, , ,

“Harga Emas Tengah Tinggi, Sesuai Tak Beli Sekarang?” Ini Nasihat Saya

Harga emas tengah tinggi sekarang. Ramai yang bertanya, sesuai tak beli sekarang? Ini jawapan dan nasihat saya.

Emas2U – Harga emas tengah tinggi sekarang. Ramai yang bertanya, sesuai tak beli sekarang? Ini jawapan dan nasihat saya.

Pada tarikh artikel ini ditulis (24 Jun 2020), harga emas GAP telah mencecah RM263 per gram, iaitu harga emas GAP tertinggi tahun 2020 dan tertinggi sejak 7 tahun lepas.

Ramai yang bertanya samada sesuai atau tidak untuk beli sekarang. Ini nasihat saya yang saya secara peribadi juga amalkan:

Nasihat saya;

  1. Nak beli emas, kita gunakan duit saving yang kita takkan spend dalam masa terdekat.
  2. Jangan semua saving ditukar kepada emas, pelbagaikan pelaburan (RM, emas, hartanah). Sebab setiap pelaburan ada kekuatan sendiri.
  3. Dalam situasi sukar seperti dalam tempoh PKP ni, pastikan perbelanjaan asas diutamakan dulu. Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang, sebaiknya dalam saving kita ada 6 bulan gaji. Lebih 6 bulan gaji baru consider beli emas. Sebab kita tak tahu PKP akan selesai bila.

Selain itu, pendapat saya, kalau nak topup akaun Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold, ok lagi sebab beza tu tidaklah terlalu besar jika beli gram kecil. Tapi kalau bajet besar nak beli fizikal, (pendapat peribadi saya) boleh consider monitor harga dulu. Kecuali tuan/puan memang berduit lah.

Apa pun, yang penting beli emas ni, gunakan duit saving yang kita takkan spend dalam masa terdekat.

Semoga nasihat ini bermanfaat!

Apa pendapat anda? Sila kongsikan.

Muhammad Muhaimin Mohd Isa
Dealer Emas Sah Public Gold | Emas Patuh Syariah | Emas Mampu Milik
Founder & CEO www.Emas2U.com
Whatsapp / Call 012-230 2158

LIKE | FOLLOW Emas2U

Website: https://emas2u.com
Ebook: https://ebook.emas2u.com
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
Telegram: http://t.me/emas2u_com
App Emas2U: https://app.emas2u.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *