,

5 Fakta Menakjubkan Tentang Perak Yang Ramai Tak Tahu

Tahukah anda bahawa dalam lebih 14 bahasa, perkataan “silver” (perak) adalah sinonim dengan “wang”? Ini kerana sifatnya yang sangat menakjubkan. Kami kongsikan 5 fakta menakjubkan tentang perak.

fakta perak

Perak mempunyai banyak kelebihan berbanding logam lain. Perak banyak digunakan dalam kehidupan harian dan telah digunakan sebagai wang sejak beribu-ribu tahun dulu.

Jika anda masih baru dalam pelaburan perak, berikut ialah beberapa sebab mengapa perak perlu dimasukkan dalam portfolio pelaburan anda.

🔬 Perak Adalah Logam Paling Reflektif Di Dunia

Perak yang digilap memantulkan 95% spektrum cahaya yang boleh dilihat, yang menjadikannya logam paling pemantul di dunia. Sifat reflektifnya juga digunakan untuk objek seperti cermin, teleskop, mikroskop dan panel solar.

Perak Mempunyai Kekonduksian Terma Paling Tinggi Berbanding Mana-mana Elemen Lain

Daripada semua elemen, perak ialah konduktor elektrik terbaik dan digunakan sebagai piawaian untuk mengukur konduktor lain. Pada skala 0 hingga 100, perak berada pada kedudukan 100 dari segi kekonduksian elektrik. Tembaga berada di kedudukan 97 dan emas berada di kedudukan 76.

💰 Perak Adalah Salah Satu Daripada Lima Logam Pertama Yang Ditemui

Artifak perak telah ditemui seawal 4000 B.C. Perak adalah logam pertama yang digunakan sebagai mata wang, dan di Mesir kuno, perak dinilai lebih tinggi daripada emas.

🔨 Perak Nipis Seperti Kertas, Namun Tidak Boleh Dipecahkan

Perak mempunyai unsur yang sangat mulur, mampu dibentuk, dimampatkan dan diregangkan namun dapat mengekalkan integriti strukturnya. Sebagai contoh, sebutir perak boleh ditekan sehingga 150 kali lebih nipis daripada sehelai kertas biasa.

📉 Pada tahun 1965, Public Law 88-36 Mengurangkan Perak Dalam Syiling Daripada 90% Kepada 40%

Perak telah dihapuskan daripada semua syiling di Amerika Syarikat mulai tahun 1970. Akibatnya, syiling perak yang mengandungi 90% adalah bernilai berdasarkan kandungan peraknya dan amat diingini oleh pengumpul dan pelabur.

Selain fakta-fakta di atas, perak juga banyak digunakan dalam industri perkilangan alat-alat elektronik, perkakasan tenaga solar, teknologi perubatan dan kereta elektrik.

Ini menjadikan perak sebagai logam yang sangat berharga dan dijangka akan mendapat permintaan tinggi pada masa depan.

Menurut pelabur, perak sedang under value ketika ini melihat kepada ratio emas:perak yang sangat besar. Oleh itu, ramai pelabur membeli perak sebagai aset jangka masa panjang.

perak silver public gold

Mula pelaburan perak serendah RM100 daftar percuma di sini dan dapatkan bantuan Cik Ida di sini.

sumber: Gold Silver via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com