, , ,

Pernah Terfikir Bagaimana Emas Wujud, Dari Mana Ia Datang?

Emas2U – Mengapa emas penting sebagai simpanan ‘wang sebenar’ dan dari mana ia datang. Semua soalan anda dijawab dalam artikel ini.

Dikenali sebagai logam bernilai dan wujud sejak beribu-ribu tahun, emas masih merupakan salah satu logam berharga yang paling dicari dan diperlukan hingga hari ini. Emas memainkan peranan yang unik untuk manusia. Hari ini, kita akan meneroka sains di sebalik asal-usul logam emas dan melihat bagaimana elemen ini mampu berharga sampai sekarang, di seluruh dunia.

Kenapa Emas Penting?

Pertama sekali, sebagai umat Islam, kita percaya dengan ayat-ayat al-Qur’an tanpa sebarang keraguan. Kami pernah kongsikan ayat-ayat al-Qur’an berkaitan emas di sini. Yes, emas dijadikan sebagai perhiasan di syurga. Boleh imagine betapa bernilai dan berharganya emas sehingga dijadikan perhiasan di syurga, destinasi ‘ultimate’ yang kita semua impikan?

Jika dilihat pada sejarah pula, dari Zaman Tembaga Israel ke zaman Varna Necropolis Bulgaria pada milenium ke-4, dan dari sejarah firaun-firaun Mesir ke para penakluk Sepanyol, daya tarikan emas – kesannya kuat kepada kita – sangat konsisten dan tidak dapat disangkal. Malah, orang Mesir kuno memanggil emas sebagai “nafas Tuhan”. Dan bukan hanya orang-orang kuno yang memegang emas dengan harga tinggi.

Untuk memperlihatkan kemuliaan imperiumnya, Napoleon mengilhamkan Paris dengan emas, sementara Hitler pula berusaha mengawal semua emas di Eropah sebagai sokongan untuk “Kekayaan 1000 tahun” nya. Apa yang membuatkan emas seperti komoditi yang berharga dan apa fakta dan bukti yang masih menyokongnya sebagai logam berharga hingga ke hari ini?

Pertama sekali, apa yang membuat logam emas berharga ialah kerana emas terhad dan ‘rare’. Lebih rare daripada perak atau tembaga, dua logam lain yang dilombong sejak zaman purba, nilainya adalah lebih besar.

Kedua, emas mempunyai sifat yang hebat. Ia tidak merosakkan, ia sangat mudah untuk digunakan, boleh sebati dalam dawai, ke dalam lembaran nipis, dan dengan banyak logam lain, boleh dicairkan dan dibentuk secara terperinci, mempunyai warna yang indah dan kilau cemerlang. Kesemua sifat ini telah dimanfaatkan sejak zaman purba, seperti hari ini, hanya dengan memanaskan emas pada suhu tinggi dan menggunakan alat mudah seperti tukul atau acuan.

Ringkasnya, emas sangat menarik, dan fungsinya tidak terhad dalam barang perhiasan dan barang kemas sahaja.

Semenjak zaman dahulu, kilauan logam ini membolehkan ia direka bentuk ke dalam perhiasan yang paling indah di dunia – sesuai untuk ratu dan raja. Hari ini, kebanyakan emas yang baru dilombong atau dikitar semula digunakan dalam pembuatan perhiasan. Sekitar 78% daripada emas yang tersedia, setiap tahun digunakan untuk tujuan ini.

Kerana emas sangat dihargai dan dijadikan bekalan yang sangat terhad ia telah lama digunakan sebagai medium pertukaran atau wang. Penggunaan emas yang pertama kali dikenali dalam urus niaga bermula sejak dari 6000 tahun dulu.

Urusniaga awal dilakukan menggunakan kepingan emas atau kepingan perak. Keadaan terhad, kegunaan, dan keinginan unik emas menjadikannya bahan nilai jangka panjang.

Duit syiling emas pertama dimulakan di bawah pemerintah Raja Croesus dari Lydia (kawasan Turki sekarang) kira-kira 560 SM. Duit syiling emas biasanya digunakan dalam urusniaga sehingga awal 1900an apabila mata wang kertas menjadi bentuk pertukaran yang lebih biasa. Amerika Syarikat pernah menggunakan “standard emas” dan mengekalkan stok emas untuk mengembalikan setiap dolar dalam edaran. Di bawah piawaian emas ini, mana-mana orang boleh mengemukakan mata wang kertas kepada kerajaan dan permintaan pertukaran nilai emas yang sama.

Mungkin penggunaan emas secara menyeluruh kepada manusia tidak jelas sehingga awal abad yang lalu apabila sifat kekonduksian elektrik emas yang hebat menjadi tarikan. Peranti elektronik negeri pepejal menggunakan voltan dan arus yang sangat rendah yang mudah diganggu oleh kakisan atau mencemarkan pada titik hubungan. Emas adalah konduktor yang sangat efisien yang boleh membawa arus kecil ini dan kekal bebas daripada kakisan, itulah sebabnya mengapa elektronik yang menggunakan emas sangat dipercayai. Sebilangan kecil emas digunakan di hampir setiap alat elektronik yang canggih. Ini termasuk telefon bimbit, kalkulator, pembantu digital peribadi, unit sistem kedudukan global dan lain-lain peranti elektronik kecil.

Fakta-Fakta Menarik Tentang Emas

 • Nombor atomik emas, yang bermaksud terdapat 79 proton dalam nukleus setiap atom emas.
 • Satu auns emas boleh diregangkan untuk panjang 50 batu; wayar yang terhasil akan menjadi hanya lima mikron.
 • Satu auns emas tulen boleh dibentuk menjadi satu lembar tunggal sembilan meter persegi.
 • Lebih 90 peratus daripada emas dunia telah dilombong sejak California Gold Rush.
 • Julius Caesar memberikan dua ratus syiling emas kepada setiap askarnya dari rampasan perang selepas mengalahkan Gaul.
 • Fort Knox mempunyai 4,600 tan emas.
 • Rizab Persekutuan AS pula mempunyai 6,200.
 • Suhu badan manusia ialah 37 darjah celcius. Kerana kekonduksian unik emas, perhiasan emas mampu menyamai kepanasan tubuh anda, menjadi sebahagian daripada anda.
 • Pada tahun 95 SM, Maharaja China, Hsiao Wu I mencetak sekeping emas peringatan untuk meraikan pengenalan Unicorn.
 • Emas boleh dimakan! Sesetengah negara Asia meletakkan emas dalam buah, makanan ringan jeli, kopi, dan teh. Sejak sekurang-kurangnya 1500-an, orang Eropah telah meletakkan daun emas dalam botol minuman keras, seperti Danziger Goldwasser dan Goldschlager. Sesetengah suku asli Amerika percaya emas yang memakan emas boleh menyebabkan mengangkat manusia.
 • Simbol kimia untuk emas adalah Au, dari kata Latin aurum yang bermaksud “bersinar subuh” dan dari Aurora, dewi Rom subuh. Dalam 50 SM, Rom mula mengeluarkan syiling emas yang dikenali sebagai Aureus dan solidus yang lebih kecil.
 • Antara A.D. 307 dan 324, bernilai satu pon emas di Rom meningkat dari 100,000 denarii (sebuah duit syiling Roman) kepada 300.000 denarii. Pada pertengahan abad keempat, satu paun emas bernilai 2,120,000,000 denarii-contoh awal inflasi yang melarikan diri, yang sebahagiannya menjadi faktor runtuhnya Empayar Rom.

Dari Mana Emas Datang?

Aztec purba percaya emas sebenarnya “peluh matahari”. Walaupun ini tidak benar, frasa itu adalah metafora yang sangat tepat.

Emas, seperti logam-logam berharga lain, terjalin dari bintang melalui proses yang dipanggil nuklear. Pada mulanya, berikutan Big Bang, hanya dua elemen yang dibentuk: hidrogen dan helium. Beberapa ratus juta tahun selepas Big Bang, bintang-bintang pertama telah meletus dengan kebakaran nuklear mereka. Kebakaran nuklear ini memaksa unsur-unsur ringan bersama-sama untuk membuat unsur-unsur yang sedikit lebih berat, dan reaksi nuklear ini mengeluarkan sejumlah besar tenaga.

Secara beransur-ansur, bintang-bintang awal ini mula membuat unsur-unsur seperti karbon, nitrogen, oksigen – bekerja melalui jadual berkala ke arah besi. Tetapi masih ada emas di alam semesta. Apabila bintang-bintang terdahulu ini kehabisan unsur-unsur cahaya untuk membakar, mereka menendang ke arah yang lebih berat.

Akhirnya, semasa mereka membakar silikon untuk membuat besi, mereka meletup sebagai supernova, dan untuk beberapa saat yang singkat, setiap bintang akan melepaskan tenaga sebanyak semua bintang biasa dalam galaksi itu disatukan. Dengan letupan itu, buat pertama kalinya, atom emas dihasilkan – dan kemudian dilepaskan ke dalam Alam Semesta, bersama puing-puing lain dari letupan itu.

Di Bumi, emas akhirnya wujud kita kira-kira 200 juta tahun selepas pembentukan planet apabila meteorit yang dibungkus dengan emas dan logam lain tiba di permukaannya. Semasa pembentukan Bumi, besi lebur tenggelam ke pusatnya untuk membuat inti. Ini membawa sebahagian besar logam berharga planet ini – seperti emas dan platinum. Malah, terdapat logam berharga dalam teras bumi mampu menutup seluruh permukaan bumi dengan lapisan setebal empat meter.

Teori lain mengenai pembentukan emas yang telah mendapat banyak daya tarikan pada hari ini adalah bahawa unsur itu boleh terbentuk berikutan pelanggaran dua bintang neutron. Berikutan kejatuhan bintang besar – sekurang-kurangnya lapan kali lebih besar daripada Matahari – apa yang kekal adalah teras yang sangat padat. Mereka mempunyai massa yang setanding dengan bintang, tetapi jisim itu dikompresi menjadi objek kira-kira 10 kilometer diameter, atau saiz sebuah bandar di Bumi. Satu lagi cara untuk melihat ini adalah membayangkan menjejaki Gunung Everest ke dalam cawan kopi pagi anda untuk mencapai kepadatan yang sama sebagai bintang neutron. Pada ketumpatan yang besar ini, kain dan ruang dan masa diregangkan oleh fizik eksotik.

Dua bintang neutron dalam orbit bersama boleh bertembung apabila gelombang graviti membawa tenaga yang cukup jauh dari sistem untuk menjejaskan orbit. Apabila ini berlaku, satu jenis pecah gamma boleh berlaku – ini adalah letupan paling kuat di alam semesta. Tenaga yang sengit akan mencukupi untuk mencipta emas dan elemen berat lain, menurut satu kertas yang diterbitkan dalam Surat Jurnal Astrophysical.

Semoga bermanfaat, wallahua’lam.

sumber artikel asal: ZME Science


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com