, ,

Hellogold VS Public Gold

Emas2U.com – Ada yang bertanya, antara Hellogold dan Public Gold, yang mana lebih baik?

Pengenalan Hellogold

Hellogold merupakan syarikat jual beli emas yang menawarkan belian secara online melalui app Hellogold yang boleh didapati di Google Play atau App Store. Ditubuhkan pada 2015, syarikat ini memudahkan penyimpan emas berurusan secara online. Berikut pengenalan syarikat ini di website rasmi hellogold.com :

Designed for the everyday Malaysian in 2015 – HelloGold is a personal savings mobile app that helps you save gold anytime, anywhere from as little as RM1. With HelloGold, you can set your goals (dream vacation), track your progress and grow your savings to meet your goals.

Gold is the oldest asset that has a proven record of outperforming market currencies. As a low risk-investment, gold is our answer to servicing all who seek to save right now for an education, car or home in the future.

We’ve made our dream a reality by making gold accessible and affordable to all Malaysians. Now it’s your turn to make your future come true.

Pengenalan Public Gold

Public Gold merupakan syarikat jual beli emas sejak 2008, syarikat emas pertama di dunia yg patuh syariah, dipantau oleh panel syariah Amanie Advisors Sdn Bhd dan dilindungi insurans Lonpac. Berkolaborasi dengan Pos Malaysia dan Pos Ar-Rahnu dan mempunyai 18 cawangan seluruh Malaysia. Top 4 syarikat jual beli emas di Malaysia yg berkredibiliti tinggi.

BACA: 13 Perbandingan Public Gold VS Hellogold

Hellogold VS Public Gold

Tak jadi masalah jika nak beli emas dari mana-mana syarikat sekalipun, tapi ambil kira perkara-perkara di bawah agar betul-betul faham:

 1. Keuntungan ketika menjual emas hanya bergantung kepada harga emas semasa.
 2. Tidak menjanjikan pulangan selepas sekian lama menyimpan.
  Jika syarikat menawarkan pulangan tak masuk akal, boleh jadi ianya scam
 3. Caj simpanan jika kita memilih tidak menyimpan emas fizikal. Hellogold dan Public Gold menawarkan akaun simpanan emas. Kelebihannya, kita tidak perlu risau untuk simpan sendiri emas kita. Tetapi lihat pada caj yang dikenakan.
 4. Caj lain seperti upah/transportasi. Ramai yang beli emas tetapi tidak ambil kira caj-caj ini. Saya perhatikan, ada syarikat yang papar harga emas mentah, harga yang belum dicampur dengan caj upah. Oleh itu, pastikan kita betul-betul tahu harga selepas dicampur caj tambahan.
 5. Harga susut bila jual semula. Cadangan saya, buat perbandingan. Lain syarikat, lain tawarannya.
 6. Patuh syariah? Adakah Hellogold dan Public Gold patuh syariah? Jawapannya Ya.
 7. Terma & syarat yang ditawarkan. Ini paling penting.

Kesimpulannya, bandingkan one-to-one at lease kesemua 7 perkara di atas dan anda nilaikan sendiri. BARU! Baca 13 Perbandingan Public Gold VS Hellogold

Tanya saya tentang emas anytime!
Muhammad Muhaimin Mohd Isa (PG00149040)
Dealer Emas Sah Public Gold | Emas Patuh Syariah | Emas Mampu Milik
Founder & CEO www.Emas2U.com
012-230 2158


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

 4. Pingback:

 5. Pingback: