, ,

Harga Emas Turun Menjunam Bawah $1800, Ini 2 Puncanya

Harga emas merosot di bawah tahap $1800 dan kini diperdagangkan pada $1780-an, turun lebih $40 atau sekitar 2.5%. Penurunan ini menyaksikan harga pada paras terendah tahun 2021.

harga emas

Kekuatan dolar & hasil AS yang semakin tinggi membebani emas

Menurut fxstreet.com, beberapa faktor didapati sebagai punca penurunan harga emas. Yang pertama, matawang dollar AS terus melonjak naik; Indeks Dolar telah bergerak di atas paras 91.50 untuk pertama kalinya sejak awal Disember 2020.

Harga emas biasanya mempunyai hubungan negatif dengan nilai dollar dan berkadar songsang. Ini bermaksud bila nilai mawatang dollar naik, harga emas akan terkesan.

Kenapa matawang dollar AS meningkat? Sukar untuk menentukan faktor tertentu, tetapi pengulas pasaran menunjukkan 1) Tekanan jangka pendek yang berterusan, 2) AS sebagai pemacu vaksinasi Covid-19 yang lebih pantas (berbanding EU misalnya), 3) Petanda positif dari Kongres AS berkaitan dengan pakej rangsangan fiskal seterusnya dan, akhirnya, 4) Data yang kuat pada minggu ini meningkatkan harapan untuk laporan pekerjaan rasmi yang lebih kuat untuk bulan Januari.

Kembali kepada emas; faktor lain yang disebut sebagai penekanan pada harga emas adalah peningkatan keluk hasil AS (US yield). 2s10s (perbezaan antara hasil bon kerajaan AS 2 tahun dan hasil 10 tahun) meningkat lebih dari 3bps pada hari Khamis ke paras tertinggi di atas 105bps. Penganalisis di TD Securities memberi komen bahawa peningkatan keluk hasil “akhirnya bermaksud kos menahan harga emas melintasi lengkung meningkat … Emas boleh turun lebih rendah dan menyatukan sebagai tindak balas kepada … keseluruhan idea bahawa ekonomi AS dan global sedang pulih ”.

Sementara itu, ketua penganalisis ActivTrades Carlo Alberto De Casa mengulas bahawa “jangkaan yang semakin meningkat mengenai berakhirnya wabak dengan pantas akan meningkatkan harapan pemulihan ekonomi dan dengan itu kemungkinan bank pusat mengurangkan rangsangan monetari hyper-dovish”;

Jika dasar monetari telah menurun secara global (iaitu kadar pengembangan penawaran wang dan kemudahan monetari telah meningkat), maka ini tidak kurang baik untuk emas yang terutama dilihat sebagai lindung nilai terhadap penurunan nilai mata wang fiat.

Kesannya, gold price GAP Public Gold dilihat menurun secara mendadak sebanyak RM6/g pada 5 Februari 2021 kepada RM255/g dan ini merupakan harga terendah dalam tahun 2021 dan sejak pertengahan tahun 2020.

Bulan Januari 2021 menyaksikan purata harga emas terus menurun sejak November 2020, baca analisa di sini. Adakah bulan Februari 2021 ini graf harga emas akan terus merosot?


Dah ready nak simpan emas?

PM Cik Ida >>

LIKE | FOLLOW Emas2U

FB Group: https://bit.ly/FBEmas (Pass Code: NAK EMAS)
Facebook: https://bit.ly/Emas2U
Instagram: https://www.instagram.com/emas2u_com
Youtube: https://www.youtube.com/emas2u
App Emas2U: https://app.emas2u.com