, ,

Harga Emas Naik Jika Trump Atau Biden Menang Presiden US? Ini Pandangan Pakar

Emas2U – Amerika Syarikat akan mengadakan pilihan raya presiden pada 3 November 2020. Apa kesan pada harga emas? Ini pandangan pakar.

Amerika Syarikat akan mengadakan pilihan raya paling penting dalam sejarah pada 3 November 2020 ini. Oleh kerana kepemimpinan dan dasar AS membentuk risiko sentimen dan mempengaruhi pasaran global, pelabur emas tertanya-tanya apakah kesan pilihan raya terhadap harga emas.

Walaupun banyak survey menunjukkan Joe Biden mendahului, keputusan pilihan raya sebenar masih menjadi tanda tanya. Itulah sebabnya kami telah melakukan analisis untuk mencuba dan memahami apa yang boleh menjadi implikasi terhadap emas dalam setiap senario berikut.

Trump atau Biden yang akan menang, rangsangan ekonomi yang besar akibat pandemik Covid-19 dijangka akan diadakan. Ini akan membebankan nilai dolar dan menyebabkan harga emas naik.

Jika Trump Menang

Dasar ekonomi pentadbiran Trump dicirikan oleh pemotongan cukai, perbelanjaan tambahan dan perlindungan perdagangan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi. Terdapat sedikit kemungkinan perubahan dalam dasar ketika ekonomi sedang bergelut. Kita boleh menjangkakan status quo dari segi polisi sekiranya Trump dipilih semula. Walaupun perbelanjaan dan kenaikan cukai yang rendah akan baik, agenda ‘America First’ Trump dan permusuhan antara AS dan China akan memberi kesan yang tidak stabil pada pasaran, yang akan memberi keuntungan kepada harga emas. Status quo juga bermaksud sokongan berterusan dari presiden untuk rangsangan fiskal pusingan kedua. Ini akan meningkatkan defisit lebih jauh dan dengan itu melemahkan dolar dan menaikkan harga emas. Semua ini mengandaikan bahawa parti Republican Trump menguasai US Senate, tanpa keputusan mengenai hal-hal dasar.

Jika Biden Menang

Di bawah Biden, kita juga dapat mengharapkan lebih banyak perbelanjaan infrastruktur dan kesihatan awam. Tetapi pemotongan cukai korporat kemungkinan besar akan dibalikkan, merugikan keuntungan korporat dan pasaran kewangan dalam jangka masa terdekat. Dan dengan cukai yang lebih tinggi membiayai perbelanjaan, defisit dapat turun dari masa ke masa. Di samping itu, dasar China Biden hampir mirip dengan Trump yang menunjukkan bahawa geseran antara kedua-dua negara akan berterusan walaupun selepas pertukaran kepemimpinan. Ini akan menguntungkan untuk harga emas. Ini sekali lagi mengandaikan bahawa presiden dan US Senate bukan dari pihak yang bertentangan.

Pilihan Raya Sengit

Setelah berulang kali mencadangkan agar pemilihan ditunda, dengan alasan pengundian melalui pos lebih cenderung terhadap penipuan dan dapat menyebabkan hasil yang tidak tepat, Trump sekarang telah menunjukkan bahawa dia mungkin tidak akan berjaya mengalihkan kekuasaan jika dia kalah kepada Joe Biden. Sekiranya itu berlaku, ia boleh menimbulkan persoalan mengenai kestabilan pemerintah AS dan dolar. Potensi kekacauan dan ketidaktentuan politik setelah pilihan raya akan menjadi risiko lebih besar bagi pasaran ekuiti daripada siapa yang benar-benar memenangi undi. Pelabur harus menghadapi pergolakan pasar tidak hanya sampai hari pilihan raya, tetapi selama berminggu-minggu setelah terjadinya pemilihan yang dipertandingkan. Ini akan menjadi pemangkin kenaikan harga emas.

Kesimpulan

Kesimpulannya, jelas bahawa tanpa mengira siapa yang menang, rangsangan ekonomi besar akan dilakukan dan permusuhan AS-China dijangka berterusan. Ini akan terus membebankan harga dolar dan menaikkan harga emas untuk jangka masa yang akan datang. Dengan kejatuhan harga emas baru-baru ini, adalah masa yang tepat untuk membeli logam bernilai itu untuk mendapat keuntungan daripada pengukuhan harga yang akan datang.

sumber: Financial Express


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com