,

15 Pekerjaan Ini Akan ‘Pupus’ Tak Lama Lagi

Pekerjaan atau kerjaya yang pernah mendapat permintaan sebelum ini kini berada di ambang kepupusan dan mungkin sudah tidak relevan pada masa akan datang dalam dunia yang serba pantas hari ini.

pekerjaan pupus

Teknologi yang sentiasa berkembang dan kecerdasan pembuatan (Artificial Intelligence atau AI) dijangka akan banyak menggantikan kerja-kerja seperti dalam senarai di bawah.

15 Pekerjaan Yang Dijangka Akan Pupus

#1 Pekerja kilang

Robot telah pun menggantikan beberapa kerja kilang, contoh mudah ialah memindahkan kotak dari satu kawasan ke kawasan lain.

Ini bermakna terdapat potensi untuk mesin mengambil alih pekerjaan, terutamanya yang mungkin dianggap berbahaya kepada pekerja manusia.

Walau bagaimanapun, kadar penggantian mungkin tidak setinggi yang kita fikirkan. Kajian pada tahun 2022 oleh Universiti Brigham Young mendapati bahawa 14% pekerja yang ditinjau telah digantikan pekerjaan mereka dengan robot, tetapi pekerja tersebut cenderung untuk membesar-besarkan kadar penggantian mereka.

#2 Ejen pelancongan

Ejen pelancongan boleh menjadi aset yang hebat apabila anda memerlukan seseorang untuk membantu anda merancang percutian yang merangkumi semua ke kawasan yang anda mungkin tidak biasa.

Walau bagaimanapun, algoritma menjadi lebih bijak, dan kadangkala semua pengembara perlu lakukan sebelum perjalanan ialah carian pantas dalam talian untuk mengetahui perkara yang tersedia di destinasi tertentu.

Banyak tapak pelancongan turut mengambil kesempatan daripada ChatGPT melalui pembantu maya yang boleh membantu pelanggan menjawab soalan tentang tambang penerbangan atau penginapan.

#3 Wartawan

Industri berita secara keseluruhan telah menyaksikan banyak pemberhentian pekerja dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebahagiannya kerana hasil pengiklanan dan langganan yang semakin berkurangan untuk akhbar dan bentuk media lain.

Pusat Penyelidikan Pew mendapati bahawa bilik berita telah kehilangan lebih daripada 25% tenaga kerja mereka sejak 2008, dan organisasi berita seperti CNN dan BuzzFeed telah membuat pemotongan besar pada tahun lalu.

Memandangkan pemberhentian pekerja semakin dijangka dalam industri berita, semakin jelas bahawa wartawan mungkin mempunyai lebih sedikit peluang pekerjaan.

#4 Pembantu tadbir

Eksekutif yang bergantung kepada pembantu pentadbiran untuk menjadualkan janji temu, mengambil nota dan merancang pengaturan perjalanan. Sebelum ini, ramai eksekutif mengharapkan seseorang berada di sisi mereka untuk melakukan semua ini, tetapi kerja tersebut jauh telah mengubah landskap.

Pembantu pentadbiran maya, misalnya, boleh membantu eksekutif dari mana-mana sahaja di dunia. Ini juga bermakna seseorang berpotensi berkhidmat sebagai pembantu untuk lebih daripada seorang eksekutif, bermakna mungkin terdapat lebih banyak tawaran daripada permintaan untuk peranan itu.

#5 Penterjemah

Penterjemah adalah penting dalam banyak tetapan profesional, termasuk hospital, sekolah dan perniagaan antarabangsa.

Walau bagaimanapun, teknologi menjadikan perkhidmatan penterjemahan sedia ada, menghalang manusia daripada kedudukan yang memihak kepada program yang selalunya boleh menterjemah lebih daripada satu bahasa.

#6 Juruwang bank

Pada masa kini, hampir mustahil untuk mencari bank yang tidak mempunyai app atau menawarkan akses dalam talian ke akaun anda.

Sama ada anda ingin menyediakan deposit langsung atau memindahkan wang dari satu akaun ke akaun yang lain, kebanyakan bank biasanya menawarkan ciri dalam talian untuk bermula. Dan sesetengah bank beroperasi sepenuhnya dalam talian.

Ciri dalam talian juga bermakna anda mempunyai akses ke akaun anda 24/7, menyebabkan kurang keperluan untuk juruwang bank.

#7 Juruwang

Anda mungkin perasan lebih banyak tempat bayaran tanpa juruwang di pasaraya seperti Target, Walmart dan Costco. Mungkin McDonald’s di tempat anda sudah mempunyai skrin sentuh untuk membuat pesanan anda.

Daftar keluar sendiri ini mungkin mudah dan mudah untuk perjalanan membeli-belah yang pantas, tetapi ia juga menggantikan juruwang yang tidak diperlukan lagi.

Mungkin masih ada seseorang yang boleh membantu anda apabila kiosk daftar keluar sendiri anda tidak berfungsi, tetapi bilangan manusia yang bekerja di bahagian pembayaran terus berkurangan.

#8 Penjaga buku

Penyimpan buku pernah menjadi bahagian penting dalam menjejaki perbelanjaan dan pendapatan untuk syarikat dan entiti lain. Walau bagaimanapun, seperti banyak kerja pentadbiran lain, perisian kini wujud yang boleh mengautomasikan penjejakan kewangan.

Malah, jawatan tersebut semakin merosot sehingga Biro Statistik Buruh menganggarkan bilangan kerja simpan kira dan perakaunan akan berkurangan sebanyak 5% menjelang 2031.

#9 Pekerja pos

Semua orang mendapat mel, tetapi cara mel itu sampai ke rumah anda dan apa yang ada dalam peti mel anda berubah. Sebagai contoh, banyak syarikat kini menawarkan pembayaran bil dalam talian dan bukannya menghantar bil kertas.

Di pejabat pos, pekerja pos juga digantikan dengan mesin pengisih automatik. Disebabkan faktor ini, Biro Statistik Buruh (BLS) meramalkan bahawa profesion ini akan mengalami penurunan sebanyak 6% menjelang 2031.

#10 Wakil perkhidmatan pelanggan

Satu lagi kerjaya yang telah menyaksikan peningkatan dalam automasi ialah perkhidmatan pelanggan. Banyak syarikat kini mempunyai chatbot maya di tapak web mereka yang boleh membantu menjawab soalan khusus untuk pelanggan.

Pandangan pekerjaan juga tidak menjadikan laluan kerjaya ini kelihatan menguntungkan. BLS mengunjurkan penurunan sebanyak 4% dalam kedudukan ini hingga 2031.

#11 Penghantar

Penghantar membantu mengatur dan merancang laluan untuk pelbagai industri, termasuk ambulans dan teksi.

Pemandu pernah berhubung dengan penghantar untuk mengetahui ke mana mereka perlu pergi seterusnya, tetapi peningkatan apl GPS peribadi telah menghakis keperluan untuk penghantar.

Khususnya, syarikat seperti Uber dan Lyft secara asasnya telah mengubah cara penghantaran pengangkutan berfungsi untuk perkhidmatan kereta dan teksi.

#12 Pengaturcara komputer

Kerjaya dalam teknologi maklumat atau IT boleh menjadi agak lumayan, tetapi keperluan keseluruhan untuk pengaturcara semakin berkurangan kerana automasi menjadikan pengaturcaraan komputer lebih pantas dan lebih cekap.

Peningkatan kecekapan ini memerlukan lebih sedikit pekerja secara keseluruhan, dan dengan lebih banyak jawatan menjadi terpencil, banyak syarikat mendapati kurang keperluan untuk berbilang pengaturcara.

Disebabkan faktor ini, BLS menganggarkan bahawa pengaturcaraan komputer akan menyaksikan penurunan sebanyak 10% dalam pekerjaan menjelang 2031.

#13 Pegawai pembetulan

Bekerja di penjara sebagai pegawai pembetulan boleh menjadi kerja yang sukar, dan walaupun sentiasa ada keperluan untuk pegawai pembetulan, bilangan jawatan yang diperlukan semakin berkurangan.

Salah satu sebab pengurangan pegawai pembetulan adalah pengurangan banduan, yang menurun selama beberapa tahun sebelum wabak COVID-19 bermula.

Menurut Biro Penjara Persekutuan, penurunan itu bermula sekitar 2014. Dan walaupun jumlah banduan mungkin meningkat, penjara telah belajar untuk beroperasi dengan kakitangan yang kurang.

#14 Pekerja runcit

Hampir apa sahaja yang anda inginkan boleh dibeli dalam talian, terutamanya apabila ia berkaitan dengan peruncit dalam talian besar seperti Amazon. Dengan membeli-belah dalam talian yang semakin popular, ini bukanlah berita baik untuk pekerja runcit.

BLS mengunjurkan sedikit atau tiada pertumbuhan pekerjaan untuk pekerja jualan runcit hingga 2031. Jika anda mempertimbangkan pekerjaan dalam industri ini, kemungkinan besar langkah yang baik untuk mencari kedudukan korporat untuk jenama besar.

#15 Projeksionis

Pawagam ialah tempat yang bagus untuk dihiburkan sambil menikmati makanan ringan dan duduk di kerusi filem moden yang selesa. Banyak teater juga telah dinaik taraf untuk memasukkan tempat duduk berbaring dan perkhidmatan makan malam.

Tetapi peningkatan ini juga dilanjutkan ke gerai unjuran, di mana projeksi tradisional telah digantikan dengan projektor filem digital. Kebanyakan projektor baharu ini beroperasi dengan hanya satu klik butang, bermakna tidak ramai orang yang diperlukan untuk mengendalikan teater berbilang skrin.

Kesimpulan: 15 Pekerjaan Yang Akan Pupus

Jika anda ingin maju dari segi kewangan, anda perlu mencari pekerjaan yang dapat mengekalkan pertumbuhan kerjaya dan diri pada jangka masa panjang.

Jangan salah faham, kerja-kerja di atas masih boleh dimohon sekiranya anda mahu jadikan sebagai pengalaman kerjaya.

Walaubagaimanapun, jika anda mendapati diri anda berada dalam salah satu pekerjaan di atas, pertimbangkan untuk mencari bidang yang lebih menguntungkan dan sesuai dengan potensi diri anda.

Ia juga merupakan langkah bijak untuk mencari jawatan yang stabil jika anda merancang untuk menukar pekerjaan dan mengutamakan dana kecemasan yang lengkap sekiranya anda tiba-tiba mendapati diri anda menganggur.

sumber: Finance Buzz via Emas2U


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>