, ,

Ini Punca Utama Kenaikan Harga Emas Mei 2021

Baru-baru ini harga emas naik melebihi $1800 per auns. Ini punca utamanya.

punca kenaikan harga emas

Di Public Gold, harga emas GAP naik RM8 per gram dalam masa 2 hari pada 7 dan 8 Mei 2021 seterusnya merekod harga tertinggi sejak sekitar 6 bulan lepas.

Punca Utama Kenaikan Harga Emas Mei 2021

Menurut Kitco.com, keadaan ekonomi dan kekurangan pekerjaan di Amerika Syarikat merupakan faktor utama kenaikan harga emas pada awal Mei 2021. Ini translasi berita di Kitco:

Harga emas bertahan pada kenaikan yang tinggi di atas $ 1,800 satu auns kerana ekonomi A.S. tidak dapat memenuhi tahap tinggi yang ditetapkan untuk pasaran buruh, mewujudkan pekerjaan yang jauh lebih sedikit daripada yang dijangkakan pada bulan April.

Pada hari Jumaat, Biro Statistik Tenaga Kerja mengatakan 266,000 pekerjaan diciptakan pada bulan lalu, para ahli ekonomi menjangkakan akan melihat kenaikan pekerjaan sekitar 990,000.

Sementara itu, kadar pengangguran meningkat sedikit kepada 6.1%. Ahli ekonomi menjangkakan akan melihat bacaan sekitar 5.8%.

Setelah menembus $ 1.800 auns pada hari Khamis, pasaran emas menyaksikan beberapa kenaikan teknikal yang kuat menjelang data laporan pekerjaan. Logam berharga telah berjaya mendorong lebih tinggi pada reaksi awal. Emas spot terakhir diperdagangkan pada $ 1,833.90 auns, naik 1% pada hari itu.

Menurut beberapa penganalisis, data pekerjaan yang mengecewakan akan menjadi arah perubahan harga emas kerana ia melegakan banyak tekanan pasaran bagi Federal Reserve untuk memperketat dasar monetari lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Menjelang laporan itu, banyak penganalisis berspekulasi bahawa kenaikan pekerjaan yang kuat dapat memberi peluang kepada bank pusat untuk mengurangkan pembelian bon pada akhir tahun ini.

“Terdapat sedikit rasa tidak percaya pada jumlah ini. Saya tertanya-tanya apakah ini penukar permainan dan mengubah perbualan ke arah dasar Fed mengenai kadar yang tetap sangat rendah untuk waktu yang sangat lama bersama dengan inflasi sementara saja,” kata Adam Button, ketua ahli strategi mata wang di Forexlive.com

Menurut laporan, ini merupakan catatan kedua terbesar dalam anggaran pekerjaan, berbanding jumlah sebenar.

Emas bukan sahaja mendapat keuntungan dari jumlah utama yang mengecewakan, tetapi beberapa penganalisis menyatakan bahawa tekanan inflasi yang meningkat juga akan mendorong harga lebih tinggi. Laporan itu mencatat kenaikan gaji yang ketara.

Laporan itu mengatakan bahawa pendapatan purata setiap jam meningkat 21 sen, atau 0.7% bulan lalu menjadi $ 30.17. Ahli ekonomi menjangkakan tidak akan melihat perubahan gaji pada bulan April. Untuk tahun gaji telah meningkat 0.3%.

Bersama dengan angka April yang mengecewakan, laporan juga menunjukkan kelemahan dalam penyemakan pada bulan Mac. Angka pekerjaan bulan lalu diturunkan menjadi 770,000 pekerjaan, turun 146,000 dari anggaran awal.

Jumlah pekerjaan Februari & disemak semula menjadi 536,000, berbanding anggaran sebelumnya sebanyak 468,000.

“Dengan semakan ini, pekerjaan pada bulan Februari dan Mac digabungkan 78,000 lebih rendah daripada yang dilaporkan sebelumnya,” kata laporan itu.

Beberapa ahli ekonomi melihat data pekerjaan terkini, mengatakan bahawa pasaran pekerja akan bertambah baik ketika ekonomi A.S. terus dibuka semula.

“Kami akan berpegang pada pandangan kami bahawa akan ada keuntungan pekerjaan yang jauh lebih kuat di depan, tetapi data hari ini akan membiarkan nada dovish Fed utuh,” kata Katherine Judge, ahli ekonomi kanan di CIBC.

So itulah punca kenaikan harga emas pada awal bulan Mei 2021.

Adakah Sesuai Beli Emas Sekarang?

Sebenarnya waktu paling sesuai beli emas ialah bila kita ada duit saving yang takkan digunakan dalam masa terdekat. Kalau nak tunggu harga rendah, tak siapa tahu esok harga akan rendah atau tinggi.

Berapa ringgit yang perlu dibelanjakan untuk beli emas? Ini formulanya.

Semoga bermanfaat!


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: http://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: http://bit.ly/Emas2U
Instagram: http://bit.ly/InstagramEmas2U
Youtube: http://bit.ly/Emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com