dibuat oleh dasar monetari sepertinya, kerana kita meragukan inflasi dapat tetap begitu jinak pada tahun 2022 dengan kadar pengangguran di bawah 4%. Kami meningkat setengah mata tahun sebelumnya, pada H2 2022. “

Sumber: Kitco


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com