, ,

Jumlah Simpanan Emas Rusia Didedahkan!

Jumlah Simpanan Emas Rusia Didedahkan! | Rusia membeli satu juta auns (31 tan) emas selepas pencerobohannya ke atas Ukraine. Negara itu menjelaskan berapa banyak emas yang dibelinya sepanjang tahun lalu.

Jumlah Simpanan Emas Rusia

Jumlah Simpanan Emas Rusia

Sehingga Mac 2023, bank pusat Rusia memegang 74.9 juta auns emas bernilai $135.6 bilion. Ini adalah satu juta auns lebih daripada 73.9 juta auns yang dilaporkan pada Februari 2022 – pendedahan terakhir sebelum sekatan Barat terhadap Rusia dimulakan.

Pembelian emas Rusia baru-baru ini jauh lebih rendah daripada pembelian China. Dalam tempoh satu tahun yang sama, People’s Bank of China membeli lebih 100 tan emas.

Namun, 31 tan Rusia masih mengagumkan, memandangkan beberapa penganalisis membahaskan sama ada negara itu akan terpaksa menjual beberapa emasnya untuk menampung defisit belanjawannya yang semakin meningkat.

Pembelian emas menjadi trend berterusan, dengan bank pusat di seluruh dunia membeli emas paling banyak dalam rekod pada 2022, sejumlah 1,136 tan, menurut World Gold Council.

Pada musim bunga tahun 2020, Rusia menangguhkan pembelian emas rasminya, kerana permintaan domestik yang kukuh. Sejak itu, pembelian telah disambung semula tetapi pada tahap yang lebih sederhana.

Melihat kepada perubahan keseluruhan dalam rizab Rusia antara Februari 2022 dan Mac 2023, jumlah volum turun 8.9% kepada $574.247 bilion. Jumlah rizab mata wang menurun 11.9% kepada $438.683 bilion, dan rizab emas meningkat 2.5% kepada $135.564 bilion. Bahagian emas dalam rizab meningkat kepada 23.6% daripada 21% yang dilaporkan setahun lalu, kata bank pusat negara itu.

Peningkatan dalam bahagian rizab emas adalah selaras dengan kesan sekatan Barat, yang mengehadkan keupayaan Rusia untuk menguruskan rizab pertukaran mata wang asingnya.

Rusia Menggunakan Yuan China

Rusia juga telah meningkatkan dagangan dalam yuan China sepanjang tahun lalu.

Selain itu, semasa lawatan pemimpin China Xi Jinping ke Moscow, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata bahawa beliau menyokong penggunaan yuan China untuk menyelesaikan perdagangan antara Rusia, Asia, Afrika dan Amerika Latin.

“Sudah dua pertiga daripada perolehan perdagangan antara negara kita dijalankan dalam rubel dan yuan. Kita akan menggunakan yuan China dalam penempatan antara Rusia dan negara-negara Asia, Afrika, dan Amerika Latin,” katanya semasa mesyuarat bersama kenyataan minggu ini.

sumber: Kitco via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>