, ,

Top 10 Negara Pengeluar Emas Terbesar Di Dunia

Top 10 Negara Pengeluar Emas Terbesar Di Dunia | Pernah terfikir negara apa yang paling banyak menghasilkan emas di dunia? Daripada negara yang tidak dijangka seperti Indonesia kepada negara yang pernah menjadi juara pengeluar terbesar iaitu Afrika Selatan, pengeluaran emas berpuluh-puluh tan setahun bukanlah daripada negara yang paling kaya dengan emas – Amerika Syarikat.

top 10 pengeluar emas

Top 10 negara pengeluar emas terbesar di dunia bermula di nombor sepuluh, Afrika Selatan, sehingga negara nombor 1 dengan penghasilan hampir 3 kali ganda!

10. Afrika Selatan – 113.6 tan

Negara pengeluar emas nombor satu di seluruh benua Afrika ialah Afrika Selatan, dengan 190,000 kilogram setahun. Mungkin perkara yang paling menakjubkan tentang perlombongan emas Afrika Selatan ialah masih terdapat lebih 6,000 tan lagi untuk dibongkar. Malah, sehingga 2006, Afrika Selatan dianggap sebagai pengeluar emas terbesar di planet ini, dan walaupun ketinggalan di belakang hari ini, masih ada ruang untuk mengejar. Perlombongan emas di Afrika Selatan telah menjadi penggerak terbesar di sebalik penyertaan negara dalam ekonomi global. Gold rush Afrika Selatan 1886 telah membawa kepada penubuhan Johannesburg, bandar terbesar di negara itu hari ini.

top 10 pengeluar emas africa

9. Indonesia – 117.5 tan

Walaupun Uzbekistan mempunyai lombong terbuka terbesar di dunia, rekod untuk lombong emas terbesar di planet ini, milik Indonesia, ialah Grasberg. Lombong ini diusahakan oleh sekitar 19,000 pekerja. Malangnya, ia juga dianggap sebagai salah satu lokasi paling toksik di dunia. Lombong ini mengeluarkan 1,000 tan merkuri ke atmosfera setiap tahun, selain menghasilkan 100,000 kilogram emas. Malah, orang yang tinggal berhampiran lombong ini mengambil ikan yang mengandungi dua kali ganda jumlah merkuri yang disyorkan, bermakna ia adalah proses yang sangat tidak sihat bagi penduduk di kawasan itu.

8. Mexico – 124.5 tan

Pengeluaran emas Mexico telah menjadi permainan rollercoaster sejak beberapa tahun lalu. 2017 mencatatkan penurunan, 2018 penurunan, 2019 pula menyaksikan peningkatan dalam pengeluaran, dan kemudian 2020 pengurangan pengeluaran besar-besaran kerana kesan pandemik.

101.6 tan emas untuk 2020 telah kembali sekali lagi walaupun Mexico melonjak kepada 124.5 tan emas yang dihasilkan pada 2021. S&P Global Market Intelligence telah meramalkan penurunan dalam tempoh lima tahun akan datang kepada 101.73 tan, yang terbukti sangat tepat, tetapi negara ini telah pulih dan membuat langkah yang betul.

Negara Amerika Tengah ini lebih terkenal dengan perlombongan peraknya, tetapi ia mempunyai sejarah panjang menghasilkan emas, menjangkau lebih 500 tahun. Masa depan Mexico mempunyai potensi – JIKA negara ini boleh mengurangkan masalah berkaitan kumpulan. Pelombong logam berharga di rantau ini berisiko kepada rompakan bersenjata dan penculikan, antara ancaman dan cabaran lain, tetapi dengan teknologi perlombongan moden membuka jalan kekayaan baharu untuk negara ini, Mexico mungkin mendapati ia tidak boleh terlepas daripada mengembangkan operasi perlombongannya.

7. Peru – 127.3 tan

Peru ialah negara pengeluar emas terbesar di Amerika Latin, dan hanya kedua di Amerika selepas Amerika Syarikat. Walaupun negara membawa masuk wang tertentu daripada keuntungan emas, harga perlombongan emas memberi kesan negatif kepada alam sekitar. Perlombongan di Peru telah meningkat sebanyak 400% dalam sedekad yang lepas, bermaksud bahawa tol yang besar telah diambil di Amazon Peru. Masalah dengan lombong emas Peru ialah banyak daripada mereka terletak di puncak gunung, dan gunung dan tanah di kawasan sekitarnya terjejas oleh proses perlombongan.

6. Ghana – 129.2 tan

Setelah dikenali sebagai Gold Coast kerana kaya dengan logam, Ghana menghasilkan 100 tan emas pada 2011, walaupun bekalannya semakin berkurangan kerana hanya terdapat anggaran 1,400 tan dalam simpanan. Industri perlombongan emas Ghana membentuk 5% daripada KDNK negara, dan mineral adalah 37% daripada eksport negara. Ghana berada di tempat kedua dalam senarai negara pengeluar emas terbesar di Afrika, di belakang Afrika Selatan.

top 10 pengeluar emas ghana

5. Amerika Syarikat – 186.8 tan

Mendahului Rusia ialah saingan Perang Dingin mereka: Amerika Syarikat, pengeluar emas ketiga pada kadar semasa. Walaupun lombongnya kebanyakannya di Nevada (berdekatan dengan Las Vegas–kebetulan bandar berkilauan dengan logam berkilauan) dan Montana, kebanyakan emasnya terletak di bilik kebal di bawah New York City, Fort Knox dan tempat lain. Lebih 8,000 tan emas disimpan dalam peti besi ini oleh Rizab Persekutuan dan Jabatan Perbendaharaan; jumlahnya bersamaan dengan 75% daripada jumlah rizab asing. Angka pengeluaran yang tinggi semasa adalah disebabkan oleh pembukaan semula lombong yang pernah tidak berfungsi di Montana kerana harga emas telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

4. Kanada – 192.9 tan

Oh Kanada, tanah salji, minyak, dan logam berharga. Majoriti emas Kanada adalah dari Ontario, khususnya lombong emas Red Lake. Kanada sangat patriotik tentang emasnya, malah, jika anda mempunyai beberapa ratus dolar, anda boleh mendapatkan sendiri syiling emas Kanada untuk beberapa ratus dolar! Dapatkannya selagi anda mampu, kerana lombong emas Kanada adalah antara yang terkecil dalam senarai top 10 negara pengeluar emas tertinggi.

3. Australia – 315.1 tan

Pelombong telah bekerja secara berterusan di bawah tanah tandus mereka untuk mendapatkan logam emas secara besar-besaran dan mendapat tempat kedua dalam senarai dengan 270,000 kilogram emas. Dua pertiga daripada jumlah itu berasal dari lombong di Australia Barat, yang berpangkalan di Perth. Lombong terbuka terbesar di benua itu, bernama Golden Mile, mengetuai negara dalam pengeluaran eksport berharga ini, yang memperoleh Australia $14 bilion setahun. Sebagai tambahan kepada kira-kira 7,400 tan rizab yang belum dilombong, Australia memegang sekitar 80 tan emas atau 9.3% daripada rizab asingnya.

2. Rusia – 330.9 tan

Dengan kira-kira ⅙ daripada daratan dunia, tidak menghairankan bahawa Rusia akan dipenuhi dengan lombong emas. Masih ada lebih 5,000 tan masih, kebanyakannya tidak disentuh, di bahagian timur jauh Siberia dan seterusnya, tetapi Rusia juga terus mengimport emas untuk memenuhi keperluannya: pada tahun 2012, ia mengimport kira-kira 5% lagi kemudian-rizab lebih 900 tan emas yang disimpan di bank. Sama ada duduk di bank atau di bawah tanah, Rusia merupakan negara yang serius menyimpan emas.

1. China – 332 tan

Yes! China mendahului top 10 ketika ini kerana negara ini mendahului begitu banyak berbanding negara lain. Di samping menjadi pengeluar tertinggi, China juga merupakan pengguna emas nombor satu, sesuai dengan negara yang pembangunannya telah mengeluarkan ratusan juta orang daripada kemiskinan. Kebanyakan lombong terletak di Wilayah Shandong, terletak di tengah-tengah antara Beijing dan Shanghai, dan kira-kira satu perlima daripada keluaran dikawal oleh China National Gold Group. Walaupun lombong emasnya begitu luas, hanya 1,000 tan dipegang sebagai rizab–jumlah besar mengikut kebanyakan piawaian tetapi hanya 1.7% daripada pegangan asingnya. Lebih 1,900 tan masih berada di dalam tanah, walaupun ia berjalan pantas: kadar tahunannya telah meningkat lebih 10% dan nampaknya, jika ada, mungkin meningkat dengan harga emas yang lebih tinggi.

Nota: Kedudukan top 10 pengeluar emas terbesar ini adalah berdasarkan data yang diterbitkan oleh World Gold Council pada 24 Jun 2020 untuk tahun 2019.

sumber: Finances Online, Bullion by Post via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com